Hur man vet om någon använder ditt foto på Internet - The Happy Android

Vet du vad "catfishing" är? Detta är en teknik som används i flirtvärlden för att lura en annan person genom att bete sig som vad du inte är. Det åtföljs vanligtvis av en falsk profilbild och samtal som är för tvingade där du har en känsla av att "något är fel." Det kan inte betraktas som en identitetsbedrägeri Som sådan, men ja, om personen på bilden är för attraktiv för att vara sant, bli inte förvånad om i slutändan vad som såg ut som en universitetsstudent från Murcia slutar bli en pensionerad man från Ohio med mycket fritid och väldigt lite skrupler.

Om du känner att någon använder en av dina foton för sina kärleksbedrägerier stalkerian, eller att de stjäl din identitet online genom att låtsas vara dig direkt, men du har inga bevis, fortsätt läsa eftersom det kan intressera dig.

Hur vet jag om någon annan använder ditt foto online

Det bästa sättet att kontrollera om någon utnyttjar våra bilder utan vårt samtycke är utföra en omvänd bildsökning. Vanligtvis havskatt och identitetstjuvar använder ofta foton som andra användare laddat upp till sociala nätverk, så det här är den första platsen där vi bör börja undersöka.

För att göra detta, ta några av dina mest representativa bilder, till exempel ditt profilfoto eller en bild av dig som har blivit mycket populär eller har många gillanden. Gå sedan in i sökmotorn Google bilder. Du kan göra det genom att öppna Google och klicka på texten i den övre högra marginalen i webbläsaren som säger "Bilder" eller genom denna andra LÄNK direkt.

Härifrån klickar du på kameraikonen och ladda upp fotot du vill analysera. Om du använder en mobiltelefon ser du att Google Bilder inte är kompatibla. För att fixa det, gå till sidan omvänd.foto, ett pass som låter dig använda Google Bilder från din mobil. Notera: Om ditt foto laddas upp online kan du också trycka länge med din mobil och välja "Sök med Google Lens". Resultatet blir detsamma.

När bilden har laddats i Googles sökmotor returnerar den flera data:

  • Bildens storlek.
  • Det kommer också att berätta om det finns andra versioner av den bilden i olika storlekar.
  • Möjlig relaterad sökning: Troligtvis textfråga för den bilden (här berättar det vad folk skriver när de Google bilden).
  • Lista av liknande bilder.
  • Resten är webbplatser där vi kan hitta samma bild.

Med dessa uppgifter på bordet kan vi veta om vår selfie eller det aktuella fotot används på en webbplats som vi inte känner till eller om någon använder den för sitt eget intresse för en falsk profil.

Du kan också använda TinEye för att hitta obehöriga kopior av ditt foto

För att göra denna typ av sökning föredrar jag personligen att använda TinEye, ett mycket liknande verktyg som gör att vi kan se i en strokede gånger som bilden visas på Internetsamt upptäcka bildens kronologiska historia. Tack vare detta, om vi har vårt eget foto som vi laddade upp till Internet för 5 år sedan och vi ser att det finns kopior från ett par år sedan, kan vi veta hur länge de har använt det fotot utan vår tillåtelse också som webbplatsen där den är värd.

Använd Yandex för en mer detaljerad sökning

Nackdelen med att använda verktyg som Googles bildsökmotor eller TinEye är att de bara tar hänsyn till de exakta kopiorna av den bilden (med alla variationer i storlek och beskärning de kan ha). Detta innebär att vi måste göra en individuell sökning efter var och en av de bilder som vi vill analysera. En ganska lång och tråkig process om vi har många foton i sovrummet.

Ett bra alternativ kan gå igenom att använda Yandex bildsökmotor. Till skillnad från Google utför Yandex "ansiktssökningar", delar upp fotot i segment eller "visuella fraser". På detta sätt jämför den miljontals bilder och visar oss resultaten som innehåller ett större antal liknande ”visuella fraser”. Vad betyder detta exakt?

På det här sättet kommer vi att få en lista över bilder där vi dyker upp, vare sig på samma fotografi eller inte, samt bilder av andra människor som fysiskt liknar oss. Något som kan hjälpa oss att hitta vår dubbla eller den förlorade tvillingen från vilken vi separerades vid födseln, men också för att upptäcka om det finns andra kopior, kloner eller profiler som använder vår personliga bild på Internet.

Vad kan jag göra om min bild har blivit stulen?

Troligtvis kommer du inte att hitta någonting efter att ha gjort en sökning av denna typ. Men om du tyvärr har turen att bli offer för en sådan attack, måste du agera omedelbart. Det är viktigt att du insisterar tills bilden dras ur cirkulationen. Det här är några åtgärder du kan vidta:

  • Rapportera det till det sociala nätverket därbild: Om du ser att någon använder ditt foto på ett konto som inte är ditt på ett socialt nätverk som Twitter, Instagram eller Facebook, måste du rapportera det så snart som möjligt. Alla dessa plattformar erbjuder möjlighet att rapportera brott mot immateriell egendom eller identitetsstöld. Om du till exempel öppnar ett foto eller en publikation på Facebook ser du att genom att klicka på 3-punktsknappen som visas i den övre högra marginalen visas ett alternativ som säger “Få hjälp eller rapportera inlägg”.

  • Prata med webbplatsen: Om en webbplats använder ett privat foto av dig utan ditt tillstånd kan du kontakta dem för att begära att de ackrediterar dig som författare eller tar bort bilden. Om de inte agerar i ond tro och medvetet, har de i de flesta fall inga problem att uppfylla din begäran. Om de ignorerar dig eller avvisar din legitima begäran, rapportera webbplatsen till Google.
  • Gå till polisen och lämna in ett klagomål: Rapportering till polisen är naturligtvis det sista alternativet. Det skulle vara sällsynt att du kommer till denna situation, men om du står inför ett rovdjur online eller någon som använder ditt ansikte och din image för att begå ett brott, tveka inte att gå till myndigheterna.

Varje dag är det svårare att skydda de uppgifter som vi frivilligt delar online. Du kan alltid dölja dina profiler på sociala nätverk genom att markera dem som privata, eller lägga till en vattenstämpel i foton för att göra dem mer igenkännliga. Men särskilt om du arbetar inom mode- eller fotograferingsvärlden, kan du göra en omvänd sökning av dina mest relevanta bilder då och då hjälpa dig att hålla alla människor som försöker dra nytta av din bild på Internet.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found