Rise of the Phoenix: The Return of Jean Gray - The Happy Android

Jean Greys uppståndelse är nästan en kliché. Genom åren har ett redaktionellt beslut haft en mer än viktig betydelse för Marvel-komiska läsare i allmänhet, och X-Men i synnerhet.

Det hela började när Jim Shooter, Marvels chefredaktör mellan 1978 och 1987, kom upp med följande idé: ”Jag påpekade att även om Marvel hade många hjältar som började som skurkar, Black Widow, Hawkeye, många andra, har vi aldrig haft en hjälte som vände sig mot den mörka sidan. Jag föreslog att Chris (Claremont) skulle göra Phoenix till en skurk, permanent och oåterkalleligt, den nya "Doctor Doom" för X-Men..”

Denna lilla skruvvridning ledde till vad som så småningom skulle bli Dark Phoenix Saga 1980. Här förstörde Jean Gray, inkarnationen av den allsmäktiga kosmiska enheten, känd som Phoenix, en främmande planet och dödade miljarder oskyldiga liv under vägen.

Se upp för Dark Phoenix ...

Avsikten med Chris Claremont och John Byrne var att rättfärdiga massakern genom att tillskriva den Phoenix ägande, något som skulle tjäna till att befria den stackars Jean Gray för all skuld. Men för Shooter var det en handling som inte kunde motiveras. Att döda borde få konsekvenser: "Det för mig skulle vara som att besegra Hitlers tyska armé och låta honom styra Tyskland igen. "

Och mening: "Hade jag ett "moraliskt" problem med det? Ja, mer än så var det ett karaktärsproblem. Skulle Storm sitta bekvämt vid ett bord med någon som dödat miljarder som om ingenting hade hänt? Nej. "

Så Marvel bestämde sig för att döda Jean Gray i den episka The X-Men # 137 USA. Du kan läsa hela historien HÄR från Jim Shooter själv.

I själva verket var detta inte den första utan Jeanns andra död (han hade redan dött 76 i en solstorm). Sedan fick Bob Layton tillbaka för X-Factor 1985, för att döda henne igen 2004, för tredje gången, av Grant Morrison - förresten för ett starkt rekommenderat stadium.

Sedan 2004 hade vi Jean Grey mer eller mindre försvunnit, med undantag av miniserier som ”The final song of the Phoenix” från 2011. En berättelse som inte fick så bra recensioner, men som jag personligen tyckte mycket om.

Personligen håller jag fortfarande fast vid "The Final Song ...". Det fanns åtminstone Cyclops och den vita drottningen som gav mycket mer sås åt saken

Tja, om Marvel inte kunde få nog av den tonåriga versionen av de ursprungliga X-Men från förr (inklusive Jean Gray, förstås), verkar det som om de har bestämt att det är dags för den ursprungliga Jean att resa sig från asken.

För detta har de förberett sin återfödelse i en välkomstberättelse skriven av Matthew Rosenberg och ritad av Leinil Francis Yu och Carlos Pacheco (bland andra artister). Det bör sägas att den initiala metoden är minst sagt intressant. X-Men upptäcker flera konstiga händelser som kulminerar i utseendet på en ung servitris i en stadsbar. En rödhårig man som heter Jean och som till en början verkar ha något att göra med Charles Xabiers elever.

Det tar inte lång tid tills kakan upptäcks: staden Jean bor i är en återskapande av Phoenix Force, som försöker fuska Jean till att bli deras gäst igen. Patrullen hamnar i vägen, och du kan föreställa er resten.

Det bästa av serietidningen: alternativet täcker

Även om ritningen, utan att vara något undrande (vi har sett Yu och Pacheco göra mycket bättre arbete än den här) uppfyller mer eller mindre tillfredsställande, är det manuset som är särskilt svagt. Jag tog den här tomen med stor lust, men när historien fortskrider blir den mer och mer förutsägbar, och till slut inser du naturligtvis att allt detta är inget annat än en ganska lat ursäkt för att få tillbaka rödhårig.

Var det verkligen nödvändigt att ta med en karaktär som redan har pressats till mättnad från de döda? Till och med "Phoenix's Final Song", som är mycket mindre relevant för mutanternas allmänna historia, väcker mycket mer intressanta plottar och trådar än Rosenbergs uppståndelse.

Du kan säga att farbror har gjort en ansträngning, men inte ens med den lämpliga cameo som visas precis i slutet av volymen lyckas han ta flyg. Bättre lycka nästa gång.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found