Inga data eller samtal på din mobil? 7 snabba tips för att fixa det

Ett av de vanligaste problemen när vi byter smartphone är frågan om data. Av någon anledning är det felkonfigurerat eller tar inte SIM-data bra, och det leder till att vi inte kan ansluta till Internet eller ringa samtal.

I dagens handledning ska vi granska några inställningar som vi kan kontrollera om vi har nätverksproblem. Många av dessa fall har jag sett med egna ögon hos vänner och familj, så jag kan försäkra er om att de förekommer oftare än det verkar.

Innan vi börjar måste vi se till att vi börjar från en minsta bas och att vi uppfyller åtminstone dessa tre villkor.

  • SIM-kortet är korrekt isatt.
  • "Flygplansläge" är avaktiverat.
  • Vi befinner oss inte i ett område med låg täckning.

Om SIM-kortet har satts in korrekt visas det normalt automatiskt aktiverat. Vi kan se detta från "Inställningar -> Nätverk och Internet -> SIM-kort”.

1 # Kontrollera att mobildata är aktiverad

Det vanliga är att när vi startar en mobiltelefon eller byter SIM, känner systemet av vår operatörs nätverk och aktiverar också mobildata. Men det händer inte alltid.

Vi kan lösa detta från "Inställningar -> Nätverk och Internet -> Mobilt nätverkaktivera fliken "Mobil data.

2 # Ställ in APN korrekt

Om vi ​​redan har aktiverat data och vi fortfarande inte har internet är nästa sak vi bör kontrollera APN-konfigurationen (Åtkomstpunktens namn). Detta är "åtkomstpunkten" som säkerställer att vi har tillgång till datatjänsten från vår operatör från telefonen.

Vi kan kolla vår APN från "Inställningar -> Nätverk och Internet -> Mobilt nätverk -> APN”. Om ingen konfigurerad APN visas måste vi lägga till motsvarande data för vårt företag.

I det här andra inlägget hittar vi en bred lista med APN-konfigurationen för ett stort antal teleoperatörer.

3 # Applikationer för att spara batteri

Vissa terminaler tar vanligtvis med förinstallerade applikationer för att kontrollera batteriförbrukningen. Dessa förmodade applikationer som i teorin tjänar till att spara energi, spelar ibland mycket dåliga knep för oss.

Om vi ​​har några av dessa applikationer installerade, låt oss komma åt dem för att kontrollera det Vi har inte "Energisparande" -läget aktiverat. Denna typ av konfiguration gör att Internetåtkomst ibland blockeras så att batteriet räcker längre.

4 # Aktivera dataroaming (noggrant)

Det kan tyckas dumt, men det här är ett fall som ofta förekommer hos vissa operatörer och vissa kinesiska mobiler. Några av dessa terminaler kräver roaming eller dataroamingtjänst aktiverad, så att vi kan ringa och använda Internet.

Anledningen? Vissa kinesiska mobiler som Xiaomi eller Huawei upptäcker vissa europeiska nätverk som "utländska nätverk", även om vi använder ett lokalt och helt lagligt SIM-kort.

Vi kan aktivera dataroaming från "Inställningar -> Nätverk och Internet -> Mobilt nätverk -> Dataroaming”.

Var särskilt noga med att utföra denna kontroll om vi är utomlands, eftersom vi i detta fall kan debiteras en extra för roaminganvändning. Naturligtvis är det inga problem i detta avseende om vi befinner oss på nationellt territorium.

5 # Se till att du inte har en aktiv VPN

Använder du en VPN-tjänst på din mobil? Om så är fallet, se till att du inte har en VPN-klient aktiverad. Titta också på “Inställningar -> Nätverk och Internet -> VPN”, Och om det finns någon privat anslutning, ta bort den.

Om vi ​​senare verifierar att problemet inte var med vår VPN kan vi alltid konfigurera om det.

6 # Har du ställt in en datagräns?

När vi når gränsen för dataanvändning i vår takt inser vi det vanligtvis. Men de senaste versionerna av Android tillåter oss också ställa in en dataanvändningsgräns manuellt. Och det kan vara ett problem.

  • Vi ska "Inställningar -> Nätverk och Internet -> Mobilt nätverk”.
  • Klicka på "Användning av data”Och välj justeringshjulet.
  • Om fliken “Ställ in datagräns”Är aktiverat, vi fortsätter att inaktivera det.

Om vi ​​fortfarande vill hålla reda på de megabyte vi spenderar kan vi alltid låta aktivera möjligheten att ställa in en varning när vi når en viss gräns.

7 # Är din smartphone kompatibel med din operatörs nätverk?

Inte alla mobiler är kompatibla med mobilband och nätverk som erbjuds av operatörer och telefonföretag. Detta är särskilt fallet med mycket grundläggande smartphones och low-end-mobiler från Kina.

Om du vill veta om din mobil är kompatibel med 3G- och 4G-nätverk från din Internet- och samtalsleverantör, ta en titt på enhetens specifikationsblad eller besök följande tabell över kompatibla band / leverantörer per land HÄR.

Inget av detta fungerar?

Slutligen, om inget av detta har fungerat, är det bästa vi kan göra kontakta vårt telefonbolag och förklara problemet för dem. Det kan vara ett allmänt fel i nätverket eller någon annan typ av problem som vi inte kan lösa direkt.

Om du känner till andra metoder eller kontroller att utföra, tveka inte att gå igenom kommentarområdet.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.