Hur man reparerar ett Micro SD-kort utan att förlora data - The Happy Android

Minnena micro SD De har blivit oerhört populära den senaste tiden, och som ett verktyg för daglig användning som de är finns det inte få som går sönder, blir korrupta eller helt enkelt bestämmer sig för att lämna denna värld på jakt efter universell fred.

Idag kan vi hitta micro SD-kort i mobiltelefoner, surfplattor, digitalkameror, bärbara datorer och praktiskt taget alla enheter som kommer att tänka på. Några av de vanligaste felen som vi kan se i system som Android eller Windows de ser vanligtvis ut så här:

 • "SD-kortfel."
 • "SD-kort skadat" eller "SD-kort är skadat."
 • "Drive (E :) är inte tillgänglig."
 • "Filen eller mappen är skadad och kan inte läsas."

För att lösa detta och återställa data som micro SD innehåller behöver vi två saker:

 • A Skrivbords PC (Windows).
 • A adapter för micro SD. Om vår utrustning har en micro SD-kortplats, perfekt. Om inte behöver vi en adapter SD / Micro SD eller USB / Micro SD för att sätta i kortet. De är vanligtvis ganska billiga och vi kan få en via Amazon för drygt 1 euro.

Kom ihåg innan du börjar vikten av att säkerhetskopieraså ofta, särskilt på mobila enheter. Du kan läsa en mer detaljerad förklaring av hur du utför denna process i inlägget "Hur man gör en säkerhetskopia på Android". Låt oss gå till trubbel!

Kör kommandot chkdsk för att reparera korruption i micro SD

Det första steget kommer att bestå av anslut micro SD-kortet till en Windows-dator (Om vi ​​använder en SD-adapter, se till att kortets skrivflik är aktiverad). I det här fallet kommer vi att ha två möjliga kasuistik:

 • Datorn Han känner inte igen D.
 • Datorn känna igen SD-kortet.

Om Windows känner igen enheten kommer vi att skriva ner namnet på den tilldelade bokstaven och vi öppnar ett MS-DOS-fönster som administratör. För att göra detta, skriv bara ”cmd"I Cortana och kör som administratör (högerklicka) på applikationen"Systemets system”.

Därefter skriver vi följande kommando (där "F:" motsvarar den bokstav som tilldelats vår SD):

Med kommandot chkdsk / x / f systemet kommer att söka efter fel på micro SD-kortet och om du hittar någon kommer att försöka reparera det. Det är ett verktyg som fungerar ganska bra och vanligtvis löser de flesta problem av denna typ.

Vi kan också använda en annan metod för att reparera kortet, det vill säga att gå till SD-enheten inom "Team”Och genom att högerklicka på“Egenskaper" att välja "Verktyg ->Kolla upp (Kontrollerar för fel) ”.

Tilldela en ny enhetsbokstav (systemet känner inte igen SD)

Om Windows inte upptäcker kortet kan problemet vara ganska allvarligt, men ändå vi kan försöka återställa våra data. För att göra detta öppnar vi fönstret "Diskhantering" (eftersom "Skapa och formatera hårddiskpartitioner"I Windows 10-kontrollpanelen) hittar vi vår enhet (här ska den visas) och med höger knapp väljer vi"Ändra enhetsbokstav och sökvägar”, Tilldela en ny bokstav till enheten (den vi vill ha, men som är gratis).

Med detta bör systemet upptäcka minneskortet igen, vilket gör det möjligt för oss skapa en kopia av alla filer den innehåller eller försök att återställa dem med något dataräddningsprogram.

Om enheten på ditt kort visas i RAW-format, det betyder att filsystemet är ur format och korrupt. I dessa fall är den enda lösningen att formatera enheten, men inte innan du försöker återställa allt som kan göras med ett specifikt program som kan läsa RAW-partitioner, till exempel ZAR-dataåterställning (finns även för Linux).

Återställ filer raderade med Recuva eller liknande

När Windows kan läsa SD måste vi försöka spara så mycket data som möjligt. Ett bra alternativ är att överföra all data till datorns hårddisk, men om filer saknas (foton, videor, dokument etc.) vi behöver ett program för dataåterställning för att extrahera så mycket information som möjligt.

