Hur man upptäcker övervakningskameror med din mobil - The Happy Android

Om du någonsin har använt Airbnb-plattformen för att hyra en lägenhet i några dagar, har du säkert undrat om ägaren inte har en installerad dold övervakningskamera bland möblerna. Det är ingen långt hämtad idé: enligt en undersökning från 2019 av mer än 2000 Airbnb-kunder har 1 av 10 användare hittat dolda kameror i sitt boende.

Sanningen är dock att Airbnb tillåter installation av säkerhetskameror av värdarna de måste meddela det till gästerna i förväg. På samma sätt är placering av inspelningsenheter i privata utrymmen som sovrum och badrum helt förbjuden. Med detta sagt är det uppenbart att många husägare inte följer reglerna. Så vad kan vi göra som användare för att kontrollera om vår lägenhet har en kamera?

Hur man skannar ett Wi-Fi-nätverk efter anslutna dolda kameror

Många lägenheter och hus som hyrs online via appar som Airbnb och liknande inkluderar vanligtvis en gratis wifi-anslutning (viktigt om du vill få bra recensioner). Detta är något som vi kan dra nytta av genom att använda en app som heter Fing, tillgänglig för Android och iOS.

Ladda ner QR-kod Fing - Network Scanner Developer: Fing Limited Pris: Gratis

Med den här kostnadsfria applikationen kan vi skanna Wi-Fi-nätverket i lägenheten och se alla enheter som är anslutna, inklusive övervakningskameror. För att göra tricket enklare att genomföra rekommenderas det att vi kopplar bort resten av mobiltelefoner, surfplattor, datorer och andra enheter som vi kan ha anslutit just nu.

För att starta genomsökningen klickar du bara på "uppdatera" -knappen i det övre högra hörnet på skärmen. Innan analysen påbörjas kan appen be oss om behörighet att fastställa vår plats. Vi ger dem det och vi går vidare.

Det som är bra med Fing är att det inte bara upptäcker IP- och MAC-adressen för alla enheter som är anslutna till samma Wi-Fi-nätverk: det kan också identifiera tillverkaren och till och med typen av enhet (smartphone, streaming-dongel, router, spelkonsol, etc). När vi väl har fått resultatet är allt vi behöver göra att leta efter allt som bär namnen på tillverkare som Nest, Arlo, Wyze, Duratech, Victure, Sricam, Supereye eller som är listade som "IP-kamera", "Webcam "och liknande.

Även om vi inte hittar några identifierade kameror i listan rekommenderas det att vi räknar antalet enheter som verkar anslutna och ser om det passar verkligheten eller om det finns några "överraskningsgäster". Om vi ​​hittar ett misstänkt element kommer vi att skriva ner IP-adressen och gå till nästa steg.

Leta efter öppna hamnar

Vad vi gör nästa är att klicka på menyn "Netto”Från Fing, och därifrån väljer vi alternativet“Hitta öppna portar”. Detta tar oss till en ny skärm där vi kommer att ange IP-adressen till den "misstänkta" enhet som vi just noterade i föregående steg. Vi trycker på den blå sökknappen och väntar på resultaten.

När analysen är klar visar Fing oss en lista över portarna som är öppna på den enheten samt de tjänster de använder. Den här gången måste vi leta efter RTSP och RTMP, som är de vanliga protokollen som används för videoöverföring.

På samma sätt tillåter alla portar som har HTTP- eller HTTPS-tjänster aktiverat oss direkt tillgång till videostreaming från en webbläsare. För att göra detta måste vi bara skriva IP-adressen i webbläsarens adressfält följt av ett kolon och portnumret, t.ex. "192.160.0.32:80”.

Hur man upptäcker dolda kameror med mörkerseende

Tyvärr kanske inte kameran är ansluten till samma Wi-Fi-nätverk som vi använder. Eller det kan till och med vara att de resultat som erhållits med Fing inte hjälpte oss att få ett starkt svar. I så fall är det bäst leta efter infraröda lampor I rummen.

De flesta IP-kameror använder infraröd för att spela in video med mörkerseende. Något som vi kan upptäcka med vår smartphone. Hur? Även om dessa typer av lampor är osynliga för det mänskliga ögat, kan mobilkameror identifiera dem utan alltför mycket besvär.

De bakre kamerorna har vanligtvis filter som blockerar infraröda signaler, något som lyckligtvis normalt inte händer med främre kameror för selfies. Vi kan kontrollera om någon av våra kameror kan identifiera infraröda lampor genom att ta en TV-fjärrkontroll, peka på mobilkameran och trycka på en kontrollknapp. Om kameran upptäcker ett lila ljus, bra.

Härifrån måste vi bara stänga av alla lampor i rummet, sätta mobilkameran i arbete och försöka hitta en rödaktig punkt på skärmen. Om det finns en dold webbkamera som spelar in oss kommer vi att se den utan stora svårigheter så länge vi gör ett bra svep genom alla rum i boendet.

Nattsynskameror har ingen standardkonfiguration, så vi kan hitta 2,3, 4 eller upp till 6 ljuspunkter. Färgen kan också variera och visas i lila eller till och med vita toner.

Sanningen är att webbkameror med mörkerseende är ganska lätta att upptäcka.

Det finns ingen universell metod för att upptäcka övervakningskameror på platser som hyreslägenheter, semestervistelser eller hotell, men om ägarna inte är för smarta eller inte vidtar lämpliga åtgärder kan vi enkelt identifiera dem med något av dessa tips och åtminstone sova lite mer lugn.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found