Hur man konfigurerar DNS över HTTPS i Firefox, Chrome och Android

Privat surfning är praktiskt taget en utopi: de stora internetföretagen marknadsför med våra data och surfvanor som den viktigaste metoden för att öka sina inkomstkällor. Som användare oroade över vår integritet som vi borde vara finns det en typ av spårning som är mycket svårare för oss att undvika än resten, och det är den som utför vår egen internetleverantör.

Det är det som kallas ISP-spårning: Eftersom det inte finns någon lag som hindrar det, är internetleverantörer (angelsaxiska förkortning för Internetleverantör) eller internetleverantörer kan få vår webbhistorik och "spionera" på vår onlineaktivitet utan alltför många komplikationer. Hur gör de det?

Vad är DNS över HTTPS?

När vi skriver namnet på en webbsida i webbläsaren får den sin IP-adress via en DNS-server. Det är ett väsentligt inslag för att kunna surfa på nätet, och om vi inte har konfigurerat det på ett annat sätt, är det normalt att denna viktiga DNS-tjänst erbjuds av den internetleverantör som vi har avtalat linjen med (Movistar, Vodafone, etc) ).

Det betyder att företaget som ger oss tillgång till Internet vet perfekt vilka sidor vi besöker och vad vi gör på dem, så det är extremt enkelt för dem att skapa en profil för vad vårt ”virtuella jag” skulle vara. Det bästa sättet att undvika detta är att konfigurera en navigering som använder DNS över HTTPS, vilket säkerställer att våra data förblir krypterade alltid undvika spioner och attacker av den typen mannen i mitten.

Så här blockerar du ISP-spårning genom att aktivera krypterad surfning

I drygt ett år har Google och Mozilla Foundation arbetat tillsammans för att främja användningen av säkra DNS-tjänster via HTTPS. Även om projektet ännu inte har presenterats officiellt kan det redan testas i Firefox-webbläsaren, som erbjuder krypteringsteknik och en krypterad DNS-leverantör.

För detta har de också nått en överenskommelse med Cloudflare (som är den som erbjuder DNS) så att all data som samlas in under surfning rensas och inte kan säljas till tredje part. Mozilla arbetar för närvarande för att nå avtal med andra krypterade DNS-leverantörer under samma förutsättning.

Konfigurera DNS via HTTPS i Firefox

  • Klicka på knappen "Öppna menyn”Formad som en hamburgare i det övre högra hörnet av webbläsaren. Klicka på "alternativ”.
  • På fliken "Allmänt" bläddra ner till avsnittet "nätverkskonfiguration"Och välj"Uppstart”.
  • Markera rutan "Anslutningsinställningar"Aktivera DNS via HTTPS”.

Så här konfigurerar du DNS över HTTPS i Chrome

För att bläddra i Chrome med Cloudflares krypterade DNS är det första vi behöver göra att skapa en genväg till Chrome på skrivbordet. När vi vill använda DNS via HTTPS kommer vi att använda denna direktåtkomst.

  • Högerklicka och öppna egenskaperna för Chrome-genvägen du just skapade.
  • Gå till fältet "Destination" på fliken "Direkt åtkomst", lägg till följande kod i slutet och lämna ett utrymme i början.

–Enable-features = »dns-over-https

Efter att ha gjort detta sparar vi ändringarna och startar om datorn. Vi kan kontrollera om Chrome har laddat Cloudflares DNS korrekt genom att gå till //1.1.1.1/help. Vi kan också använda andra offentliga HTTPS DNS-servrar som de som visas i den här andra REDO.

Så här ställer du in DNS över HTTPS på Android

De flesta mobiler tillåter oss att redigera DNS-servrarna, men med tanke på att vi ska använda Cloudflares servrar är det enklaste att ladda ner deras applikation. När vi väl är installerade aktiverar vi det och vi kan börja surfa under plattformens DNS 1.1.1.1, med möjlighet att till och med använda en gratis VPN-anslutning.

Ladda ner QR-kod 1.1.1.1: Snabbare och säkrare internetutvecklare: Cloudflare, Inc. Pris: Gratis

Som du kan se finns det flera metoder för att konfigurera DNS som skiljer sig från de som erbjuds av vår internetleverantör som standard. Om vi ​​inte vill gå runt och konfigurera den nya DNS-applikationen efter applikation kan vi också göra det globalt på datorn som förklaras i DENNA ÖVRIGA VEJLEDNING.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found