Vad är DNS 9.9.9.9 och hur du konfigurerar dem korrekt

DNS eller “Domain Name Servers” är hierarkiska system som ansvarar för att lösa namnet på en webbadress eller URL och konvertera det till ett format som routrar och andra nätverkselement kan förstå. I grund och botten talar vi om servrar vars enda funktion är att ha en stor lista med webbadresser och deras motsvarande IP-adress.

Som standard när vi ansluter till Internet vi använder DNS som tillhandahålls av vår internetleverantör. Det är det enklaste sättet att navigera på nätet, och även om det har några mer än uppenbara fördelar på operativ nivå - föreställ dig att du var tvungen att komma ihåg IP-adressen för varje sida istället för dess namn, det skulle vara galet - det har också sina nackdelar : din integritet är nästan noll, och de är vanligtvis inte de snabbaste på marknaden. De Alternativ DNS som IBM: s (9.9.9.9), Cloudflare (1.1.1.1) eller Google (8.8.8.8) kommer att fylla det gapet ... men hur?

Fördelar med att använda en alternativ DNS som IBMs 9.9.9.9

Om vi ​​tänker på det kallt, lämnar en DNS-server som drivs av vårt telefonföretag - kallar det Movistar, Vodafone, Euskaltel, Claro eller vad som helst - oss ganska sålda till användare i aspekter som brist på avskildhet (vår leverantör kan ta reda på alla sidor vi besöker), blockering av vissa webbsidor som inte är för vår operatörs smak, brist på skydd mot faror som nätfiske eller en hastighet som kan vara högre än att ha några snabbare och mindre överbelastade servrar.

IBMs alternativa DNS, även känt som Quad9, är ett gratis alternativ som syftar till att erbjuda större integritet och en säkrare anslutning för användaren. Dessa DNS (9.9.9.9) är inte lika snabba som de från Google eller Cloudflare (om du är intresserad av att konfigurera dem på din dator kan du titta på det här intressanta inlägget), men de hjälper oss att göra vår surfning mycket renare och mer pålitlig.

För att göra detta använder IBM DNS svarta listor för att filtrera skadliga webbplatser och skydda användaren innan de ens laddar sidan i sin webbläsare. Detta uppnås genom att hantera alla förfrågningar via en artificiell intelligensmotor. IBM X-Force och 18 databaser som ansvarar för att identifiera eventuella hot.

IBM Quad9s Inte heller registrerar de förfrågningar från användare, så i den meningen erbjuder det också mycket mer integritet än Googles alternativa DNS, till exempel.

Uppenbarligen här måste vi ta ett litet trossprång, och det är att vi skulle ge kontroll över vår navigering från vår operatör till de människor som hanterar Quad9s DNS. Är vissa mer tillförlitliga än andra? I princip borde vi tro det, eftersom de är engagerade i att bete sig mer respektfullt med våra uppgifter. Dessutom är detta ett projekt som genomförs i samarbete med Global Cyber ​​Alliance, en internationell organisation som ägnar sig åt att utrota cyberhot och förbättra säkerheten för internetanslutningar, vilket från början borde ge oss lite sinnesfrid i detta avseende.

Så här konfigurerar du IBM Quad 9 DNS på din enhet

Om vi ​​är intresserade av att testa IBM DNS 9.9.9.9 på en Windows-dator kan vi göra det genom att följa dessa steg (om du har en Mac kan du ta en titt HÄR).

 • Öppna kontrollpanelen.
 • Gå till "Nätverks- och delningscenter -> Ändra adapterinställningar”.

 • Klicka på Ethernet- eller WiFi-nätverket som du är ansluten till och genom att högerklicka välj "Egenskaper”.
 • Klicka på "Internetprotokoll version 4”(Eller version 6 om du använder IPV6) och klicka på“Egenskaper”.
 • Om du redan har en DNS-server konfigurerad, skriv ner den någonstans om du vill gå tillbaka till din vanliga DNS i framtiden.
 • Klicka på rutan "Använd följande DNS-serveradresser”Och ange dessa DNS:
 • IPV4: 9.9.9.9 (föredraget) och 149.112.112.112 (alternativ).
 • IPV6: 2620: tro :: tro (föredraget) och 2620: fe :: 9 (alternativ).
 • Klicka på "OK", stäng fönstret och starta om din webbläsare. Slut på konfigurationen!

DNS-inställningar på Android

Om vi ​​vill tillämpa IBM DNS på vår Android-mobil eller surfplatta skulle stegen att följa vara följande.

 • Visar menyn för "inställningar”Från Android och gå till“Nätverk och Internet -> Wifi”.
 • Tryck länge på det Wi-Fi-nätverk du är ansluten till och välj “Ändra nätverk”. Om din mobil har Android 10, klicka bara på nätverket och välj den pennaformade ikonen som visas högst upp på skärmen.
 • Klicka på "Avancerade alternativ"Och i fältet"IP-inställningar"Välj"Statisk IP”.
 • Detta visar en ny meny där vi ersätter DNS som kommer som standard med 9.9.9.9 (DNS1) och 149.112.112.112 (DNS2).
 • Spara ändringarna.

Om vi ​​har frågor eller vill veta mer om IBM Quad9 DNS, är det tillrådligt att ta en titt på Quad9 officiella webbplats, där vi hittar mer information om den här tjänsten.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found