Hur man vet om en APK innehåller virus eller annan skadlig kod

Det säkraste sättet att installera appar på Android är att göra det från Play Store. Google-butiken har en integrerad antivirustjänst som heter Google Play Protect som analyserar alla applikationer innan den installeras och regelbundet kontrollerar vår enhet för eventuella hot. Men vad händer om vi installerar en applikation med ett APK-paket?

Den stora risken med att installera applikationer via APK-installationsfiler är att det finns inget sätt att veta vad de har inuti. Med andra ord kan vi inte garantera att de inte innehåller någon typ av virus eller annan typ av skadlig kod vid första anblicken, eftersom de inte skiljer sig på något sätt från en "hälsosam" APK. Därför, om vi är vana vid att installera applikationer från okända källor eller alternativa förvar, är det lämpligt att installera ett bra antivirusprogram för vår Android.

Hur man vet om en APK-fil innehåller virus eller annan skadlig programvara

Men om vi normalt bara installerar applikationer och spel från Play Store - eller något annat pålitligt alternativt arkiv - kan det hända att vi inte kompenserar mycket för att installera ett antivirusprogram.

För de specifika stunder där vi installerar en APK och vi vill se till att inget virus smyger oss, är det bäst att en säkerhetsskanning online. För detta finns gratis analystjänster som VirusTotal, som använder upp till 55 antivirus- och 59 online-detektionsmotorer.

  • Vi öppnar webbläsaren och går in på webbplatsen för VirusTotal.
  • I avsnitt "Fil"Klicka på"Välj FIL”Och välj APK-filen som vi vill verifiera.
  • Klicka sedan på "Bekräfta uppladdning”Att ladda upp APK till VirusTotal-servrarna och utföra säkerhetsanalysen.

Automatiskt kommer vi att se hur lite och lite resultaten visas på skärmen för vart och ett av de 59 antivirusprogrammen som används för att skanna vår APK. Således, om systemet inte har upptäckt någon skadlig programvara, visas meddelandet ”Oupptäckt”I vart och ett av resultaten, som vi ser på skärmdumpen ovan.

Om vi ​​går till fliken "Sammanfattning”Vi kan se en sammanfattning av de 59 motorerna som används, samt en detaljerad lista över filens egenskaper i“Detaljer”. Om allt är i ordning kan vi fortsätta att installera APK för applikationen utan rädsla för att vår Android-enhet kan vara infekterad.

Andra verktyg för att skanna APK-filer

Utöver detta finns det andra webbverktyg som gör att vi kan kontrollera integriteten och säkerheten för alla installationer från externa källor.

Metadefender

Som VirusTotal, Metadefender Det är en webbsida som vi kan besöka direkt från vår webbläsare. Det tillåter ladda upp APK-filer upp till 140 MB och den använder flera antivirusmotorer för att analysera filen. Om allt har gått korrekt ser vi ett meddelande som detta.

Tvärtom, om ett antivirus identifierar en risk, oavsett hur liten, kommer vi att se ett meddelande som det här.

NVISIO APK-skanning

Den stora skillnaden NVISIO APK-skanning om Metadefender är det har ingen maximal storlek för att filen ska analyseras. För att starta skanningen är allt vi behöver göra att välja filen och klicka på "Skanna paket”. När APK har analyserats kan vi be applikationen att meddela oss via e-post eller direkt se resultatet på skärmen.

Om du tyckte det här inlägget var intressant kan du hitta andra liknande artiklar i avsnittet Android.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found