Hur enkelt! Så här installerar du Linux på en dator - The Happy Android

Visst mer än en av er har någonsin velat prova Linux-läckerheterna på din dator, men antingen på grund av okunnighet, lathet eller för att det helt enkelt verkade för komplicerat har du slutat backa. Linux-baserade operativsystem har många egenskaper som andra system kan sakna, till exempel deras stora stabilitet, den virtuella frånvaron av virus eller den stora samlingen av gratis programvara som är tillgängliga för dem. Så varför inte prova? Om du inte gillar det kan du alltid gå tillbaka till Windows för livet.

För att installera Linux på din dator behöver du följande:

  • En stationär eller bärbar dator: Kontrollera!
  • En USB med installationspaketet för Linux-distributionen du vill installera: Du kan läsa artikeln "Hur man installerar Linux på en USB", där vi förklarar hela processen. Oroa dig inte, det är inte så komplicerat.
  • Vill du lära dig något nytt: Kolla!

Installationsprocessen är som följer: Först måste du starta din dator så att I stället för att ladda operativsystemet laddar du innehållet på USB: n som du har förberett med Linuxinstallatören. Denna konfiguration måste göras från BIOS. Hur kommer jag in i BIOS, kommer du att berätta för mig? När du startar din dator, titta på den första skärmen som visas: ett meddelande visas vanligtvis längst ner på skärmen som anger vilken tangent du måste trycka på för att komma åt BIOS. De är vanligtvis nycklar typ F1, F2, F9, ESC, Delete eller liknande. Om din dator är mycket ny kommer du säkert att starta från UEFI istället för BIOS. I dessa fall kommer du ofta att kunna komma åt genom att trycka på någon av de ovan nämnda tangenterna, men på andra datorer måste du utföra andra typer av åtgärder. Om så är fallet rekommenderar vi att du gör lite undersökning på internet, det finns otaliga handledning om detta.

Det grafiska gränssnittet för Linux-distributioner är mycket attraktivt och varierat

När installationspaketet har laddats följer du bara instruktionerna sedan processen är praktiskt taget automatiserad. Tänk dock på att Linux-filsystemet är något annorlunda än Windows, vilket innebär att du under installationen måste skapa flera partitioner på din hårddisk. I grund och botten måste du skapa 3 partitioner:

  • 1 primär partition () där systemfilerna ska installeras. Det är inte nödvändigt att avsätta för mycket utrymme, eftersom våra data och filer kommer att lagras i (hem). Denna partition är av typ ext4.
  • 1 logisk partition (hem) där vi behåller våra personliga filer. Denna partition är också av typ ext4.
  • Slutligen kan du skapa en tredje partition, a utbytesområde. Detta används för att allokera (virtuellt) RAM till din dator, för när du är lite rättvis. Vi rekommenderar att du tilldelar dubbelt så mycket utrymme som ditt riktiga RAM-minne, cirka 8-16 GB.

Sedan lämnar vi dig med flera YouTube-självstudier som visar hur du installerar Linux på en dator. Det finns exempel för Ubuntu, Debian, Fedora, OpenSUSE, Linux Mint och PCLinuxOS.

Hur man installerar Ubuntu

Fedora / Windows 8 (Dual Boot)

Hur man installerar Linux Mint

Hur man installerar Debian

Hur man installerar OpenSUSE

Hur man installerar PCLinuxOS

Du kommer att se hur de använder VirtualBox-applikationen i flera av dessa videor. Detta program används för att installera i en virtuell miljö. Om du i ditt fall ska utföra en "riktig" installation på din dator, räcker det för dig att ladda installations-USB: n när du startar datorn, som vi nämnde för en stund sedan.

Förresten: Alla videor finns på Youtube och tillhör respektive författare: Masai, Liher Garcia, LeikaTV, Sheep och Shura Mar.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found