WiFi Direct: Vad är det och hur du konfigurerar det på din Android - The Happy Android

Det finns många sätt att överföra filer mellan olika enheter. Det vanligaste och enklaste kan vara att ansluta en pendrive och kopiera motsvarande filer, men det finns tusen alternativ. En av de mest slående är den som erbjuds av protokollet "WiFi Direct”, Eftersom det inte kräver en internetanslutning och också är snabbare än konventionell Bluetooth.

Vad är WiFi Direct och varför skulle jag vara intresserad?

WiFi Direct är en P2P-teknik (Peer to Peer) som möjliggör direkt anslutning mellan två enheter med WiFi-anslutning inget behov av kablar eller WiFi-hotspots eller routrar. Tidigare känd som WiFi P2P, utvecklades den redan 2010 - certifierad av WiFi Alliance - och är kompatibel med Android 4.0 och högre enheter, liksom andra typer av system (Windows, iOS, Smart TV).

Anslutningar via WiFi Direct skyddas av WPA2-säkerhetsprotokollet och har fördefinierade tjänster som gör att du enkelt kan skicka filer, skriva ut dokument, spela upp multimediainnehåll eller visa skärmen från en terminal till en annan.

Räckvidd och hastighet

WiFi Direct-protokollet kan skapa en länk mellan enheter till ett avstånd på upp till 200 meter. En inte obetydlig siffra med tanke på att andra liknande tekniker som Bluetooth har en maximal räckvidd på 10 meter.

Som om detta inte var tillräckligt är överföringshastigheten också högre, når 250 Mbps, jämfört med 800 Kbps för Bluetooth 4.2 (för BT 5.0 går siffrorna upp till 2 Mbps och en räckvidd på 40 meter).

En annan av dess enastående funktioner är att vi också kan skapa trådlösa nätverk med flera enheter anslutna samtidigt. Även om den maximala gränsen för enheter för denna typ av anslutning kan variera, är användaren inte begränsad till de klassiska 1: 1-anslutningarna, med större rörelsemarginal i denna mening.

Så här ansluter du 2 enheter via WiFi Direct på Android

Att skapa en anslutning via WiFi Direct på en Android-mobil eller surfplatta är väldigt enkelt. Processen kan variera något beroende på anpassningsskiktet för vår Android, men den består i grunden av följande:

  • Vi aktiverar WiFi på vår enhet. Vi behöver inte vara anslutna till något nätverk.
  • Vi öppnar Android-inställningsmenyn och går till "Nätverk och Internet -> Wi-Fi -> Wi-Fi-inställningar -> Wi-Fi Direct”.

  • Här ser vi namnet på vår enhet tillsammans med en lista över tillgängliga enheter. För att upprätta anslutningen klickar du bara på namnet på den enhet som vi vill ansluta till och mottagaren accepterar inbjudan.

  • Om allt har gått korrekt visas enheten som “Ansluten"Och en ny grupp kommer att skapas i avsnittet"Kom ihåg grupper”.

Den stora nackdelen med detta system jämfört med andra tjänster som Bluetooth är att det inte är en inbyggd tjänst. Detta innebär att för att dra nytta av dess funktioner vi behöver en app från tredje part.

Skicka filer via WiFi Direct

Och vilken applikation kan vi använda för att skicka filerna? Tja här beror det på var och en, men en av de bäst värderade i denna mening är Skicka var som helst, så det här kan vara ett bra alternativ till att börja med. Vi kan också hitta andra appar som WiFi Shoot! eller Super Beam som också kan tjäna samma syfte.

Ladda ner QR-kod Skicka var som helst (File Transfer) Utvecklare: Estmob Inc. Pris: Gratis

Följande exempel med appen Send Anywhere:

  • Vi ser till att de två enheterna är anslutna via WiFi Direct (tidigare steg).
  • Vi öppnar appen Send Anywhere och aktiverar WiFi Direct-fliken längst upp till höger.

  • Vi väljer filen vi vill dela (foton, videor, ljud, applikationer, kontakter, dokument).
  • Klicka på "SKICKA”. Vi får se hur en fyrsiffrig kod visas på skärmen.

  • Nu öppnar vi appen Send Anywhere på den mottagande enheten, aktiverar WiFi Direct-fliken och klickar på "Motta”.
  • Slutligen skriver vi det fyrsiffriga lösenordet och vi kommer automatiskt att få den skickade filen.

Detta är en ganska praktisk metod, eftersom gör att skicka stora filer mycket snabbare, till exempel videor eller tunga dokument. Tro det eller inte, det är möjligt att vi har använt WiFi Direct under lång tid utan att ens inse det, eftersom detta är den teknik som andra välkända tjänster som Miracast och Samsungs Allshare Cast, bland andra, är baserade.

Kort sagt, vi står inför en metod som kan vara mer än intressant för att skicka videor, musik eller foton från mobilen till en Android TV Box eller dela filer mellan vänner i hög hastighet och utan behov av kablar eller penna enheter.

Du kanske är intresserad: Hur man ansluter en Android-telefon till TV: 6 metoder som fungerar

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.