Mer än 48 000 gratis digitaliserade 78 RPM-skivor för nedladdning

78 varv / min Det är förkortningen som används för att namnge det första formatet av grammofonskivor. De roterade med en hastighet av 78 varv per minut och var gjorda av ett styvt och sprött material (härdad skalack), så de brukade bryta relativt lätt. Som en allmän regel innehöll skivorna en sång inspelad på var och en av dess två sidor.

78 RPM-skivan föddes tillsammans med skapandet av grammofonen 1888 och var det officiella stödet för de första kommersiella skivorna som spelades in från och med 1889. Senare, med utseendet på LP och 45 RPM-skivor, tappade 78 gradvis popularitet. tills den slutade massproduceras 1965.

Med tanke på deras bräcklighet kan det vara svårt att hitta klassiska 78 RPM-skivor i gott skick. Speciellt de som inte har getts ut i ett modernare format. Det finns dock fortfarande små bastioner som har ansvaret för att bevara allt detta värdefulla material för kommande generationer.

Mer än 48 000 Boston Public Library-poster digitaliserade för direktuppspelning och direktnedladdning

Vi pratar om Boston Public Library, som håller i sitt ljudarkiv mer än 48 000 skivor med 78 RPM. Skivor som nu har digitaliserats och gjorts tillgängliga för allmänheten helt gratis av Internetarkivet.

Boston Public Librarys musiksamling innehåller 78 RPM-skivor från 1900-talet till mer moderna LP-skivor från 1980-talet. Många av dessa inspelningar, som hade funnits i en låda i årtionden, är nu på tryck. Allt detta utan registrering och helt gratis.

Inom denna enorma samling kan vi hitta genrer som sträcker sig från pop till jazz, klassisk musik, hillbilly, den första Mässingsband eller opera. Bland de tillgängliga inspelningarna hittar vi låtar av kända artister som Duke Ellington, Frank Sinatra och Louis Armstrong. Även om det också finns mycket material från mindre kända och obskyra konstnärer som segrade med något ämne på ett omständligt sätt och sedan förlorade i glömska.

Ett ljudbibliotek som innehåller mer än 750 skivbolag, med de första amerikanska jazzinspelningarna och de första bluesplåtarna. En samling som ingår i ett större projekt som heter 78 Project, dedikerat till bevarande, sökning och upptäckt av 78 RPM-poster.

I filen för varje album hittar vi mycket detaljerad information om författarna och tolkarna av låtarna, enstaka granskning och digitaliseringsprocessen. Olika ljudformat erbjuds också för direkt nedladdning: FLAC 24-bit, TIFF, Torrent, VB3 M3U, MP3 och andra.

Gå in i Boston Public Library's 78 RPM Collection

En imponerande samling av historiskt och informativt intresse

Internet Archive webbplats har mer än 5 miljoner ljudspår, som till exempel några av de tidigaste inspelningarna genom tiderna på Edisons vaxcylindrar. Även om det också har nyare material från andra artister, som Grateful Dead-albumen från 60-90-talet och många andra. Naturligtvis varierar ljudkvaliteten från det acceptabla till det sublima, beroende på tillståndet för bevarande av originalmaterialet.

Vi hittar mer innehåll att lyssna på och ladda ner i samtida musikarkivet (HÄR) och hela Internet Archive-musiksamlingen genom följande LÄNK.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found