Hur mycket RAM behöver en mobiltelefon verkligen?

Att köpa en smartphone kan bli en riktig huvudvärk. Vi åker till affären och hittar funktioner och speciallistor fyllda med siffror. Siffror som vi många gånger inte kan associera med den verkliga prestanda som den här telefonen kan erbjuda oss. RAM är vanligtvis en av dessa komponenter.

Du tror inte heller att du är de enda. Nästan alla av oss har trott det ju mer RAM desto bättre kommer vår smartphone att fungera, även om vi inte är helt klara varför. Är det verkligen så?

RAM-minne: Vad är det för?

Innan du börjar diskutera om det är bättre att ha mer eller mindre RAM bör det klargöras vad är RAM exakt, och vilken roll det spelar i en mobiltelefons prestanda.

När vi installerar en app eller ett spel, arbetar CPU (Central Processing Unit) och GPU (Graphic Processing Unit) med allt bearbetningsarbete, men vilken funktion har RAM?

BAGGE (Random Access Memory, eller random access-minne) är en lagringsenhet, mycket snabbare när du läser och skriver information än en hårddisk eller intern lagringsenhet.

För att ge oss en uppfattning, när ett program eller ett spel körs, laddas all dess data i RAM-minnet. Så länge den applikationen finns i RAM kan vi återgå till den nästan omedelbart utan att behöva vänta på att den laddas igen från internminnet. Därför, är viktigt för att kunna multitaska på en smartphone och kör flera applikationer samtidigt - utan att behöva vänta flera sekunder mellan utförandet av en åtgärd och en annan.

De applikationer och processer som vi har laddat i RAM kommer att fortsätta att finnas där så länge det finns ledigt utrymme, tills vi behöver köra en ny applikation, och det är nödvändigt att frigöra utrymme för att göra plats för denna nya process.

Ju mer RAM vi har, fler applikationer kan köras samtidigt.

RAM-minnet tjänar också till att lagra alla de processer som körs i bakgrunden, som att kontrollera om vi har fått något nytt mail, något som vanligtvis är ganska användbart, förresten.

Det här är vad vår mobil gör med RAM

Som vi har sagt hjälper RAM i princip oss att fortsätta köra applikationer i bakgrunden utan att sakta ner mobilen. Men som de flesta saker är saken inte så enkel. Sanningen är att RAM-minnet redan används, redan innan Android börjar fungera när vi slår på telefonen.

Enkelt uttryckt, det här är vad vår telefon gör med enhetens RAM.

  • Kärnutrymme: Android-telefoner har en kärna som mycket liknar Linux. Kärnan lagras i en speciell komprimerad fil som extraheras direkt i RAM när vi slår på mobilen.
  • Virtuell fillagring: Det finns några mappar och filer i systemets "träd" som inte är helt "riktiga". De är ett slags pseudofiler som genereras vid start och lagrar viss information som batterianvändning eller CPU-hastighet. I Android sparas dessa filer i mappen / proc, som lever fredligt i RAM-minnet på vår mobil.
  • IMEI och radiofrekvensinställningar: IMEI-data och radiofrekvensinställningarna för telefonen lagras i NVRAM (ett icke-flyktigt minne som inte raderas när vi stänger av telefonen). Men när vi slår på telefonen överförs dessa data till RAM för att kunna sätta modemet i drift.
  • GPU: GPU: n behöver minne för att kunna fungera - och att vi kan se något på skärmen. Det är vad som kallas VRAM, men tyvärr har dagens smartphones inte en specifik enhet för det. Därför använder de RAM-minne istället.

När all denna information har laddats och vi har mobilen igång är resten av det lediga utrymmet som finns kvar i RAM-minnet tillgängligt för våra applikationer och spel att köra.

Den ostoppbara tillväxten av RAM

Ett märkligt faktum: den första Android-mobilen - HTC Dream of 2008- den hade bara 128 MB RAM, och den första iPhone, inkluderade också ett RAM-minne på 128 MB också.

