Hur man gör en ultraviolett svart lampa med din mobil

Svart ljus, även känt som UV-A-ljus eller ultraviolett ljus, det tjänar till att upptäcka förfalskade räkningar, identifiera organiska rester - som urin-, fluorescerande mineraler och naturligtvis att väcka vår mer konstnärliga sida om vi är förtjusta i hantverk och vi vill experimentera lite.

De flesta svarta lampor är tillverkade med ett filter eller lock som appliceras på en vanlig glödlampa. På detta sätt är det möjligt att filtrera det mesta av det synliga ljuset som producerar ultraviolett ljus med långvåg. Ett ljus som gör att vi kan se den fluorescerande glöd som vissa ämnen strålar ut när de utsätts för denna typ av ljus.

Hur man gör en hemlagad UV-lampa med en mobil eller surfplatta

Även om det för närvarande inte finns någon mobiltelefon som kan avge ultraviolett ljus, är sanningen att vi kan uppnå samma effekt genom att göra ett litet hantverk. För detta behöver vi bara kamerans LED-blixt - som vi kommer att använda som ficklampa -, ett par markörer och lite tejp.

Nödvändiga material

  • En mobiltelefon med LED-blixt.
  • Genomskinlig tejp.
  • En blå markör och en lila markör.
  • Ett pappersark.
  • En highlighter eller highlighter.

Steg för steg process

Det som är bra med detta experiment är att när vi har alla material till hands kan vi utföra det på några minuter. Det enda vi måste vara försiktiga med är att inte avlägsna mobilen, men annars är det väldigt enkelt och resultaten är helt enkelt spektakulära.

  • Ta lite tydligt tejp och placera det över LED-blixt som vanligtvis ligger precis bredvid telefonens bakre kamera.
  • Använd den blå markören att måla på maskeringstejpen så att ytan som täcks av blixten är väl täckt med blått.

  • Klipp en annan bit tejp och placera den ovanpå tejpen som vi just målade blått.
  • Lika, måla om blått den här nya biten.
  • Slutligen skär en tredje bit tejp och måla den den här gången med den lila markören.

Duktig! Varför var det inte så komplicerat? Härifrån behöver vi bara ta ett papper och skriva något eller göra en ritning med överstrykningspennan. Stäng av ljuset, aktivera ficklampans funktion på mobilen så ser du hur blixten nu avger ett blått ljus med några lila inslag. Rikta blixten mot pappersarket så ser du hur det lyser i mörkret.

Beroende på den fluorescerande markören som används kan ljusstyrkan ha en eller annan nyans, även om den uppnådda effekten är mer eller mindre alltid densamma. En mycket underhållande hobby som kan vara mycket om vi har barn hemma eller vill ha en liten fest inomhus med galna lampor.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found