PayPal-bedrägerier: hur de fungerar och vad man ska göra för att undvika dem

PayPal har varit en av de mest använda metoderna för att skicka och ta emot pengar över Internet i flera år. Så mycket som bitcoin pratas dag in och dag ut, om vi gör ett online-köp, vill lämna pengar till en vän eller funderar på att starta ett företag, kommer vi troligen att fortsätta använda PayPal.

Att vara en så populär tjänst är det normalt att det finns människor som försöker få en bit av de mest oklara användarna, och det är just det vi ska prata om idag: av alla de bedrägerier och bedrägerier som använder PayPal som lura eller arbetsverktyg för att lämna oss bankkontot skakar och stjäla även våra nattklubbar.

Förskottsbetalning

Den här bluffen är lika gammal som din farfars modem. Eftersom det finns internet har det varit få som har fått ett e-postmeddelande från en främling som indikerar att vi har fått ett miljonärarv och att vi måste betala en summa pengar via PayPal för att utföra pappersarbetet och att de gör oss överföringen.

På senare tid är budskapet från en högt uppsatt politisk tjänsteman som har tagit miljarder och ber oss att lämna honom lite pengar för att låsa upp sina pengar och återlämna tjänsten multiplicerat med 1000 också ganska fashionabelt.

Det bästa sättet att undvika denna typ av bedrägeri är att kasta meddelandena och ignorera dem.

"Det finns ett problem med ditt konto" eller "Ditt konto kommer att avbrytas"

Detta är en ganska vanlig era, och den består av att ta emot ett meddelande där de säger att det finns ett problem med vårt Paypal-konto och att vi måste verifiera vissa uppgifter. För detta erbjuder de oss en länk där vi måste klicka att förment ange PayPal och ange vårt användarnamn och lösenord. Länken omdirigerar till en phishing-webbplats som samlar in våra referenser. När tjuvarna har tillgång till våra uppgifter fortsätter de att tömma vårt konto.

För att undvika denna typ av bluff är det viktigt att vi vet att PayPal aldrig kommer att be oss att ange vårt användarnamn och lösenord någon annanstans än PayPal-inloggningssidan. Om vi ​​upptäcker denna typ av bluff, är det tillrådligt att informera PayPal genom att skicka ett e-postmeddelande till [email protected]. Det rekommenderas också att uppdatera lösenordet då och då.

Identitetsbedrägeri

En annan bluff som vanligtvis går hand i hand med den föregående är falsk eller "identitetsstöld". De flesta e-posttjänster tillåter oss att skriva vad vi vill i avsändarfältet, vilket många utnyttjar för att utge sig för andra människor eller företag.

Således kan vi få ett e-postmeddelande som skickas av "PayPal Support" om alla milonga så att vi kan göra vad de frågar oss och de kan stjäla vårt konto, men om vi tittar på det skickas e-postmeddelandet från [email protected] (eller liknande).

För att undvika att bli offer för denna typ av bluff måste vi alltid kontrollera avsändarens e-postadress. Det finns inga problem att öppna denna typ av e-post, men det är viktigt att inte klicka på någon länk.

Välgörenhetsorganisationer

Människor med god tro är vanligtvis ganska känsliga för andras smärta, och det är inte få som deltar då och då genom att donera pengar till välgörenhetsorganisationer. Tyvärr finns det också många bedrägerier som utgör välgörenhetsorganisationer: de uppträder vanligtvis när någon olycka eller naturkatastrof inträffar, och sanningen är att de inte är lätta att upptäcka.

Om vi ​​vill undvika denna typ av bedrägeri, är det lämpligt att kontrollera äktheten av samlingen innan du gör någon donation. För detta kan vi göra en internetsökning, samt konsultera följande webbsidor som rekommenderas av PayPal själv:

  • //www.charitynavigator.org
  • //www.bbb.org/us/charity
  • //www.charitywatch.org

Om vi ​​inte kan verifiera organisationens äkthet på något av dessa sätt är det troligtvis falsk.

