Hur man delar filer med närliggande delning, Android AirDrop

Dela filer mellan två Android-enheter det har aldrig blivit riktigt praktiskt. Google gav oss redan Android Beam för flera år sedan för att dela filer med NFC, men vi kan inte säga att det är något universellt som kan användas med vilken mobil som helst. Vi kan alltid dela videor, bilder, dokument eller ljud med applikationer som Files Go eller det stora AirDroid, men det betyder inte att det ännu inte finns en naturlig funktion i själva systemet som tar hand om en sådan grundläggande uppgift.

På Apple, å andra sidan, har de lärt sig i flera år. iOS, Android: s eviga rival AirDrop tillbaka 2013, så att du kan dela alla typer av filer mellan iPhones, surfplattor och bärbara datorer på ett enkelt sätt utan att behöva installera någonting på datorn. Google har verkligen varit långsam att reagera, men det verkar som om det redan har ett eget internt verktyg för fildelning, den så kallade ”Delning i närheten”.

Med närliggande delning kan vi skicka filer såväl som andra typer av innehåll - till exempel URL - mellan två Android-enheter. Något som kan utökas i framtiden med kompatibiliteten för andra plattformar som Windows och Linux.

Så här skickar du filer till en annan Android-enhet med närliggande delning

Från början är detta en funktion som låter väldigt söt, och du kommer säkert att vilja prova för att se hur det går. Vi har dåliga nyheter: funktionen är inte helt klar ännu. Det är fortfarande i beta. Hur som helst testar Google redan applikationen, så vi kan gå med i betaprogrammet om vi verkligen vill titta på det och testa det innan någon annan.

Och säkert är det att "Innan någon" är helt bokstavligt, eftersom även om vi går med i betaprogrammet tillhandahåller Google bara funktionaliteten till vissa utvalda användare, så det är möjligt att denna betaversion inte ens når oss. Det är lite mer än ett lotteri.

I vilket fall som helst, om vi vill prova lyckan, är det här stegen att följa:

  • Registrera dig för testprogrammet Google Play-tjänster.

  • Öppna Google Play Butik och leta efter väntande uppdateringar (från sidofältet, i ”Mina applikationer och spel.” Se om du har en ny uppdatering tillgänglig för appen Google Play Services eller Google Play-tjänster. Om så är fallet, uppdatera appen.

  • Obs! Om du inte ser en väntande uppdatering för Google Play Services kan du tvinga en uppdatering genom att avinstallera appen och sedan installera om den.

Om allt har gått bra och lycka är på vår sida kan vi nu dela filer med andra terminaler tack vare ”Närliggande delning”. För att göra detta, välj ett foto eller videoklipp som du vill skicka och klicka på delningsikonen. Nu ser vi ett nytt alternativ som heter "Närliggande delning" eller liknande (på spanska något som "Dela med enheter i närheten").

Närliggande delning är nu tillgänglig på Google Play-tjänster (beta) på min moto E4 plus. @ MKBHD @xdadevelopers @ 9to5A pic.twitter.com/Du7tEqkui4

- Omkar Tamboskar (@OmkarTamboskark) 3 juli 2020

Eftersom det är en funktion som ingår i Google Play egna tjänster dess kompatibilitet är universell, inte nödvändigt att ha Android 10 eller Android 11 för att använda den.

De fyra tangenterna till funktionen «Närliggande delning»

Om vi ​​vill veta lite mer i djupet hur denna närliggande delning fungerar, här har vi några tangenter som hjälper oss att bättre förstå exakt den här nya funktionen som Google just har dragit ur ärmen, 7 år senare, till en överraskning och personlig glädje.

  • Bluetooth-anslutningen används för att upprätta kommunikation mellan de två enheterna.
  • Det fungerar utan internetanslutning.
  • De två enheterna måste vara nära varandra, men de behöver inte limmas bredvid varandra.
  • Höga överföringshastigheter om vi är anslutna via Wifi.

I XDA-Developers-videon som vi ser strax ovan kan vi se den praktiska användningen av verktyget. Det finns fortfarande inget fastställt datum för lanseringen på marknaden, men som du kan se i videon verkar verktyget vara ganska färdigt, så det vore inte förvånande om det smått började ses i olika terminaler i en förskjuten sätt. Vad tycker du om Googles delning i närheten?

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.