Spelkonsolens historia (del I) - The Happy Android

Idag anses videospelsindustrin vara en av de viktigaste plattformarna (om inte de viktigaste) inom fritids- och underhållningssektorn. Videospel har blockbusters som kan jämföras med deras mest direkta konkurrent, biografen. Dina annonskampanjer finns överallt. De flyttar miljoner, både ekonomiskt sett och i anhängare och anhängare. Spelare som drivs av onlinespel har börjat organisera sig i lag, tävlingar och, som en följd, uppkomsten av turneringar e-sport .

Men som allt har denna värld också en början och en skyldig. Ralph Baer, ​​som betraktas som "fadern till spelkonsoler", var inte den som skapade det första videospelet, utan den skyldige att vi har ett videospel anslutet till en TV.

Spelkonsoler: Första generationen (1972 - 1977)

Magnavox Odyssey (1972)

Rudolph Heinrich Baer , allmänt känd som Ralph Baer. Son till en judisk familj som flydde från nazistregimen (bara två månader före det brutna glasets natt) försökte återuppbygga sitt liv i USA.

Efter examen från National Radio Institute Vad radiotekniker , på 1943 rekryterades av armén för att delta i Andra världskriget. Han tilldelades den militära underrättelsetjänsten i London, långt från slagfältet. Tack vare det återvände Baer i god hälsa från kriget och tog examen från Television Engineering i American Television Institute of Technology från Chicago.

Han började arbeta för försvarsavdelningen i ett litet företag, där han fick rykte och i 1955 anställdes av Sanders Associates och sätter honom i chef för ett team på 200 personer. På bara fem år hade han 500 personer i sin ledning.

Tack vare Baers hälsosamma vana dokumentera allt vet vi att 1955 började idén kläckas att använda tv för mer än bara titta på kabelkanaler. Tanken var att interagera med tv-apparater, spela spel och därmed få en fördel över konkurrensen i branschen. Efter ett första misslyckat försök där han försökte få nödvändigt ekonomiskt stöd för att genomföra sitt projekt (han föreslog till och med att konsolen skulle integreras i TV: n), 1966, tillsammans med Sanders ingenjörer, började han tillverka prototypen av vad skulle bli den första spelkonsolen i historien. jag ringer henne "Brun låda".

1971 Magnavox (Philips dotterbolag i Amerika) förvärvade licensen för maskinen och ett år senare, 1972, kommersialiserade den det som kallas deförsta videospelkonsolen under namnet Magnavox Odyssey. Således kan 1972 betraktas som utgångspunkten för videospelindustrin, också startdatumet för det som kallas första generationen spelkonsoler.

Även om Magnavox fattade beslutet att distribuera maskinen uteslutande från sina egna lager, Även om han antydde med reklamen att spelkonsolen bara fungerade på tv-apparater av sitt eget varumärke (han förnekade det aldrig) kom detta att skörda god försäljning.

När man talar om de tekniska egenskaperna hos Magnavox Odyssey Det som är anmärkningsvärt är att maskinen endast bestod av en platta bestående av transistorer, kondensatorer och motstånd. Nämligen, den hade ingen mikroprocessor och detta sammanfattades med stora begränsningar på hårdvarunivå. Till exempel var det kan inte spela ljud .

Odyssey används utbytbara patroner att spela sina olika spel. Totalt tolv, varav sex förvärvades vid köp av konsolen. Som en nyfikenhet att kommentera att tillsammans med maskinen delades ut några halvtransparenta plastark, som när de höll sig på TV-skärmen fungerade som bakgrundsbild och de hjälpte till att skapa kontext för spelet. De första lätta geväret.

Atari / Sears Telegames Pong (1975)

Nolan bushnell Medan han studerade elektroteknik vid University of Utah var han en av dem som provade spelet Rymdkrig!. Detta spel föddes som ett resultat av ett universitetsforskningsprojekt och var värd på en dator som ockuperade en anläggning.

