SP Flash Tool: Handledning och grundläggande användarhandbok - The Happy Android

Har du någonsin funderat på att installera ett anpassat operativsystem på din Android-telefon? Vill du rota det? Kanske har du haft otur och din smartphone har drabbats av ett programvarufel eller har du utsatts för dödlig skadlig kod? För allt vi har SP Flash Tool.

Vad är SP Flash Tool?

Om du har en kinesisk mobil har du säkert någonsin hört talas om den här applikationen. SP Flash Tool är ett program för Windows och Linux som kan användas för att blinka vilken Android-telefon eller surfplatta som helst som är utrustad med Mediatek SoC.

Kort sagt är det verktyget vi ska använda om vi har en mobil med en MTxxxx-processor. Med SP Flash Tool kan vi läsa, skriva eller radera någon av dess partitioner, helt enkelt genom att ansluta enheten till en dator via USB (Windows 10, Windows XP, Linux).

På det här sättet kan vi installera en ny ROM, en anpassad återställning, installera om eller korrigera eventuella fel, uppdatera enhetens firmware etc.

Förutsättningar: saker du bör tänka på innan du börjar blinka

För att kunna använda SP Flash-verktyget måste vi utföra vissa tidigare åtgärder så att applikationen fungerar korrekt och förhindra förlust av information om saker inte går som förväntat:

 • Installera Mediatek USB VCOM förladdningsdrivrutiner för att PC ska känna igen Android-terminalen.

 • Gör en säkerhetskopia av alla viktiga data. Du kan se ett par ganska intressanta handledning HÄR Y HÄR.

Grundläggande användarhandledning för SP Flash Tool

När vi har drivrutinerna korrekt installerade och all data säker kan vi börja "få tag på" det blinkande programmet.

Verktyg och verktyg

SP Flash Tool är ett ganska intuitivt verktyg. Applikationen är uppdelad i 5 flikar, alla med ett mycket specifikt och definierat syfte.

 • Välkommen: Det här är välkomstfliken. Här hittar vi indikationer på hur applikationen fungerar och vart och ett av dess avsnitt. Mycket intressant om det är första gången vi startar programmet och vi vill få mer information.

 • Formatera: Härifrån kan vi formatera NAND-flashminnet på smarttelefonen. Det gör det möjligt att göra ett automatiskt format (inklusive eller exklusive bootloader) eller manuell.

 • Ladda ner: Det här är den flik som används mest. Härifrån kan vi blinka de olika partitionerna på vår Android-telefon för att installera ROM, återhämtningar etc.

 • Läs tillbaka: På den här fliken kan vi läsa vissa block och regioner i telefonminnet.

 • Minnestest: Funktion som låter oss testa enhetens RAM- och NAND-flashminne.

För mer detaljerad och utvecklad information om var och en av flikarna, inget bättre än att ta en lång titt på fliken "Välkommen"i ansökan.

För de flesta användare är det saftigaste avsnittet "Ladda ner". Plats från vilken vi kommer att utföra den mest kraftfulla åtgärden av alla: terminalens blinkande.

Hur man blinkar en terminal från fliken "Ladda ner"

När vi pratar om att blinka menar vi att skriva över en eller flera moduler på enheten med nya moduler som vi tidigare valt.

För praktiska ändamål kan detta betyda allt från att ersätta återställningen (med en anpassad) till att installera en helt ny bild av operativsystemet.

Fliken "Hämta", den plats från vilken vi blinkar, har följande alternativ:

 • Ladda ner: Det är knappen som aktiverar den blinkande processen. Vi kommer bara att trycka på den när resten av sektionerna är konfigurerade.
 • Ladda ner agent: Nedladdningsagenten ansvarar för att upptäcka terminalens flashminne och ladda ner den valda bilden till enheten. Som standard kommer det vanligtvis förladdat med agenten soptunna. Om vi ​​inte har problem är det inte nödvändigt att ändra det.
 • Scatter-loading File: Scatter-filen är en textfil som låter applikationen veta vilket Mediatek-chip det arbetar med. Till exempel, om vår telefon har en MT6757-processor, måste vi välja spridningen MT6757_Android_scatter.txt.

Utan rätt spridning vet inte SP Flash Tool var i telefonens minne starten startar, eller återställningen etc. Därför säger det sig självt att det är en helt nödvändig och nödvändig fil.

Den här filen följer inte med programmet, så vi måste göra det leta efter en kopia som passar vår mobil eller surfplatta På internet.

 • Bilduppladdning (IMG): Om vi ​​har laddat spridningen korrekt ser vi hur adresstabellen laddas med terminalens olika moduler. Om vi ​​vill ersätta någon av dessa moduler (eller alla) behöver vi bara klicka på cellen "Plats”Motsvarande och välj den bild som vi ska skriva över.

Till exempel, om vi vill ersätta enhetens seriella återställning med en anpassad, är det här vi måste ange dess plats. Dessa är vanligtvis filer i “.img” -format.

Följ rätt ordningsföljd så att allt går smidigt

Kort sagt är stegen att följa:

 • Välj agent MTK_AllInOne_DA.bin.
 • Välj den Scatter som motsvarar vårt Mediatek-chip.
 • Välj i "Plats" i adresstabellen alla moduler som vi vill blinka.
 • Tryck på knappen "Ladda ner”.

När knappen "Ladda ner”, Vi ansluter telefonen till datorn med en USB-kabel. Det är viktigt att telefonen är avstängdoch om möjligt med batteriet laddat. Så snart datorn känner igen enheten kommer den blinkande processen att börja.

Om allt har gått korrekt kommer ett fönster att visas när meddelandet “blinkar är klart”Ladda ner OK”.

Kända buggar

Det vanligaste misstaget när du arbetar med SP Flash Tool är att systemet känner inte igen telefonen. Det beror på att vi inte har installerat drivrutinerna korrekt. Av min egen erfarenhet rekommenderar jag att du granskar denna punkt mycket bra, eftersom det är den som vanligtvis ger flest problem.

Ett bra sätt att åtgärda drivrutinsproblem är att installera USBDeview-applikationen (ladda ner lite nedan). Ett gratis verktyg med vilket vi kan se alla drivrutiner som är installerade på en PC och enkelt avinstallera dem en efter en. Vid fel rekommenderas det avinstallera alla Mediatek-drivrutiner och installera om dem.

För att identifiera resten av de blinkande felen är det bäst ta en titt på listan över kända buggar, i själva SP Flash-verktyget, på fliken “Välkommen -> FAQ”. Här hittar vi nästan hundra skrivfel med motsvarande lösningar.

Nedladdning av SP Flash-verktyg

Om du är intresserad av att använda SP Flash-verktyget kan du ladda ner verktyget samt USBDeview-programmet från nedladdningssektionen i bloggen.

Kort sagt, detta är allt vi behöver för att förstå den grundläggande funktionen för SP Flash Tool. Det viktigaste verktyget för att blinka Android-smartphones och surfplattor med Mediatek-chips.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found