För mycket för en produkt

Bedrägerier blir mer och mer sofistikerade, och detta är ett bra exempel på det. Bedrägeriet sker i tre djävulska steg:

  • Köparen köper en produkt eller tjänst.
  • Istället för att betala produktens pris betalar köparen en högre betalning än vad som fastställts.
  • Köparen ber säljaren att återbetala skillnaden.

Här är tricket att köparen ber att göra överföringen till ett annat PayPal-konto än det du ursprungligen använde att betala för artikeln. Slutligen kommer betalningen att annulleras och säljaren tappar de "extra" pengarna som de returnerade till kunden.

Om vi ​​är säljare och vi vill undvika denna typ av bedrägerier är det första vi måste komma ihåg att en kund aldrig kommer att betala för mycket för en produkt. Om du gör det är det bäst att avbryta försäljningen och inte skicka produkten.

Leveransbedrägerier

Denna bluff används av mindre noggranna köpare på Internet, så det är tillrådligt att vara mycket försiktig om vi har en webbutik. Bedrägeriet består av att köparen väljer en fraktmetod, kontaktar kurirföretaget inom några dagar för att ändra leveransadress och sedan hävdar att säljaren anger att den inte har nått sin destination. Ett riktigt smutsigt trick.

En annan variant av denna bluff är att använda en annan leveransadress än den som visas i köparens PayPal-konto och sedan hävda att produkten inte har kommit.

Om vi ​​är säljare är det viktigt att vi alltid kontrollerar och verifierar köparens adress precis innan vi skickar produkten. PayPal rekommenderar också att objekt inte skickas till någon annan adress än den som anges på kundens PayPal-konto.

EBay-säljare

Detta bedrägeri inträffar när någon erbjuder oss att samarbeta i ett företag eller en försäljning, vanligtvis via eBay eller vår egen webbplats. Sedan ber han oss att skapa ett nytt PayPal-konto eller uppdatera det vi redan har genom att ange företagets e-postkonto. På detta sätt måste vi göra inköp, betala leverantörer och så vidare som en del av vårt arbete.

Detta är mycket farligt, eftersom om företaget är en bluff kan de anklaga oss för bedrägliga transaktioner och hålla oss ansvariga. För att undvika detta är det bäst att inte ge åtkomst till vårt PayPal-konto inte heller ändra någon av våra personuppgifter.

Hur man upptäcker falska PayPal-konton

E-postbedrägerier är dagens ordning. Det här är några detaljer som vi måste ta hänsyn till om vi tror att vi har fått ett falskt e-postmeddelande från PayPal.

  • PayPal-e-postmeddelanden kommer alltid från en adress @ paypal.com (eller @ paypal.es när det gäller Spanien). Alla e-postmeddelanden med en annan domän är falska.
  • I alla PayPal-e-postmeddelanden kallas vi för- och efternamn (eller namnet på vårt företag). Om inte, är det en bluff.
  • PayPal kommer aldrig att be dig om dina bankuppgifter i posten eller svaret på din säkerhetsfråga. Om du får ett e-postmeddelande där du begär denna information är det en bluff.
  • PayPal-e-postmeddelanden innehåller aldrig bilagor eller ber dig ladda ner eller installera något på din enhet.

Slutligen nämna att bedrägerier via PayPal alltid tenderar att vara brådskande "Gör en liten betalning inom 24 timmar för att bekräfta ditt konto", "Klicka här för att få en rabattkupong nu" eller liknande. Det är också vanligt att ta emot phishing-e-postmeddelanden där de säger att misstänkt beteende har upptäckts i vårt konto och att vi måste klicka på en länk för att verifiera det.

I slutändan handlar det om att tillämpa sunt förnuft, men särskilt när vi har att göra med tjänster som är så kritiska som betalning via Internet är det viktigt att vi har alla våra sinnen vaksamma mot eventuella oegentligheter som väcker vår uppmärksamhet.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found