Hur man förhindrar att en app kommer åt din Android-kamera

Vi upplever en betydande återgång i användningen av applikationer för chatt och videokonferenser, och vissa hackare utnyttjar situationen för att få en bit, som Techcrunch påpekade för ett par dagar sedan.

Det är inte få som täcker webbkameran på sin dator med ett papper eller liknande för att undvika att bli spionerat, men det är en sed som samtidigt inte är utbredd i användningen av mobila enheter. Vem i rätt sinne vill täcka över telefonens kamera? Förutom att vara opraktiskt - tänk dig att sätta en glob på skärmen eller höljet på din mobil - för många människor är kameran det viktigaste verktyget för deras mobiltelefon.

Du kanske är intresserad: Infallbar metod för att blockera inkräktare på ditt WiFi-nätverk

Hur man blockerar åtkomst till appar till kameran på vår mobiltelefon

Lösningen i det här fallet går igenom neka åtkomst till kameran eller dra tillbaka tillståndet som en ansökan kan ha begärt i detta avseende. Om vi ​​har en Android-enhet kan vi styra denna typ av åtkomst på ett riktigt enkelt och snabbt sätt:

  • Vi öppnar menyn "inställningar"Av Android och klicka på"Appar och aviseringar”.
  • Låt oss gå upp till "Avancerat -> Tillståndshanterare”.

  • Vi anger alternativet "Kamera”. Här kommer vi att se en lista över alla applikationer som har tillgång till enhetens kamera.
  • Om vi ​​förstår att någon av dessa appar inte borde ha tillstånd måste vi bara klicka på den och markera rutan "Förneka.

Samsung-enheter med Android 10

Om vi ​​har en telefon från den sydkoreanska tillverkaren med operativsystemet Android 10 görs hanteringen från "Inställningar -> Sekretess". Vi går in i "Behörighetshantering -> Kamera" och väljer den app som vi vill ta bort åtkomstbehörigheter till.

Till vilka applikationer ska vi återkalla behörigheten att komma åt kameran?

A priori är det omöjligt att veta vilka applikationer som kan utnyttjas både av appens utvecklare och av tredje part - i grunden hackare - för att spionera på oss genom telefonens kamera. Det finns dock några indikatorer som kan hjälpa oss att förhindra denna typ av obehagliga överraskningar.

  • Kontrollera hela listan över applikationer som har behörighet till kameran. Om du ser någon app eller ett spel som använder inte kamerafunktionen alls men har åtkomst låsa omedelbart. Om vi ​​till exempel ser att det finns en matlagningsreceptapp eller en musikspelare som har tillgång till kameran ... dåligt tecken. Ta bort deras tillstånd.
  • När det gäller applikationer som ska ha tillgång till kameran för korrekt funktion (galleri, multimedia, meddelandeprogram etc.), undvik att ladda ner dem från inofficiella arkiv eller som innehåller piratkopierat material. Det finns sidor som erbjuder premiumapplikationer gratis, utan filter eller kontroll, där skadlig programvara strövar fritt. Om du har någon app av den här typen kan du avinstallera den (eller åtminstone inte låta den komma åt din kamera).

I slutändan handlar det om att tillämpa sunt förnuft, och om vi ser något beteende som fångar vår uppmärksamhet, agera därefter.

Rekommenderat inlägg: Hur lösenordsskyddas appar och filer på Android

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found