Så här visar du din inkognitos webbhistorik

Om du har en delad dator och du tror att genom att radera historiken kan du eliminera alla spår av sidorna du har besökt, du gör ett misstag. Även om vi använder inkognitoläge som de flesta webbläsare erbjuder, är sanningen att det alltid finns ett kryphål där alla dessa "privata" besök registreras, och det är DNS-cache.

Vad är DNS-cache exakt?

När vi skriver namnet på en webbsida i webbläsarens adressfält går det till DNS-servern som vi har konfigurerat i vår enhet för att veta vilken IP den motsvarar och ladda innehållet på sidan. När vi därefter försöker komma åt samma webbplats konsulterar vår webbläsare DNS-cachen, och om den finns i listan löser den adressen utan att behöva konsultera IP-adressen på servern.

Detta är ett ganska smart trick som gör att vi kan navigera och ladda sidorna mycket snabbare, förutom att skicka e-post och utföra andra typer av åtgärder via Internet. Det roliga med allt detta är att DNS-cachen skiljer inte mellan de olika typerna av navigering, och spelar in allt: både vanliga flikar och de som fungerar i "inkognitoläge".

Hur ser vi de webbplatser som vi har besökt i inkognitoläge från DNS-cachen

Eftersom DNS är helt oberoende av den webbläsare vi använder är detta ett trick som vi kan använda både för de webbplatser som besöks på Chrome, som Firefox, Edge, Opera eller någon annan webbläsare.

För att se listan över sidor som är registrerade i DNS-cachen är allt vi behöver göra att utföra ett kommando från ett MS-DOS- eller Powershell-fönster på datorn.

  • Vi öppnar ett MS-DOS-fönster i Windows genom att skriva kommandot "cmd”I Cortanas webbläsare. Om vi ​​har en äldre version av Windows kan vi också ange samma kommando från "Start -> Kör”.
  • Terminalfönster öppnas vanligtvis mot sökvägen där den aktiva användarprofilen finns, till exempel “C: \ Användare \ Användarnamn”. Det första vi ska göra är placera oss vid skrivbordet, att skriva kommandot "cd-skrivbord”.

  • Därefter skriver vi kommandot "ipconfig / displaydns> historialdns.txt”. Detta kommer att få systemet att dumpa all DNS-cachad historik i en textfil som heter "historialdns.txt".

Nu behöver vi bara gå till skrivbordet och öppna textfilen som just har skapats. Vi får se hur en lista visas med alla webbsidor och tjänster vi har besökt nyligen, inklusive de "privata" webbplatser som har laddats i inkognitoläge.

Obs! Vi kan också se innehållet i DNS-cachen direkt från MS-DOS-fönstret genom att skriva kommandot "ipconfig / displaydns”. Cachen innehåller dock vanligtvis ett stort antal poster och i många fall är det opraktiskt att konsultera, så jag personligen tycker att det är mycket bekvämare att dumpa det i en TXT-fil.

Hur man spolar DNS-cachen

Om vi ​​är oroliga för att någon kan spionera på oss med den här metoden kan vi alltid rensa DNS-cachen. För att göra detta öppnar du bara ett nytt MS-DOS-fönster och kör kommandot "ipconfig / flushdns”.

I allmänhet rekommenderas det att rensa DNS-cache då och då av både säkerhets- och integritetsskäl. Det kan dock också hjälpa oss att lösa tekniska problem, om en sida inte laddas korrekt eller visar några DNS-fel.

Om vi ​​är Android-användare, även om vi inte kan se innehållet i DNS-upplösningscachen, kan vi helt enkelt tömma det stänger av telefonen i minst en minut och slå på enheten igen.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found