Så här tar du bort metadata (EXIF) från ett foto eller en bild Skydda din integritet!

Nu i filmen är jag säker på att många av er redan kommer att vara medvetna om det när vi tar ett foto ingår viss dold information i den. Bilden samlar så kallade metadata. Och visste du att när vi delar alla dessa foton på våra sociala nätverk delas den informationen också?

Innan vi börjar, låt oss klargöra något: i princip är metadata helt ofarligt. Även om det alltid kan finnas någon som vet hur man använder denna information för att skada oss på ett eller annat sätt. Därför, i många fall, det bästa du kan göra är att vanligtvis ta bort dem och bli av med dem direkt. Något ganska logiskt å andra sidan, eller hur?

Vad är metadata för en bild exakt?

Vad som vanligtvis kallas metadata är EXIF-data för en bild. Förkortningen på engelska motsvarar ”Utbytbart bildfilformat ”eller” Utbytbart bildfilformat”Och dess funktion är i grunden att samla in teknisk information från en bild eller ett fotografi.

För praktiska ändamål innehåller EXIF-data för en bild sådan information:

  • Kameramärke och modell.
  • Datum och tid.
  • Bildkomprimeringstyp, upplösning och bitdjup.
  • Maximal bländare, blixtintensitet, ISO-hastighet och exponeringstid.
  • Bildens ursprung, författare, Copyright.

Inmatning, denna information verkar ofarlig nog, och det hjälper oss också att göra anspråk på vår upphovsrätt, om någon stjäl ett foto från oss. Inte dåligt.

Några av de metadata som vi kan hitta i vilken bild som helst.

Problemet är att vissa enheter låter dig lägga till ytterligare information till bilderna. Antag till exempel att vi tar ett foto med mobilkameran med GPS eller positionstjänst aktiverad och vi laddar upp det till Facebook eller till Instagram.

I det här fallet kan bilden samla in vår geolokalisering, och någon som vill ge oss svårt kan analysera metadata och identifiera staden eller till och med huset där vi bor. Det låter inte så bra längre, eller hur?

Hur man raderar alla EXIF-metadata från en bild eller ett foto

Tänk dig att du har en DSLR-kamera och att du har tagit bilder med den i flera år. Den som har en digital kopia av några av dina foton kommer att kunna se kamerans märke och modell och till och med dess serienummer i vissa fall. Med detta kan du spåra och jämföra resten av dina foton på Internet, eller till och med känna till dina knep som fotograf.

Den amerikanska NSA har också erkänt att de använder metadata som informationskälla och identifiering av människor, något som utan tvekan borde få oss att reflektera över hur långt vår integritet går. Men låt oss gå till det som betyder något, Hur blir vi av med de jävla metadata?

Rensa metadata från Windows Explorer

Om vi ​​har en dator med Windows 10 (eller tidigare versioner), ta bort metadata kan göras väldigt enkelt. Vi behöver inte installera några ytterligare program, bara hitta bilden och följ dessa steg:

  • Högerklicka på bilden och klicka på "Egenskaper”.
  • Vi går till fliken "Detaljer”. Det är här bildmetadata visas.
  • För att radera alla EXIF-data, klicka på "Ta bort egenskaper och personlig information”.

  • Ett nytt fönster öppnas. I den är alternativet “Skapa en kopia med alla möjliga egenskaper borttagna”. Om vi ​​väljer "Att acceptera”, Ovan nämnda kopia kommer att skapas med alla metadata borttagna.
  • Om vi ​​tvärtom markerar "Ta bort följande egenskaper ...”Vi kommer att kunna selektivt välja de metadata som vi inte vill ska visas i bilden.

Om du använder en bildredigerare har du det också enkelt

Om vi ​​arbetar med bildredigerare kommer vi också att kunna filtrera metadata som vi lagrar på ett enkelt sätt.

Om vi ​​använder Photoshop behöver vi bara välja hela bilden (Ctrl + E. eller Ctrl + A.), kopiera och klistra in det i ett nytt dokument. Det här nya dokumentet kommer inte att spara någon av originalbildens metadata. Vi kan kontrollera det från "Arkiv -> Filinformation”.

För andra redigeringsprogram som GIMP exporterar du helt enkelt önskad bild till JPG-format. När vi är i exportfönstret och avmarkerar fliken "Avancerade alternativ -> Spara EXIF-data”.

Hur man tar bort metadata för ett foto från mobilen

Det mest normala är att de flesta bilder vi tar med mobiltelefonen. Av denna anledning är det i vissa fall mycket mer praktiskt att kunna radera metadata direkt från smarttelefonen.

Vissa kameror tillåter radering av vissa data, till exempel platsen, i fallet med Xiaomi. Andra erbjuder fler inställningar, och de flesta smartphones låter dig helt enkelt inte begränsa någonting när det gäller EXIF-data.

I inställningarna för vissa kameror kan vi spela med saker som platsregistret

Det mest effektiva är utan tvekan att använda en tredjepartsapp för att radera metadata. I Android har vi flera applikationer, till exempel Photo EXIF ​​Editor ellerEXIF Verktygssats. För iPhone-användare hittar vi appen Metapho.

Hur man rensar metadata för flera bilder samtidigt

Om vi ​​har problem med att ta bort metadata individuellt från vår bildsamling är det enklaste att använda BatchPurifier Lite.

Denna Windows-applikation tillåter rensa metadata för flera JPEG-bilder på en gång. Det är ett freeware-verktyg och mycket enkelt att använda, så det rekommenderas starkt.

Kort sagt, om vi funderar på att få lite mer integritet och säkerställa integriteten hos den information som vi laddar upp till vår RRSS, inget bättre än att klistra in en bra rengöring till metadata för bilderna som vi delar över Internet. Det handlar inte om att bli paranoid, men lite försiktighet gör aldrig ont.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found