Hur man kalibrerar pekskärmen på en Android-enhet - The Happy Android

Pekskärmen på din mobil svarar inte, den fungerar dåligt och du tror att den kan ha gått sönder? Ett bra sätt att utesluta ett maskinvarufel är genom kalibrera skärmen igen, på samma sätt som vi kalibrerar resten av sensorerna i Android. Detta kan hjälpa oss att lösa problem som en felaktig GPS och med fel, men också att reparera fel på pekskärmen när den inte upptäcker tangenttryckningarna korrekt eller utför fantomrörelser. Låt oss gå dit!

Är det verkligen nödvändigt att kalibrera en pekskärm?

Maskinvaran vi använder i våra Android-mobila enheter och surfplattor har kommit långt de senaste åren och moderna skärmar kräver sällan en omkalibreringsprocess. När en pekskärm misslyckas beror det vanligtvis på ett maskinvarufel som vi inte kan lösa genom något test eller konfiguration.

Med det sagt bör vi inte heller utesluta omkalibrering eftersom det fortfarande är en starkt rekommenderad och användbar process för vissa situationer. Till exempel, om vi använder en telefonväska eller bär någon form av skärmskydd, kalibrera skärmkänslighet det kommer att förbättra din prestanda dramatiskt.

Det kan också vara till nytta på gamla Android-enheter, där en bra justering av pekskärmen kan ha en mer än positiv inverkan. Kort sagt, omkalibrering av skärmen kommer alltid att vara bra, även om de mobiler med fler år bakom sig kommer förbättringen alltid att vara mycket mer märkbar.

Först och främst gör ett skärmtest

Det är viktigt att vi kontrollerar funktionerna på pekpanelen innan vi får kalibrera någonting igen. Detta hjälper oss att få en klar uppfattning om den situation vi befinner oss i.

  • Android 5.0 Lollipop och tidigare: Om vi ​​har en gammal version av Android kan vi komma åt det inbyggda verktyget för att testa pekskärmen genom att slå den hemliga koden *#*#2664#*#* från telefonen.
  • Högre Android-versioner: Om vi ​​har en Android med operativsystem 6.0 eller högre behöver vi bara installera en av de många appar för skärmtest som vi kan hitta i Google Play Store, till exempel Pekskärmstest.

Användningen av pekskärmstestet är mycket enkel. När vi väl har installerat och öppnat visas en blå skärm där vi måste röra, trycka och dra med fingret. Skärmen kommer att markeras i vitt - med gråskala för att beteckna trycket som appliceras - de områden som vi rör vid, vilket gör att vi kan se om det finns någon fördröjning eller spökrörelser visas på vissa platser.

Hur man kalibrerar pekskärmen på Android

Som vi nämnde i föregående punkt har Android versioner 5.0 och tidigare redan ett test- och kalibreringsverktyg integrerat i operativsystemet. Men om vi har en "modern" mobil har vi inget annat val än att installera en dedikerad app som är ansvarig för att göra det smutsiga arbetet. För detta kan vi använda en gratis applikation som Pekskärmskalibrering, ett högt värderat verktyg med mer än 1 miljon nedladdningar.

Ladda ner QR-kod Touchscreen Calibration Developer: RedPi Apps Pris: Gratis

När vi väl har installerat öppnar vi appen och klickar på den blå knappen som säger "Kalibrera”. På detta sätt kommer vi att utföra olika tester i den grå lådan som visas på skärmen: beröringar, dubbeltryck, dra, zooma, etc. Med vart och ett av testerna kommer applikationen att berätta vilken noggrannhet som åtgärderna behandlas med.

När vi har slutfört de begärda testerna visas ett meddelande på skärmen som indikerar att omkalibreringen har lyckats och att vi måste starta om enheten för att ändringarna ska träda i kraft. Vi startar om terminalen och det är det!

Sedan kan vi kontrollera om sensorn har justerats om genom att återvända för att utföra ett skärmtest.

Inget av detta fungerar? Prova en fabriksåterställning

Om omkalibreringen inte har löst vår omröstning är det möjligt att vi står inför ett fysiskt fel på själva skärmen. Det finns inte mycket vi kan göra här förutom att ta det till butiken eller ringa efter service. Det är dock alltid tillrådligt att tömma alla kulor i kammaren och för det måste vi helt utesluta att vi står inför ett programfel.

Det enda sättet att göra det i den här situationen är att återställa telefonen eller surfplattan till fabriksinställningarna. Det vill säga för att göra en fullständig radering av all information. Du kan se hur du gör det i inlägget "Hur man gör en fabriksåterställning på Android".

Naturligtvis, innan du gör det, kom ihåg att göra en säkerhetskopia av alla dina filer, dokument, kontakter och relevant information som du vill behålla.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found