Klättringen sedan dess har varit exponentiell och idag hittar vi redan mobiler som Vivo XPlay 7 och Oppo FInd X, båda med 10 GB RAM. Det verkar som om en telefon med 6 GB RAM eller till och med 8 GB andra hypermuskulära som One Plus 5T verkar lite för dem.

Vad dessa märken säljer oss är att de är smartphones som kan göra mer kraftfull multitasking, vilket håller fler applikationer i bakgrunden än andra mobiltelefoner med mindre kapacitet.

Nackdelarna med att ha för mycket RAM i mobilen

Men låt oss inte lura oss själva, eftersom inte allt är fördelar. Att ha mer RAM än vad vi behöver kan också vara skadligt för vår mobil. Varför?

Ju mer RAM du lägger i en mobil, desto mer energi förbrukar den, och följaktligen tappar batteriet förr. Detta beror på att RAM-minnet förbrukar samma mängd energi, vare sig full eller tom.

Kort sagt, om vi har mer RAM än vi använder kommer vi att slösa bort batteriet i onödan.

Dessutom, om vi har många appar laddade i RAM, kommer de att fortsätta att fungera i bakgrunden, vilket gör att CPU: n fungerar för mycket. Detta innebär också en extra kostnad för batteriförbrukningen.

Det arbetar hårt, som det måste vara!

Vad sägs om iPhone? Varför är ditt minne så lågt?

Med hänsyn till detta verkar det logiskt då att andra tillverkare som Apple föredrar att möta ökningen av RAM med försiktighet. Över åren iPhones har alltid monterat mindre RAM-minne, från 2 till 4 GB - till exempel har iPhone 7 bara 2 GB RAM-minne. En anmärkningsvärd skillnad från resten av flaggskepp som fungerar med Android.

Apple har uppnått samma resultat med mindre RAM, och det är något vi måste värdesätta. Nyckeln är hur båda operativsystem, både Android och iOS, hanterar terminalens minne.

När det gäller Android sker minneshantering med hjälp av ett system som kallas "skräpsamling", medan iOS använder ett referenssystem. Om vi ​​söker på Internet ser vi att det finns hårda tvister om vilket av de två systemen som är bättre, men det verkar vara mer eller mindre igenkänt av alla än Android-skräpuppsamlingssystemet behöver mer minne för att undvika prestandafel.

Ju mer gratis och oanvänt RAM, desto värre

Att tänka att ha mer ledigt minne på din telefon är en indikator på bra prestanda är en missuppfattning. Speciellt när vi pratar om en smartphone.

I min dag till dag är den genomsnittliga användningen av RAM-minnet på min mobil 61%.

Mobiltelefoner har utvecklats för att använda så mycket minne som möjligt och att ha ledigt RAM-minne kommer inte att göra att enheten går snabbare eller förbrukar mindre batteri. Som vi redan har nämnt förbrukar RAM samma mängd energi oavsett om det innehåller data eller inte.

Vi kan också uppnå motsatt effekt om vi försöker frigöra RAM-utrymme. Det betyder att när vi öppnar den appen igen måste vi starta minnesbelastningen igen, och det är något som förbrukar en hel del batteri.

Minne säljer och är också billigt

Till slut är vi alla klara att det att säga att en mobil har ett mer kraftfullt RAM än resten är en kommersiell faktor, och det tjänar oss underbart att sälja mobilen. Detta är också en av de billigaste komponenterna jämfört med andra hårdvaruobjekt. Därför är det vettigt att tillverkare försöker "sälja oss cykeln" genom att inkludera mer RAM i sina flaggskeppstelefoner.

Hur mycket RAM som en smartphone behöver beror på hur vi använder den, men det är uppenbart att det inte längre är problemet att det var för ett tag sedan. Kanske spelare och de mest krävande användarna - videoredigering och liknande - kommer att märka skillnaden med en 6 GB eller mer mobil. Hur som helst, för de allra flesta användare med 4 GB har vi för närvarande mer än tillräckligt. Därifrån är det ett överskott som till och med kan vända sig mot oss.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.