Hur man krypterar en fil på Android, Windows, iOS, Linux och MacOS

Kryptering av en fil eller ett dokument är det enklaste sättet att hindra andra från att få åtkomst till dess innehåll. Således, om vi inte har lösenordet eller dekrypteringsnyckeln, är det praktiskt taget omöjligt att se vad det innehåller. I nästa inlägg kommer vi att se vilka metoder vi kan använda i de flesta operativsystem kryptera en fil säkert.

Innan du startar skulle det också vara intressant att klargöra att de krypterade filerna inte är 100% okrypterbara. En bra hacker kan (om än med svårigheter) kringgå krypteringsskyddet. Något som kan hända om vi sparar lösenorden och kryptografiska nycklar i en okrypterad fil eller om vårt system infekteras av en keylogger. Om vi ​​har riktigt värdefull information är den mest rekommenderade lösningen att hyra en krypteringstjänst i molnet (främst inriktad på företag).

Det är också lämpligt att göra en okrypterad säkerhetskopia av alla känsliga filer, om vi tappar upplåsningslösenorden. Det bästa är att spara dessa säkerhetskopior i en fysisk lagring -minne eller extern disk-, helst offline.

Hur man krypterar en fil på Android

Från och med Android 6.0 har alla Android-telefoner och enheter redan krypterat internt minne som standard, vi kan alltid välja att också kryptera SD-kortet.

Om vi ​​vill skydda en enda fil kan vi göra det med applikationer som Andrognito, som använder en 256-bitars AES-algoritm med kryptering av militär kvalitet för att skydda användarfiler.

Ladda ner QR-kod Andrognito - Dölj filer, foton, videor Utvecklare: CODEX Pris: Gratis

För att kryptera en fil med Andrognito, när vi har installerat programmet öppnar vi den och följer dessa fyra steg:

  • Vi registrerar och anger en fyrsiffrig PIN- eller upplåsningsmönster.
  • Som standard skapar systemet ett valv eller "Valv”. Alla filer som vi lägger till i valvet skyddas och krypteras.
  • För att lägga till filer i vårt valv behöver vi bara klicka på "+" -ikonen och välja dokumentet genom att länge trycka och bekräfta på "OK" -ikonen som vi kommer att se uppe till höger. Om krypteringen har gjorts korrekt ser vi ett grönt meddelande.

Om vi ​​senare vill dekryptera Några av dessa dokument kan göras genom att helt enkelt skriva in valvet och klicka på rullgardinsmenyn bredvid varje fil och välja "Dekryptera och exportera”.

En av de intressanta detaljerna i denna applikation är att den sparar krypterade dokument i molnet, vilket frigör lagringsutrymme och ger åtkomst till filen från vilken annan enhet som helst (så länge vi använder samma konto, förstås).

Hur man krypterar en fil i Windows

Om vi ​​vill skydda en fil med viktig information på en Windows-dator har vi flera alternativ.

Vi kan använda BitLocker -den mest tillförlitliga metoden-, ett verktyg som är integrerat i Windows 10, men som inte tillåter dig att kryptera filer individuellt. Något som vi kan göra med SAI (Krypterat filsystem), även om det inte är den mest rekommenderade lösningen om vi hanterar mycket känslig data. Det tredje alternativet är att använda ett särskilt program, detta är den enda möjliga lösningen om vi har ett system med Windows 10 Home Edition.

SAI

EFS är ett krypteringsverktyg som Windows använder på ett sätt som låter dig kryptera både enskilda filer och mappar på NTFS-enheter. Den är endast tillgänglig i Professional, Enterprise och Education-versionerna av Windows.

Systemet fungerar genom att de krypterade filerna endast är tillgängliga om den som krypterade dem är inloggad på datorn. Här genererar Windows en krypteringsnyckel som i sin tur också krypteras och lagras lokalt. Det är en enkel metod, men inte särskilt säker (en bra hackare kan skruva på oss om han verkligen vill). Men om allt vi vill är att skydda viss information från nyfikna vänner eller familj kan det vara mer än tillräckligt.

