Denna person existerar inte: en AI "uppfinner" verkliga ansikten för icke-existerande människor

Artificiell intelligens hjälper oss inte bara att ta bättre bilder, köra automatiserade bilar eller investera i aktiemarknaden. Det finns i algoritmerna för Netflix, Amazon eller till och med i musikapplikationer som Pandora. Nu om du trodde att du hade sett allt, bör du ta en titt på den här webbplatsen.

Sidan heter Den här personen finns inte, och om vi anger det, kommer det enda innehållet vi kommer att se en persons helskärmsfoto. Inget mer. Det överraskande kommer när vi får reda på att kvinnan, pojken eller den gamla mannen som vi just såg det existerar bara inte. Det är en bild som genereras automatiskt av en artificiell intelligens.

När vi uppdaterar eller laddar om sidan använder webben en speciell algoritm baserad på artificiell intelligens som kallas GAN (Generative Adversarial Network). Tack vare denna teknik, systemet återskapa från ingentingen alltför hyperrealistisk bild av en person som vi knappt kunde skilja från en vanlig människa.

Nedan kan vi se ett litet urval av några ansikten som genereras automatiskt av denna algoritm.

Skaparen av ThisPersonDoesNotExist.com är Phillip Wang, en Uber-programvaruingenjör som ville visa vad GAN kan. Förra tisdagen gjorde han det känt i Facebook-gruppen "Artificiell intelligens och djup inlärning", och sedan dess har det blivit oerhört populärt.

Koden som gör den här webbsidan möjlig heter StyleGAN och skrevs av Nvidia. Ett neuralt nätverk med potential att revolutionera världen av videospel och 3D-modellering, men som, precis som allt i livet, också kan användas för mer olyckliga ändamål. "Deepfakes" eller datorgenererade bilder blandat med riktiga foton eller videor De låter dig skapa falska nyheter eller ändra människors uppfattning om kontroversiella fakta eller händelser.

Och det är just det målet som Phillip Wang eftersträvar med skapandet av denna webbplats, att göra människor medvetna om de möjligheter som dessa typer av avancerade verktyg erbjuder. "Jag har bestämt mig för att skrapa i mina fickor och öka allmänhetens medvetenhet om denna teknik"Säger Wang."Ansikten är det som sticker ut mest i våra kognitiva värden, så jag har bestämt mig för att arbeta med den specifika modellen. Varje gång du uppdaterar webbplatsen genererar nätverket en ny ansiktsbild från grunden från en 512-dimensionell vektor.

Hur fungerar en artificiell intelligens GAN?

GAN är baserad på att använda två typer av nätverk eller program med mycket specifika uppgifter: generatorn och diskriminatorn. Var och en av dessa program konkurrera med varandra om miljoner och miljoner försök att förfina deras förmåga att generera bilder, tills de till slut lyckas skapa ett fotografi som praktiskt taget inte kan skiljas från den verkliga världen.

Begreppet negativa generativa nätverk, eller GAN, introducerades 2014 av datavetenskapsmannen Ian Goodfellow. Sedan dess har Nvidia varit den som har arbetat mest med dessa koncept och är för närvarande den obestridda ledaren för denna typ av teknik.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found