Efter att ha testat spelet, Nolan , tillsammans med en annan partner, Ted dabney , de skapade en klon av den, de kallade den Datorutrymme. Prototypen var i en stuga, men trots att den fick tillverkas och distribueras var det en kommersiell katastrof. Den främsta anledningen är att det var en mycket avancerad produkt för tiden och att de inte lyckades nå en tillräckligt bred publik. Trots det första frustrerade försöket kunde de uppnå fördelningen av spel så att de kunde spelas av alla, med vilka 1972Nolan bushnell tillsammans med sin partner Ted dabney de grundade Atari Inc.

1972 är ett kontroversiellt år, Bushnell Han var i Kalifornien och besökte en mässa där han för första gången kunde se Magnavox Odyssey. När han testade pingpongspelet insåg han snabbt att genom att göra några mindre justeringar av spelsystemet hade han en produkt med mycket potential framför sig. Det var då han beställde Allan Alcorn, en nyligen licensierad ingenjör anställd av Atari och skapade vad som skulle bli den klassiska arkadmaskinen Pong. Nolan tillbringade flera år på att förneka allt.

Atari, som vid den tiden bara var tillägnad arkadmaskiner eller myntupptagningar, skörde enorm framgång med PONG . Tack vare det tog de inte lång tid att överväga att flytta spelet till ett hemsystem, och det är så de skapade spelkonsolen Atari PONG.

Inbrottet i hemmakonsolernas värld var inte lätt för Atari. Att hitta investerare som skulle vilja satsa på produkten i en sådan ny bransch var inte lätt, dessutom måste vi komma ihåg att det redan fanns konkurrens vid den tiden, Magnavox och dess Odyssey.

Trots allt, förhandlingarna med Sears (Amerikansk köpkedja) kom till verkan. Tja ... det beror på hur du tittar på det: i ett år Sears skulle ha exklusiv försäljning och rättigheter till produkten.

Trots alla dessa motgångar, under julen 1975, såldes det Atari Pong under namnet Sears Tele-Games. Det var en total försäljningsframgång, folk stod i kö för att reservera maskinen, vilket var att förvänta sig med tanke på den tidigare framgång de uppnått med arkadmaskinen. Pong.

Coleco Telstar (1976)

All kredit som Nolan hade för att skapa Atari och förverkliga pongens kommersiella potential står i skarp kontrast till den otäcka licensieringen av hans produkter. Som en konsekvens började marknaden fyllas med maskiner baserade (för att inte säga kopior) på pong.

Av de olika alternativen som dök upp på marknaden utvecklades den av Coleco. Coleco Telstar Det är den första av en hel serie konsoler av märket Coleco som dök upp mellan 1976 och 1978, alla baserad på Atari Pong . Denna tillverkares framgång berodde på det pris till vilket den marknadsfördes: Telstar började säljas för cirka 50 dollar, halva priset för sina konkurrenter, Magnavox Odyssey Y Atari Pong ( Sears telefonspel under deras första leveår). Tack vare detta kunde Coleco sälja nära 1 000 000 enheter under det första året.

En annan faktor som ledde till Telstar framgång är att det var den första maskinen som integrerade chipet AY-3-8500 från Allmänna instrument , allmänt känd som Pong-on-a-chip. Allmänna instrument Det kunde inte möta efterfrågan från alla tillverkare som, med tanke på Ataris framgång med Pong, ville ha sin del av kakan. Varelse Coleco en av de första som begär chipet, De var de första och de enda som fick hela chiporder så det är lätt att förstå att de ledde marknaden med sin maskin.

Coleco Telstar Det hade kontrollerna (potentiometrar) integrerade i själva maskinen, något vanligt vid den tiden. Den kom med tre spel inspelade i minnet, Tennis, Hockey och Handboll och till och med med en svårighetsväljare som ökade eller minskade hastigheten på bollen, eller modifierade storleken på "paddlarna".

Som du har sett var starten för konsolen och videospelindustrin inte lätt. På den tiden var det inte lätt att hitta stöd (särskilt ekonomiskt) för att genomföra denna typ av projekt, men det var tack vare människor som Ralph baer (skapare av MagnavoxOdyssey) eller Nolan bushnell Y Ted dabney (grundare av Atari och hans Pong) ,   som aldrig gav upp inför motgångar, att vi idag alla kan njuta av denna fantastiska digitala underhållningsmaskin som konsoler och videospel har blivit.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found