Hur många gram väger 1 GB data? - The Happy Android

Information är ett abstrakt begrepp. Den har ingen massa förrän vi gör en fysisk representation av den. Om vi ​​till exempel skriver en matematisk ekvation, eller ett stycke av Don Quijote på ett pappersark med en penna, kommer informationen som fångas på den att få arket att genomgå en viktökning som motsvarar grafitpartiklarna som har fastnat på det papper. En absolut minimal mängd men trots allt mätbar.

Vad händer nu när det inte finns något "fysiskt" stöd som sådant? Vad händer när vi till exempel laddar ner en video på surfplattan, installerar ett spel på datorn eller tar ett foto med mobilen? Kan vi bestämma en faktisk viktökning på vår enhet? Hur många gram väger alla dessa megabyte foton, eller den filen på mer än 10 gigabyte som vi har lagrat på vår hårddisk?

Kan data (information) ha en kvantifierbar fysisk vikt?

Datalagringsenheter, såsom flashenheter eller hårddiskar, använda elektroner för att fånga och spela in information. Den minsta informationsenheten i databehandling är biten, som kan ha ett binärt värde på 0 eller 1.

Tja, för att "spela in" den biten (0/1) i en elektronisk enhet använder system elektroner med en enda elektron för att ladda en liten transistor som bestämmer det binära värdet för den lilla informationscellen.

Obs! Den verkliga förklaringen är mycket mer komplex, men om du vill veta mer kan du få mer detaljerad information i följande Wikipedia-post.

Därför, på samma sätt som grafiten i pennan har en viss vikt, oavsett hur liten, elektronerna också har massa, och följaktligen representerar informationen som de överför också en liten viktökning i enheten där de placeras. butiker.

Vad är vikten i gram av en Gigabyte data?

Som du kan föreställa dig har elektroner en liten vikt. För att ge oss en idé, att skicka ett enkelt 50KB-e-postmeddelande med lite text - och kanske en bild om vi blir lustiga - behövs cirka 8 miljarder elektroner.

Från början kan det verka som många elektroner, men om vi tar hänsyn till att en enda elektron har en vikt av 908 x 10 ^ -30 gram, det betyder att e-post inte väger ens en kvadrillionedel av ett gram. För liten figur att visualisera? Låt oss försöka ge ett mer "makro" exempel.

Med hjälp av Einsteins formel e = mc² beräknade professor John D. Kubiatowicz, datavetare vid University of California, att fylla en Kindle med 4 GB data (e-böcker i detta fall) ökar enhetens vikt med 0,00000000000000000001 gram. Eller uttryckt på ett annat sätt, varje Gigabyte (GB) information den skulle ha en vikt på 0,0000000000000000000025 gram.

En siffra så liten att även när vi laddar batteriet i samma Kindle maximalt så ökar enhetens vikt 100 miljoner gånger mer än när vi fyller det med böcker. Kort sagt, när vår mobil, surfplatta eller PC är full av data, information och dokument ökar deras vikt, ja, men det är så liten att det knappt märks av standardmätverktyg.

Hur mycket väger Internet?

För många år sedan beräknade Eric Schmidt, tidigare VD för Google, att Internet innehöll cirka 5 miljoner Terabyte information, vilket skulle motsvara cirka 50 gram vikt. Det vill säga vi kunde sätta ihop alla foton, videor, e-postmeddelanden, dokument och webbsidor i världen och de skulle inte väga eller en tiondel av vad en tennisboll väger. Eller som de kommenterar i denna mycket intressanta video av VSauce, skulle dess vikt vara ungefär som för en mogen jordgubbe.

Enligt de senaste studierna har emellertid 90% av all data som för närvarande finns på Internet laddats upp under de senaste två åren, vilket skulle ge oss förståelse för att den nuvarande vikten för det stora nätverket av nätverk skulle vara mycket högre. når en siffra på cirka 140 gram.

Data som i alla fall kan variera beroende på beräkningsmetoder som vi vill använda. Om vi ​​beaktar kommunikationskapaciteten på Internet, det vill säga data som skickas mellan servrar och klienter, streaming och annan information, enligt Cisco Visual Networking Index Initiative (2016), skulle den totala informationen som överförs via Internet vara 2 Zettabyte per år, eller vad är samma 2 miljarder Terabyte.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.