Vad är ett eSIM och hur skiljer det sig från ett vanligt SIM-kort

Om du funderar på att köpa den nya Pixel 4, eller om du har tittat på iPhone 11, har du kanske sett att dess funktioner också inkluderar integrationen av ett eSIM. ¿Vad är en eSIM exakt och hur det fungerar? Och viktigast av allt, är det verkligen värt det?

Vad är en eSIM?

Ett eSIM eller «virtuellt SIM» är inget annat än ett integrerat SIM-kort inuti en elektronisk enhet. De skapades med avsikten att byta ut nuvarande SIM-kort, och den stora skillnaden är att eSIM är mycket mindre i storlek.

Eftersom de är integrerade i mobilens moderkort, finner vi att de med denna typ av kort inte kan sättas in eller tas bort från enheten. Men det betyder inte att vi inte kan ändra telefonnummer eller operatör, eftersom eSIM kan skrivas överutan större komplikationer.

I själva verket borde dessa typer av ändringar vara mycket smidigare med eSIM, eftersom det i teorin inte är nödvändigt att gå till affären för att hämta kortet eller vänta på att företaget skickar det till oss via post. Med ett enkelt telefonsamtal eller internethantering kan vi ha vårt nya nummer 100% operativt och redo att gå i krig.

I Spanien finns för närvarande 5 operatörer som erbjuder eSIM-tjänsten i vissa av sina priser: Movistar, O2, Orange, Pepephone och Vodafone.

Skillnader mellan ett eSIM och ett vanligt SIM-kort

På teknisk nivå använder eSIM samma teknik och arbeta under samma GMS-nätverk än ett SIM-kort att använda. Vad de skiljer sig åt är i storlek: om ett nano-SIM-kort är ungefär 108 mm² i storlek förblir eSIM på 30 mm² och upptar en yta 4 gånger mindre.

Den andra stora skillnaden, som vi nämnde lite ovan, är att eSIM: erna är integrerade i enhetens kretsar, kan inte tas bort eller manipuleras av användaren (vid nedbrytning kan det vara ett slag mot magen).

Fördelar med att använda ett eSIM-kort

På designnivå tar det så lite utrymme, om tillverkaren beslutar att integrera ett eSIM har det fördelen att det finns mer utrymme för att lägga till nya komponenter eller inkludera ett större batteri.

Detta gör det också möjligt att omorganisera den interna layouten för komponenterna på det mest praktiska sättet, eftersom SIM-kortet inte behöver vara på någon av sidorna för att kunna komma åt det. Därför är det också mycket lättare att uppnå andra extra funktioner, som att enheten är vattentät.

Den största fördelen för användaren är dock att de inte längre behöver oroa sig för att förlora kortet eller hitta ett klipp för att öppna SIM-facket.

Dessutom underlättar eSIM kraftigt användningen av dubbla SIM-kort i telefoni - som har haft två telefonnummer - eftersom åtminstone för tillfället kommer alla mobiltelefoner med eSIM också med en plats för nanoSIM.

Slutligen, om vår operatör tillät det, kunde vi också använd samma telefonnummer för att ansluta till Internet från olika enheter med ett integrerat eSIM-kort.

Nackdelar

Men inte allt är blommor. Om vi ​​har ett eSIM kommer vi också att ha några andra problem, särskilt på operativ nivå. Om vi ​​vid ett givet tillfälle slutar ha linje eller data kan vi inte ta bort eSIM och ansluta det till en annan mobil för att kontrollera om problemet är med kortet eller själva enheten.

Till allt detta måste läggas, dessutom att det tar en stund att implementera dessa, liksom all ny teknik, och åtminstone hittills under 2019 är tillgången på eSIM ganska begränsad. Vi har den senaste iPhone (iPhone 11, iPhone XS och XR) Pixel 2, 3 och 4, samt några smartklockor (Apple Watch, Samsung Watch och Huawei Watch 2), men lite annat.

Slutsatser

Allt tyder på att eSIM kommer att vara framtiden för mobiltelefoni och smarta enheter, och det är troligt att de kommer att spela en mycket viktig roll i det som kallas sakernas internet. Vår nästa (eller nästa) smartphone kan till och med ha ett eSIM, men just nu är det en teknik som fortfarande tar fart. Det är utan tvekan ett intressant komplement när du köper en ny mobil, men i inget fall bör det betraktas som en avgörande faktor (såvida vi inte är vanliga med dubbla SIM-kort av arbetsskäl och är trötta på att förlora kort varannan var tredje).

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found