Hur man vet platsen för ett foto genom att analysera metadata

Varje fotografi i digitalt format har två sektioner: den korrekt synliga delen av bilden och dess motsvarande metadata. De senare är vanligtvis "dolda" i filens egenskaper, men det är en typ av information som samlas in på alla fotografier som tagits med en digital SLR-kamera eller mobiltelefon. Information som ibland kan innehålla mycket viktig information om hur, när och var bilden togs.

Vad är metadata för ett fotografi?

Normalt när vi pratar om metadata för en bild hänvisar vi till EXIF-data. Dessa data är i grunden ansvariga för att samla in den tekniska informationen för bilden, såsom kamerans märke och modell, det exakta datumet och tiden för fångst, komprimeringstyp, maximal bländare eller till och med blixtens intensitet, bland andra egenskaper. .

Vissa enheter, till exempel mobiltelefoner, låter dig också lägga till ytterligare information. Således, om vi har positionstjänsten eller GPS aktiverad kan vi också fånga in i EXIF-data den exakta geografiska platsen av platsen där ögonblicksbilden togs.

Hur man känner till GPS-platsen för en bild genom dess metadata

Metadata är en typ av information som är tillgänglig för alla som kan se en bild. Innan vi med glädje laddar upp ett foto till Instagram, Facebook och andra sociala nätverk är det därför viktigt att vi tänker på att vi inte bara delar bilden i fråga utan också alla EXIF-data som är associerade med den. För att undvika detta är det tillrådligt att tidigare ta bort metadata innan du laddar upp en bild till nätverket om vi verkligen vill bevara vår integritet online.

Med detta sagt är det idag väldigt enkelt att bläddra och upptäcka informationen i bildens metadata. Det räcker att ha en kopia av fotografiet på vår PC och granska filens egenskaper för att få tillgång till all den informationen och upptäcka bildens upplösning, datum eller plats.

Från Android är inte saken mer komplicerad. För detta finns gratis applikationer som Photo EXIF ​​Editor, tack vare vilken vi kan redigera alla bilddata för en bild, korrigera den och till och med radera den. Naturligtvis innebär detta också att veta den exakta geolokaliseringen av platsen där fotografiet togs.

Det enda vi måste göra i det här fallet är att öppna bilden som vi vill konsultera och titta på avsnittet "Geolocation" för att ta reda på dess exakta GPS-koordinater. Så enkelt som det.

Ladda ner QR-kod Photo exif editor Utvecklare: Banana Studio Pris: Gratis

Slutsatser

Även om EXIF-metadata i en bild kan avslöja mer information än vi skulle vilja, kan det också vara av avgörande betydelse i polisutredningar och mystiska försvinnande fall där denna typ av data bokstavligen kan rädda liv.

Därför måste vi vara försiktiga när vi delar personliga fotografier på Internet, men framför allt vara medvetna om all information som följer med att publicera en bild online och följaktligen radera eller redigera de metadata som vi vill hålla privat.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found