Så här krypterar du en fil eller mapp med EFS:

  • Vi öppnar filutforskaren och högerklickar på filen som vi vill kryptera och väljer "Egenskaper”.
  • Klicka på "Avancerad"Och aktivera"Kryptera innehåll för att skydda data”. Vi klickar på "Att acceptera"Och sedan in"Tillämpa”.

  • Om vi ​​bara har valt en fil kommer Windows att bjuda in oss att också kryptera mappen för större säkerhet. Om vi ​​bara vill kryptera filen markerar vi "Kryptera endast filen”Och vi accepterar.

  • Systemet rekommenderar sedan att säkerhetskopiera certifikatet och filkrypteringsnyckeln om systemet är skadat eller skadat. Om vi ​​är intresserade behöver vi bara sätta in en pendrive, klicka på "Gör en säkerhetskopia nu”Och följ guiden.

Tredjepartsappar

Windows 10 Home-användare har inte EFS-verktyget, så i dessa fall är det nödvändigt att installera ett program som låter oss kryptera filer. En av de mest effektiva och enkla att använda i detta avseende är AxCrypt.

Med detta program kan vi ändra tillägget till valfri fil och ersätta det med .AXX-tillägget. På detta sätt kan filen endast öppnas från AxCrypt genom att ange det tidigare etablerade lösenordet som används för att kryptera det aktuella dokumentet.

Som ett alternativ kan vi också använda programmet 7-Zip, vilket hjälper oss att komprimera filer i 7z- och ZIP-format och för övrigt kryptera dem med maximal säkerhet med AES-256-kryptering.

Hur man krypterar ett dokument på iPhone

Sedan lanseringen av den långvariga iPhone 3GS har alla mobiltelefoner med ett iOS-system grundläggande kryptering på hårdvarunivå. Men om vi vill skydda våra krypterade filer är det nödvändigt att vi skyddar vår iPhone eller iPad med ett åtkomstlösenord.

Med det sagt, om vi vill kryptera ett känsligt dokument, foto eller känslig video, måste vi installera en applikation för detta ändamål, t.ex. Mapplås. Applikationen fungerar på ett mycket liknande sätt som Andrognito, döljer filerna och skyddar dem med ett åtkomstlösenord.

Hur man krypterar en fil i Linux

Om vi ​​arbetar från en Linux-dator kan vi kryptera valfri fil eller mapp med hjälp av GPG-kommandot. Det enda sättet att dekryptera filen och få tillgång till informationen den innehåller är att ange rätt lösenord.

Antag att vi har filen ~ / Dokument / Viktigt.docx och vi vill kryptera det.

  • Först öppnar vi ett terminalfönster och flyttar till mappen där filen finns. I det här fallet skulle vi gå till mappen "Dokument”.
  • Därefter skriver vi kommandotgpg -c Viktigt.docx " (utan citattecken).
  • Nu anger vi ett komplext lösenord och trycker på Enter. Vi bekräftar lösenordet.

Från och med nu kommer vi att se hur dokumentet har ändrat dess tillägg till “Viktigt.docx.gpg”. Om vi ​​vill dekryptera den behöver vi bara öppna en terminal igen, gå till mappen där filen finns och skriva kommandot "gpg -c Viktigt.docx.gpg”. Systemet kommer att be oss att ange lösenordet och vi kommer att kunna komma åt det igen utan problem.

Hur man krypterar en fil på MacOS

AES Crypt är en programvara med öppen källkod som låter oss kryptera alla filer i MacOS individuellt. Vi kan ladda ner den helt gratis från dess officiella webbplats HÄR (den finns också för Windows, Android och Linux).

Dess funktion är mycket enkel. Vi måste bara hitta filen, dra den till AES Crypt-ikonen (hänglåsikon) som vi kommer att se i dockningsmenyn och ange ett lösenord. Det är viktigt att vi skriver ner lösenordet någonstans, eftersom det inte finns någon process för återställning av lösenord.

När detta är klart genererar programmet en krypterad version av den befintliga filen. Det betyder att vi kommer att ha två versioner av samma fil: en krypterad och en okrypterad. Därför är det nödvändigt att vi fortsätter att eliminera originalfilen eller spara den på en pendrive som säkerhetskopia.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found