Fördelar och nackdelar med att använda Windows 10 jämfört med tidigare versioner

Det har gått fem år sedan Microsoft släppte den senaste versionen av sitt favoritoperativsystem. Därför är det en bra tid att göra en översikt över allt det goda och det dåliga som detta har medfört. Idag analyserar vifördelarna och nackdelarna med att använda Windows 10 för den genomsnittliga användaren i mitten av 2020.

Windows 10, ett operativsystem i ständig utveckling

Ja OK fördelarna med att ha Windows 10 har inte varit så stora som vissa förväntade sig om det är sant att det fixar flera saker som inte slutade med Windows 8. I stort sett hittar vi ett mer moget operativsystem, mer orienterat mot onlinevärlden och med en bra grad av automatiska uppdateringar. Uppdateringar som har fått systemet att utvecklas betydligt sedan det släpptes på marknaden i juli 2015.

En annan viktig faktor är Microsofts försök att göra Windows 10 till ett universellt system. Av den anledningen erbjöd tillverkaren under de första åren av systemets liv möjligheten att uppgradera till Windows 10 från Windows 7 eller Windows 8. Helt gratis. Det mest intressanta med allt detta är att idag 2020, denna kostnadsfria aktiveringstjänst finns fortfarande kvar. Och det verkar inte som om de tänker inaktivera det inom en snar framtid.

Därför kan vi uppgradera till Windows 10 om vi har en aktiveringsnyckel för Windows 7 eller Windows 8 med samma nyckel. Dessutom, om vi inte ens har en original Windows-licens kan vi också uppdatera "genom locket", på ett helt lagligt sätt, tack vare programmet Windows Insider från Microsoft. Nu är den som inte har flyttat till Windows 10 för att han inte vill ...

Men låt oss gå i delar. Vilka är de fördelar och nackdelar med Windows 10 kontra äldre versioner av Microsofts operativsystem?

Windows 10-proffs: proffs

Om vi ​​fortfarande fortsätter att arbeta med en version före Windows 10 kanske vi vill ta en titt på några av de fördelar och faciliteter som den erbjuder. Även om det alltid är lite "skrämmande" att byta operativsystem - främst på grund av problem med applikationskompatibilitet - är de bra saker som det innehåller att tänka djupt.

Kraftleksaker

År 2019 släppte Microsoft en liten uppsättning verktyg med öppen källkod för Windows 10 under namnet "PowerToys". Dessa nyfikna verktyg tar hand om utföra enkla men oerhört kraftfulla uppgifter, till exempel skapa "zoner" för att omorganisera fönstren som vi har på skärmen eller visa tangentbordsgenvägar tillgängliga med ett enkelt klick.

En av mina favoritmaktleksaker är PowerRename, ett praktiskt verktyg med vilket vi kan byta namn på flera filer och mappar samtidigt. Något som är bra för oss att automatisera en uppgift som å andra sidan skulle vara den mest tråkiga.

För att installera Windows 10 Power Toys på vår dator måste vi först gå in Microsoft GitHub-förvaretoch hämta därifrån MSI-installationsfilen nyare.

Mörkt läge

Det mörka läget i gränssnittsanpassningsalternativen är en funktion som vi redan kan hitta i många av de mest populära mobilapparna för tillfället. Windows 10 har gått med på festen ett tag nu med sitt eget mörka läge. Du kan hitta mer information om hur du aktiverar det här EN ANNAN POST.

Startmenyn återgår och det dubbla skrivbordet försvinner

Jag tror att det dubbla skrivbordet inte slutade gilla någon och Microsoft-folket har noterat. En av de stora fördelarna med Windows 10 är att den återgår till den klassiska starten med den berömda startknappen högst upp. Med några förändringar, ja.

Ett lättare och mindre resurskrävande system

Windows 10 förbrukar färre resurser än sina föregångare, vilket gör arbetet med det mer flytande än vid tidigare tillfällen och förbättrar dess prestanda avsevärt. De kommenterar att det fungerar särskilt bra på äldre bärbara datorer och bärbara datorer. Detta är det minsta som Windows 10 kräver för att fungera korrekt:

  • Processor: CPU med 1 GHz eller högre
  • RAM: 1 GB (32-bitarsversion) eller 2 GB (64-bitarsversion)
  • Hårddisk: 16 GB (32-bitarsversion) eller 20 GB (64-bitarsversion)
  • Grafikkort: DirectX 9 med WDDM 1.0 800 × 600

Ökad säkerhet och tillförlitlighet

De i Redmond svär och förvränger att det är det ditt säkraste operativsystem hittills. Vi måste vänta en stund för att bekräfta det, men från början är det mycket goda nyheter: sömlös källkod, högre krypteringsnivåer och en mer skyddad lösenordshanterare.

Där har vi exemplet känt som Intelgate. Sårbarheterna "Spectre" och "Meltdown" fick motsvarande korrigeringar i uppdateringar som nådde en hastighet som sällan ses. Även om det inte var för mindre, med tanke på följden av skandalen som inträffade i januari 2018.

Cortana

En av de mest slående nyheterna är inkluderingen av Microsofts virtuella assistent, Cortana. Det är en blandning av sökmotor, agenda och några andra saker. Om du vill veta något annat rekommenderar jag att du tittar på posta som vi skriver om ämnet.

Smart Windows Explorer

Windows-mappar kommer nu ihåg vilka är de senaste mapparna och de du använder mest, och det visar dig när du öppnar explorer.

