Hur man använder Android utan Googles appar och tjänster - The Happy Android

Det har alltid varit en viss oro för den stora mängden information som Google samlar in om oss. Å ena sidan har den sin goda sida, eftersom det gör att applikationerna visar oss superpersonaliserad information, men den mörka sidan blomstrar också, och vi vet inte i vilken utsträckning det är fråga om. säkerheten för våra personuppgifter.

Kan vi använda en Android-enhet utan Google-appar?

Om vi ​​vill ta avstånd från Google måste vi ta hänsyn till flera faktorer. Big G-företaget är integrerat i alla delar av vårt liv på Internet: vi använder sin sökmotor för att få information på webben, vi tittar på videor på YouTube, vi navigerar med Chrome, vi använder dess kartor för att köra och flytta, och vi kan inte glömma din virtuella assistent.

Kan du leva utan allt detta? Sanningen är ja, men från början är det inte så enkelt som det verkar (speciellt om du har en Android-mobil). Låt oss sedan granska alla förändringar som vi måste göra i vår Android-terminal att fungera utan någon av Google Play-applikationerna och -tjänsterna.

1- Installera en anpassad ROM

Ett av de viktigaste stegen för att bli av med Googles eviga blick är att installera en anpassad ROM. På detta sätt kommer vi att ersätta Android-versionen som kommer som standard på vår telefon med en mer anpassningsbar version där vi kommer att ha större kontroll över de applikationer och tjänster som är förinstallerade i systemet.

De flesta anpassade ROM-skivor är baserade på AOSP (Android Open Source Project), men de kommer inte förinstallerade med någon av Googles egna tjänster som vi ser på de flesta Android-enheter, inklusive Google Play Butik.

Nu innebär installation av en anpassad ROM att du låser upp telefonens bootloader, installerar en ny anpassad återställning och blinkar en ROM som är kompatibel med enheten. Ett bra alternativ i detta avseende är Lineage OS (efterföljaren till den populära CyanogenMod), som anses vara en av de bästa anpassade ROM-skivorna för Android på grund av dess höga grad av säkerhet och integritet.

2- Installera MicroG istället för Google Apps (Gapps)

Som sagt inkluderar AOSP-ROM inte Googles grundläggande applikationer och tjänster, även om det lämnar oss lite ur spelet, eftersom många tredjepartsapplikationer interagerar och använder dessa viktiga komponenter för att fungera ordentligt.

Ett sätt att säkerställa att vår telefon fortsätter att fungera utan att tillgripa Googles tjänster är genom installera MicroG. Detta ansvarar för att erbjuda alla dessa viktiga tjänster men utan att gå igenom Google-filtret.

3- Byt ut Google Play Butik mot en alternativ appbutik

Googles applikationsbutik är ett av de svåraste verktygen att lägga åt sidan: det är där alla appar som vi installerar på vår Android finns. Lyckligtvis, förutom några ganska intressanta alternativa appförvar, kan vi ta oss runt i Google Play-butiken med hjälp av Aurora Store.

Aurora-förvaret erbjuder samma applikationer och uppdateringar som vi skulle hitta i Play Store, även om vi måste installera dem för hand med APK-filer. Det är inte så snabbt som att trycka på "Installera" -knappen och det är det, men det tillåter oss att installera alla applikationer utan att använda ett Google-konto eller någon av dess tillhörande tjänster.

En annan anmärkningsvärd fördel är att om vi har rootbehörigheter kan Aurora uppdatera alla applikationer automatiskt och till och med låta oss avinstallera systemappar! Om vi ​​tänker kallt på det är det fortfarande ett litet pris att betala för att befria oss från Googles bojor.

4 - Ersätt Google Chrome med Brave

Det skulle vara värdelöst att installera en anpassad ROM, MicroG och ett alternativt appförvar om vi sedan använder Chrome för att surfa på Internet. I den meningen är det viktigt att vi ersätter Google-webbläsaren med en annan som är strängare när det gäller sekretess och säkerhet för våra personuppgifter.

Ett bra alternativ är Brave, en webbläsare med ett stort antal sekretessfokuserade funktioner. Krypterad datatrafik, skriptblockering, cookieblockering och mycket mer. Det är också snabbt som få andra. Här är en lista med de bästa webbläsarna för att upprätthålla integriteten på Android.

