Android 10: Det här är de tio mest framstående nyheterna

Den 3 september förra året var det datum som Google valt att officiellt lansera den nya iterationen av sitt mobila operativsystem, Android 10. Även om min Xiaomi Mi A1 fortfarande inte visas i listan över telefoner som kommer att få Android 10 (du kan kontrollera terminalerna som redan är bekräftade HÄR), Jag tappar fortfarande inte hoppet. Vilka nyheter kommer vi att kunna hitta de som med lite tur lyckas uppdatera vår enhet till Android 10? Låt oss se!

Vad är nytt i Android 10: alla tangenter

En av de mest framstående nyheterna, även om det bara är en rent kosmetisk förändring, är beslutet att förvisa dessertnamnen från deras nomenklatur. A) Ja, Android Q kommer helt enkelt att döpas om till Android 10 (ingen Android Pie, Marshmallow, Nougat eller liknande). Anledningen? Främst språklig: På vissa språk skiljer sig bokstäver som L och R inte så det kan finnas människor som inte vet vilken version som kommer efter Android KitKat (för att ge ett enkelt exempel).

Om vi ​​lägger till allt detta att Android är ett öppen källkodssystem och att användningen av varumärken (Oreo, KitKat) av communityn inte så bra så verkar det vara ett mycket förståeligt beslut. En annan sak är att "magin" med att använda dessa typer av namn går förlorad lite, men det är en annan historia ...

Android varnar om en USB-port är våt eller överhettad

En av de mest intressanta nyheterna, och som vi märkligt nog inte har sett nämnts i för många specialmedier, är att systemet med Android 10 kommer att ha ansvaret för att kontrollera integriteten hos USB-portarna.

På detta sätt, om Android upptäcker närvaron av vätskor, partiklar eller smuts i USB-porten på telefonen kommer att fortsätta att inaktivera det, visar en varning på skärmen ("USB-port inaktiverad"). Därefter kan inget tillbehör anslutas igen förrän användaren rensar hålet och är fri från något hinder.

Källa: XDA-Developers

Integrerade undertexter

En annan av de mest användbara funktionerna för att förbättra tillgängligheten är funktionen som kallas ”Live-bildtext”(Från engelska, bokstavligen”live undertexter”). Tack till henne vår mobil kan visa undertexter på vilken video eller vilket ljud som helst som vi reproducerar, helt enkelt genom att trycka på en knapp. Perfekt för att titta på filmer tyst, öva ett nytt språk eller lära sig innehållet i ett röstmemo genom att hålla telefonens volym noll. Bäst av allt fungerar det också offline, utan att behöva anslutas till Internet.

Smart svar

Meddelanden blir nu "smarta". Systemet kan upptäcka textmeddelanden som vi får från olika meddelandeprogram som vi har installerat, och det föreslår möjliga automatiserade svar. Det är ett sätt att snabbt svara på meddelanden och inkluderar emojis och genvägar till andra applikationer (Google Maps, WhatsApp, etc.).

Mörkt läge kommer till Android 10 inbyggt

Under det senaste året har vi sett hur Google har implementerat det "mörka läget" i många av sina applikationer, till exempel Chrome eller YouTube. Med ankomsten av Android 10 kan nattläget också användas i navigationsskärmarna och menyerna i systemet utan att behöva installera någon extra app.

Om vår mobil inte kommer att få en uppdatering till Android 10 men vi vill aktivera det mörka temat kan vi aktivera det med de råd vi diskuterade i det här andra inlägget: "Hur man aktiverar det mörka läget på Android." Tappa inte ur sikte!

Gestnavigering

Med tillkomsten av oändliga skärmar och nästan ramlösa mobiler blir det mindre och mindre utrymme för peksknappar. Av denna anledning - och eftersom det har meddelats under lång tid - kommer gestkontroll att vara mer närvarande än någonsin i den här nya versionen av Android.

I Android 10 kan vi kontrollera hela systemet med bara gester. Det finns fyra huvudgester:

  • Svep från sidan: Gå tillbaka.
  • Dra från botten till toppen: Starta.
  • Svep nedifrån och håll i det centrala området: Öppna multitasking.
  • Svep från vänster till höger: Växla mellan applikationer.

Säkerhetsfixar via Google Play

Med Android 10 säkerhetsuppdateringar de kommer inte längre fram via OTA via tillverkaren, men kommer att distribueras via Google Play, som om det vore en applikation till. Med detta förväntas det uppnå en större och bättre distribution av systemets säkerhetsuppdateringar.

Nya mer inkluderande "könsfluida" emojis

Det nya Google-tangentbordet i Android 10 innehåller 236 nya emojis. Dessutom har modifieringar gjorts på cirka 800 befintliga emojis, varav 300 nu har ett mer neutralt utseende, med kön som inte kan definieras som manliga eller kvinnliga.

Smart ljudförstärkare

Från och med nu kommer Android att kunna känna igen omgivande ljud. På detta sätt systemet reglerar automatiskt ljudet för vilken video eller ljud som helst, höja volymen eller sänka den beroende på det omgivande ljudet vi har runt oss. Denna nya funktion har anropats Ljudförstärkare ("Ljudförstärkare").

Om vi ​​till exempel lyssnar på musik med hörlurar och vi går in i en bullrig tunnelbana med många människor kommer Android att kunna upptäcka allt buller och öka volymen adaptivt och dynamiskt och sedan minska det igen när bilen är tom eller gå av vid vårt stopp.

Nytt system för hantering av tillstånd

Android 10 lanserar ett förnyat system för att kontrollera behörigheter i applikationer. Den här nya modellen visar inte bara information om vilka appar som använder en viss komponent (kamera, mikrofon, etc.), på vilket sätt och vid vilken tid, men det gör det också möjligt för oss att konsultera all denna information i realtid.

När det gäller nätverkshantering kan vi nu också kontrollera om applikationer har tillgång till Wi-Fi, GPS eller mobilnät endast när den används eller när som helst. Kort sagt, en uppsättning anmärkningsvärda förbättringar i syfte att öka integritetsskyddet.

Vikbar smarttelefonkompatibilitet

Vi kommer knappast att kunna använda denna funktion under relativt nära framtid, men Android är redo: den nya versionen av operativsystemet är 100% kompatibel med hopfällbara telefoner. Det betyder att vi kan öppna eller stänga telefonen och fortsätta från samma punkt där vi lämnade den.

Utöver dessa innehåller Android 10 också andra nya funktioner som "koncentrationsläge" för att begränsa åtkomsten till mobilen och främja digitalt välbefinnande. Stöd för monokroma fotosensorer, stöd för .heic-format i bilder och introduktion av maskininlärning för att förbättra batterihantering och förbrukning.

Sanningen är att nyheterna inte är få och allt tyder på att de kommer att bidra till att förbättra prestandan och sättet vi interagerar med vår mobiltelefon avsevärt på. Vad tror du? Vad tror du är stjärnfunktionen för denna Android 10?

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found