Vad är 5G och hur fungerar det? En kort förklaring - The Happy Android

¿Vad är en 5G-anslutning? Varje gång vi hör mer om den här typen av kommunikation som i princip borde hjälpa oss att förbättra vår mobilanslutning och surfa på Internet i extrema hastigheter. Men hur fungerar de exakt?

Om vi ​​tittar på mobildataikonen på vår telefon ser vi troligen ett anslutningsfält med några bokstäver som indikerar "LTE", "4G" eller "3G". Om vi ​​har en något lös anslutning ser vi också bokstaven "E", vilket innebär att vi surfar med 2G-anslutning. Tyvärr, något ganska vanligt fortfarande i små städer och områden långt från stadskärnan.

Vad är 5G exakt?

Under de senaste 40 åren var och en av dessa "G" har representerat en ny generation inom mobilnätinfrastrukturer. Så 1G gav oss ljud, 2G tog text, 3G introducerade webbsurfning och 4G LTE-anslutningar gjorde allt tio gånger snabbare. Var är då 5Gs nåd?

Det första vi måste komma ihåg är att 5G gör allt mycket snabbare. För att ge oss en uppfattning når de snabbaste 4G-modemen vi har idag hastigheter på upp till 2 gigabit per sekund. Också, en 5G-anslutning kan multiplicera det maximala med 10, upp till 20Gb / s.

Men en annan fördel som följer med dessa otäcka hastigheter är att latens är praktiskt taget noll. Latency är förseningen eller förseningen mellan enheter, från när information skickas till den mottagande enheten tar emot nämnda data. I grund och botten är 5G utformad för att upprätta kommunikation i nästan realtid med en fördröjning eller fördröjning på bara 1 millisekund. Om vi ​​tar hänsyn till att mänskliga reflexer är mellan 150 och 300 gånger långsammare kan vi utan tvekan säga att de är de mest tillfredsställande svarstiderna.

Under 2019 förväntas ett trettiotal mobiltelefoner med 5G-anslutning presenteras, med Samsung Galaxy S10 5G som den första som öppnar förbudet i Europa den kommande sommaren. Snart kommer vi också att ha Huawei Mate X med en hopfällbar skärm, som också kommer att vara kompatibel med 5G-nätverk. Båda mobilerna till ett pris över 1000 euro i bästa fall.

Huawei Mate X | Källa: huawei.com

De nuvarande problemen med 5G-anslutningar

Apple för sin del har inte meddelat någonting ännu - du vet aldrig - men i princip förväntas det fortfarande ta ett år eller två till att presentera sin terminal för 5G-nätverk. Och det kan vara ett mer än smart drag, eftersom majoriteten av telefonoperatörer världen över de planerar inte att erbjuda omfattande täckning för 5G fram till slutet av 2020.

Därför kanske vi inte märker någon stor skillnad om vi köper en mobil med 5G-anslutning i år. Det vill säga vi kommer att navigera i samma hastighet tills vårt telefonbolag och vår stad anpassar sin infrastruktur till den nya standarden.

Ja, det här är Apples futuristiska kontor, den dyraste byggnaden i USA idag.

Andra fördelar som implementeringen av 5G-nätverk kommer att medföra

Men 5G gäller inte bara mobiltelefoni. Det finns många andra enheter som också kan dra nytta av nästa generation av trådlös kommunikation. Vi pratar om automatiserade fabriksrobotar som kommer att kunna kommunicera med varandra i realtid på produktionslinjer, drönare på jordbruksföretag som kommer att kunna samordna för att skapa nya så- och bevattningstekniker etc. Sanningen är att de möjligheter som 5G gör oss tillgängliga är praktiskt taget obegränsade.

Men inte allt är rosigt ...

En av de stora nackdelarna med 5G-teknik är att den använder millimeterstora vågor för att nå dessa hastigheter. Detta begränsar räckvidden till några hundra meter, och förhindrar att signalen passerar genom väggar eller lider när det regnar eller dåligt väder.

I vilket fall som helst betyder det inte att tekniken inte är livskraftig. I själva verket förlitar sig 5G också på samma vågor som 4G använder, som kan resa långa sträckor och passera genom väggar och meteorologiska hinder. Det är därför de stora leverantörerna spenderar en riktig förmögenhet med att bygga ny sändarinfrastruktur med några hundra meters mellanrum i alla riktningar.

Antenner! Antenner överallt !!

Därför, åtminstone för tillfället, måste vi fortfarande vänta lite för att kunna njuta av saker som onlinespel utan "riktiga" fördröjningar, 100% autonoma bilar och alla de fördelar som ännu inte upptäckts som kommer med implementeringen och standardisering av 5G-teknik.

Omslagsbild: Samsung Galaxy S10 5G | Källa: samsung.com

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found