Det finns tusen applikationer för att återställa data. Den som hittills har fungerat bäst för mig har varit ”Recuva"(Gratis), men sanningen är att de som på sikt brukar erbjuda bäst prestanda är applikationer som kräver en licens, t.ex. DiskDigger eller Få tillbaka data.

Viktigt: När vi startar återställningsskanningar måste vi markera typen för skanningsalternativdjup skanning”Eller djupskanning för bra resultat.

När du utför skanningar markerar du "djupskanning" för bättre spårning

Ansökan DiskDigger har också en appversion för Android som vi kan använda för att återställa våra foton och filer, men vi behöver rootbehörigheter för att den ska kunna utveckla sin fulla potential (naturligtvis alltid med tanke på att skrivbordsversionen är mycket effektivare).

Ladda ner QR-kod DiskDigger Recover Photos Utvecklare: Defiant Technologies, LLC Pris: Gratis

Formatera micro SD-minnet

När data har återställts, det är bäst att helt formatera SD-kortet. På så sätt säkerställer vi att vårt flyttbara minne är hälsosamt och 100% fungerar igen.

För att utföra formatet, gå bara till "Dator" eller "Den här datorn" och högerklicka på den flyttbara enheten och välj "Formatera”. I dessa fall är det bäst att lämna alternativet "Snabbformatering”.

Formatera micro SD med kommandot DISKPART

Om snabbformatet inte fungerar kan vi alltid försöka formatera kortet för hand med kommandon. För att göra detta öppnar vi ett MS-DOS-fönster som administratör och startar följande serie av kommandon på ett ordnat sätt:

 • diskpart”: Med det här kommandot kommer vi åt diskpartitionen.
 • listdisk”: Nu ber vi systemet att visa oss en lista över diskarna. Vi identifierar SD med storleken som visas på varje disk.
 • välj skiva NUMERO_DE_DISCO_DEL_USB": Om SD till exempel motsvarar disk 2 kommer vi att skriva kommandot"välj disk 2”.

 • rena”: Med det här kommandot rensar vi minnet på micro SD-kortet.
 • skapa partition primär”: Nu skapar vi en primär partition.
 • välj partition 1": Vi väljer den partition vi just skapat.
 • aktiva”: Vi markerar partitionen som aktiv.
 • format fs = FAT32Slutligen, med detta kommando formaterar vi SD-minnet.

Om allt gick bra kommer vi att ha ett rent och perfekt formaterat SD-kort.

Andra alternativ: Använd ett partitionshanterings- och administrationsverktyg som Partition Master

När vi stöter på problem med att känna igen hårddiskar Jag brukar rekommendera att du använder någon partition manager-app för att göra ditt smutsiga arbete. De tenderar att göra formaterings- och reparationsprocessen ganska enkelt, och det är en typ av verktyg som aldrig gör ont i vårt speciella bibliotek med stationära applikationer.

En av de mest praktiska och enkla att använda inom detta område är applikationen EaseUS Partition Master. På detta sätt kan vi utföra stegen som vi tidigare har angett direkt från verktyget utan att manuellt ange något kommando:

 • När SD är ansluten till datorn öppnar vi Partition Master. Vi väljer den skadade enheten genom att högerklicka med musen och klicka på «Kontrollera partitionen«.

 • Vi markerar de tre kontrollerna («Kontrollera partitionsegenskaper »,« Kräva Windows chkdsk.exe för att korrigera fel"Y"Yt test«). Vi väljer «OK». Systemet kommer att utföra nödvändiga reparationer. Det här är en process som kan ta flera minuter.

 • Om inget av detta fungerar, formaterar vi enheten genom att välja med höger knapp och klicka på «Formatera partition«.
 • I det nya fönstret som öppnas framför oss har vi möjlighet att märka enheten, välja filsystem (NTFS, FAT32, ReFS, EXT3 och EXT2) och storleken på klustret. Klicka på «OK» för att formatera.

Du kan få mer information om hur du reparerar en skadad SD med Partition Master från utvecklarens egen webbplats.

Kort sagt, om vi har ett micro SD-kort som är skadat eller oläsligt är det bäst att försöka återställa data först och sedan, även om det verkar som om allt är ok, ge kortet ett bra format. Antingen för hand eller med hjälp av en partitionschef. Annars är det troligt att vi kommer att ha samma problem igen vid första utbytet. Spara dina data, vän! Rädda cheerleader, rädda världen!

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found