Efter ett par år med den nya mapputforskaren kan jag försäkra dig om att skillnaden är anmärkningsvärd när det gäller surfning. Vi sparar många klick, vilket på sikt lönar sig mycket. Användbar och praktisk.

Virtuella skrivbord

En annan fördel med Windows 10 är att du nu har möjlighet att skapa virtuella skrivbord och använda dem när det passar dig. Vad betyder det här? Det kan du skapa / konfigurera 2 stationära datorer och växla från det ena till det andra som du vill. Du kan till exempel skapa ett skrivbord för arbete och ett annat för fritidsämnen.

Internet Explorer försvinner

Efter mer än 20 år av att tjata, har de pensionerat den här webbläsaren för att ge plats för Edge. Är om en mer minimalistisk och lätt webbläsare, som förbrukar färre resurser än sina föregångare. De har till och med sagt att det förbrukar mindre RAM än Google Chrome (något som inte är särskilt svårt att åstadkomma å andra sidan).

Om vi ​​är vana vid att använda Internet Explorer i början kan vi acklimatisera oss själva. Men när vi har lärt oss var allt är, är alla fördelar.

Hans frosseri känner inga gränser

Molnsynk

Från och med nu kan Windows synkronisera dina data och inställningar från en enhet till en annan genom att vara ansluten till Internet. Till exempel kan vi nu logga in på vilken Windows 10-dator som helst med vårt eget Outlook-konto. Genom att göra detta kan systemet ladda samma bakgrund i alla sessioner, synkronisera vårt Windows Store-konto och underlätta åtkomst till OneDrive direkt från webbläsaren.

Kompatibilitet

Om alla dessa orsaker inte räckte, måste det också sägas att Windows 10 kan köra de program som utformats för Windows 7 eller Windows 8 med knappast någon röra. Därför, om vi har problem med att byta till Windows 10 av rädsla för att våra applikationer slutar vara kompatibla, kan vi vara säker: Windows 10 erbjuder en mycket hög nivå av kompatibilitet med äldre versioner av systemet.

Windows 10 Nackdelar: Nackdelar

Windows 10 har också dess nackdelar. Även om över tid har de korrigerat många av dessa felDet är intressant att se vilka fel som tillskrevs det senaste Microsoft-operativsystemet när det släpptes.

Spelar inte längre DVD-skivor

Windows Media Center försvinner och med det möjligheten att spela DVD-format. Om du vill spela dina skivor måste du installera en extern applikation.

Gratis uppdatering bara det första året

När Windows 10 lanserades sa de till oss att om vi ville uppdatera till Windows 10 skulle vi behöva göra det före augusti 2016. Om inte, skulle vi behöva gå igenom rutan. Lyckligtvis, det har inte hamnat så.

Hittills har vi verifierat att den kostnadsfria uppdateringstjänsten till Windows 10 fortfarande fungerar som den gjorde den första dagen. Men de officiella licenser som tillkännagavs för € 119 (Windows 10 Home) och € 199 (Windows 10 Proffesional), de har kostat 145 € respektive 259 €, från och med 2018.

Automatiska och obligatoriska uppdateringar

Från och med nu krävs automatiska uppdateringar och bara om du går igenom kassan och blir en Pro-användare kommer du att kunna skjuta upp dessa uppdateringar. Med tiden kan detta bli en av de stora nackdelarna med Windows 10, särskilt för avancerade användare som vill undvika vissa uppdateringar på deras system.

Fel

När Windows 10 fortfarande var väldigt ung uppstod olika fel och systemfel. Det var inget seriöst, men många användare tittar fortfarande på det med misstänksamhet idag.

Integritet

Det verkar som att ett stort antal användare inte är nöjda med den integritetsnivå som Windows 10 erbjuder, i applikationer som Cortana. Vad gör Microsoft med de användarfrågor som Cortana registrerar? Ett svar som för närvarande verkar ganska svårt att avgöra med säkerhet om vi bara styrs av de förklaringar som tillverkaren erbjuder.

Kontrollpanel

Den klassiska kontrollpanelen har ersatts av en enklare konfigurationspanel men med färre alternativ. Kanske om du kommer från att använda en äldre version av Windows blir du lite förlorad när det gäller hantering av vissa aspekter av operativsystemet.

Naturligtvis är det inte ett allvarligt problem, eftersom det som de flesta saker i livet handlar om att vänja sig.

Windows 10 Fördelar och nackdelar: Bottom Line

Kort sagt, och för att ge ett allmänt intryck av vad lanseringen av Windows 10 har inneburit kan vi säga att förbättringarna och fördelarna med Windows 10 är uppenbara jämfört med Windows 8, och på ett sätt är det en liten återgång till vad som var och är Windows 7, men inkluderar större användning av internet för synkronisering och förbättrad sökning och förslag.

Och vad tror du kära läsare? Vilka är fördelarna och nackdelarna med Windows 10 som mest har uppmuntrat dig att ta steget eller att hålla dig vid ditt nuvarande operativsystem?

Om du uppmuntras att ta språnget kom ihåg att om du har Windows 7 eller Windows 8 kan du installera Windows helt enkelt genom att starta de väntande systemuppdateringarna eller genom att följa riktlinjerna som anges i «Så här installerar du Windows 10 från ett USB-minne«. Och kom också ihåg att du kan ladda ner en kopia av installationspaketet för Windows 10 genom att följa stegen i «Hur laddar jag ner Windows 10 gratis och lagligt«.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found