Hur man vet om en webbplats använder din dator för att bryta bitcoins

Gruvkryptovalutor det kan bli mycket lönsamt. Nackdelen är att du vanligtvis behöver mycket tid och processorkraft för att uppnå anständiga vinster.

Vissa webbplatser utnyttjar emellertid sina besökare och använder processorn på sin PC eller mobiltelefon utan deras samtycke för att utföra denna typ av arbete. Enkla pengar. Webbplatser som "kapar" din dator. Ja vänner. De finns, och idag ska vi se hur vi kan upptäcka dem och hindra dem från att dra nytta av oss.

Hur man upptäcker om en webbplats använder datorns CPU för att bryta ut kryptovalutor

Förra veckan, när jag surfar på internet på min stationära dator, började jag märka överraskande långsamhet. Allt var långsamt, Windows Explorer var knappt lyhörd och sidor och applikationer tog lång tid att öppna. Alltför låg prestanda utan någon uppenbar motivering.

Efter att ha gjort en del undersökningar upptäckte jag faktiskt gärningsmannen: en webbsida som jag hade laddat i en av de flera flikarna i Chrome förbrukade 65% av min dators CPU.

Vilken metod använder webbsidor för att bryta kryptovalutor?

Inte alla kryptovalutor kräver samma behandlingsnivå. Digitala valutor som Monero eller Dash är lättare att bryta och de är inte resurskrävande. Tvärtom är Bitcoin mycket tyngre och dess inverkan på datorns prestanda är mycket mer märkbar.

Normalt brukar webbplatser använda Monero att "saber" sina besökare, eftersom dess gruvarbete väcker mindre uppmärksamhet och logiskt sett är det svårare att upptäcka.

Rekryteringsprocessen är mycket enkel. Ingen skadlig kod av något slag används för att infektera datorn. Helt enkelt körs genom en JavaScript-fil för att aktivera brytning, just nu kommer besökaren åt sidan.

Förra året släppte cybersäkerhetsföretaget ESET en intressant artikel med en lista över webbplatser som utför denna typ av aktivitet.

Tecken på att vi är offer för oavsiktlig gruvdrift

  • Allmän långsamhet på datorn.
  • Mappar tar längre tid än normalt att öppna.
  • Sakta ner när du surfar på Internet.
  • Ansökningar tar tid att svara.

Det bästa sättet att kontrollera det är i alla fall öppna Aktivitetshanteraren (eller Aktivitetsövervakaren om det vi har är en Mac).

Detta är vad som händer med processorn när en webbsida använder vår utrustning för att bryta ut kryptovalutor

Normalt är webbläsarens CPU-förbrukning 20% ​​eller mindre. Om konsumtionen av webbläsaren är mycket högre - låt oss säga 50 eller 60 procent-, och också denna konsumtion bibehålls över tiden, är det mycket troligt att en webbplats bryter bitcoins eller Monero från vår dator.

Hur man förhindrar att en web bryter bitcoins med CPU på vår dator

Eftersom brytningen sker från den webbsida vi besöker är det enklaste sättet att stoppa den stänger den skadliga webbfliken. Detta kommer att hindra gruvskriptet från att fungera.

Om det inte löser problemet att stänga fliken kan ett fönster köras "pop-under”. Det är ett fönster som öppnas strax under klockan i Aktivitetsfältet i Windows, vilket gör det omöjligt att upptäcka och stänga (åtminstone för hand). För att lösa det måste vi öppna Aktivitetshanteraren och stäng alla webbläsarinstanser Därifrån.

Pop-unders gömmer sig där under och det finns inget sätt att stänga av dem med traditionella metoder.

En annan sak vi kan göra är blockera körningen av JavaScript i webbläsaren. Detta förhindrar att gruvfunktionerna körs. Detta har dock en ganska negativ bieffekt: många sidor använder JavaScript för att fungera för helt legitima ändamål. Om vi ​​inaktiverar JavaScript laddas många sidor inte korrekt.

För extra skydd installerade du en gruvblockerare

Det finns flera tillägg för Chrome, Firefox och Opera som kan användas för att blockera kryptovalutagruppskript.

  • Inget mynt (Chrome, Firefox, Opera)
  • minerBlock (Chrome, Firefox, Opera)
  • Anti Miner (Chrome)
  • Coin-Hive Blocker (Chrome)

Vad dessa typer av applikationer gör är att använda svarta listor över kända webbplatser och gruvskript. De fungerar ganska bra och är ett av de bästa sätten att skydda mot denna typ av hot.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found