Ladda ner QR-kod Brave Browser: snabb, säker och privat webbläsare Utvecklare: Brave Software Pris: Gratis

Ladda ner Modig i APK

5- Ändra Googles sökmotor för DuckDuckGo

Om vi ​​vill ta avstånd från Googles ekosystem har vi inget annat val än att sluta "googla" saker i din sökmotor. För detta kan vi hänvisa till DuckDuckGo, en sökmotor som ger oss samma funktioner som Googles sökmotor men med ett extra lager av integritet. Detta hjälper oss att bli av med personliga annonser bland annat baserat på vår sökhistorik.

Åtkomst till DuckDuckGo

6- Ersätt Android-meddelanden med Signal

Standardapplikationen för att skicka SMS-meddelanden på en Android med standardapp för Google-appar (Gapps) är appen "Meddelanden". Därför, om vi vill lägga Google åt sidan på vår enhet, måste vi hitta ett genomförbart alternativ för att skicka SMS-meddelanden.

Ett av de bästa alternativen för närvarande är Signal-appen, som gör att vi kan chatta, men också skicka SMS / MMS-textmeddelanden från en krypterad meddelandeplattform.

Ladda ner QR-kod Signal - Private Messaging Developer: Signal Foundation Pris: Gratis

Ladda ner Signal i APK

7- Ersätt Google Maps med OpenStreetMap

Google Maps erbjuder en riktigt användbar tjänst för förare och hjälper oss att skapa de bästa rutterna när vi åker och att veta om det bland annat är mycket trafik i ett visst område.

Lyckligtvis kan vi bli av med Google Maps genom att gå till OpenStreetMap, ett open source-verktyg baserat på MAPS.ME-projektet med vilket vi kan få uppdaterad kartinformation, offline-navigering och lokal trafikinformation samt andra intressanta funktioner.

Ladda ner OsmAnd QR-kod - Offline kartor och navigering Utvecklare: OsmAnd Pris: Gratis

Ladda ner OsmAnd i APK

8- Byt ut Google Drive med Dropbox

Sanningen är att det är svårt att rekommendera en produkt som är så nära släkt med Microsoft som ett alternativ till en Google-produkt, men det är livet. Ändå lägger Dropbox särskild vikt vid säkerheten och integriteten för användarinformation, så om vi letar efter ett verktyg för att lagra filer i molnet är detta ett av de mest acceptabla alternativen så långt som möjligt (naturligtvis om du vill för att skydda dina data 100% är det alltid bättre att inte lagra något online).

Ladda ner QR-kod Dropbox: Cloud Storage Developer: Dropbox, Inc. Pris: Gratis

Ladda ner Dropbox i APK

9- Ändra Gmail för ProtonMail

E-post är ytterligare ett av dessa viktiga verktyg på alla Android-enheter som är värda sitt salt. Vad vi skulle rekommendera här är att installera en e-postklient som Proton Mail, som har end-to-end PGP-kryptering, vilket innebär att ett e-postmeddelande bara kan läsas av avsändaren och mottagaren, liksom andra intressanta funktioner som självförstörande e-postmeddelanden. Du kan hitta andra kraftfulla alternativ till Gmail på DENNA ANDRA POST.

10- Byt ut Google-tangentbordet med AnySoftKeyboard

Ett annat av dessa viktiga verktyg är tangentbordet, och som ni kan föreställa er det som kommer som standard på Android GBoard, Google-tangentbordet. Ett verktyg som vi har vant oss vid och som inte är lätta att lägga åt sidan.

Men idag finns det fortfarande andra riktigt kraftfulla tangentbord för Android, till exempel AnySoftKeyboard, ett tangentbord med öppen källkod med stöd för flera språk, inkognitoläge, emojis och olika teman för anpassning. Du kan också hitta andra alternativa tangentbord i inlägget "De bästa tangentborden för Android”.

Ladda ner QR-kod AnySoftKeyboard Utvecklare: Menny Even Danan Pris: Gratis

Ladda ner AnySoftKeyboard i APK

Förutom alla dessa förändringar som vi just har nämnt, måste vi också lägga gamla tullar bort, såsom användning av Youtube som en underhållningsplattform (vi kan gå igenom Twitch eller DailyMotion, även om erbjudandet inte är varierat) och utesluta användningen av applikationer som Google Foton (Vi kan installera Amazon Photos, även om vi i slutändan skulle ersätta ett stort företag med ett annat) med andra offline-galleriapplikationer som Enkelt galleri för att spara foton säkert i enhetens interna minne.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found