Yuka, app för att skanna streckkoder för mat och kosmetika

När vi börjar ta hand om vår hälsa är det vanligaste att vi börjar med att äta hälsosamt. Vi har alla mer eller mindre tydligt att saker som grönsaker och naturprodukter är de hälsosammaste, liksom att godis, bearbetade livsmedel och andra inte är de mest rekommenderade.

Men såvida vi inte är nutritionister eller experter på området är det ganska svårt att avgöra vilken inverkan en viss mat kan ha på vår hälsa. Att läsa ingredienserna kan vara ett första steg, men det räcker inte alltid och kan ibland vara vilseledande.

Yuka, en app som hjälper oss att veta lite mer om maten vi har hemma

Ett bra verktyg som hjälper oss i detta avseende är Yuka, en app som vi kan skanna streckkoden på alla livsmedel och känna till dess hälsoeffekter. För detta använder applikationen en färgkod (grön = bra, orange = medioker, röd = dålig) och en poäng gjord av tre objektiva data: näringskvaliteten, närvaron av tillsatser och produktens ekologiska karaktär.

Det som är bra är det arbetar också med kosmetika och andra skönhets- och hygienartiklar, med vilka vi också kan använda den för att lära oss lite mer om schampon, deodoranter och badgeler som vi använder. Ett faktum av vital betydelse, eftersom människor (jag är den första) vanligtvis inte ägnar lika mycket uppmärksamhet åt dess komponenter som när det gäller mat. Och tro mig att vi kan få den udda överraskningen när vi bestämmer oss för att skanna de olika behållarna som vi har på toaletten hemma. Lev för att se!

Så här fungerar mat och kosmetisk streckkodsskanning

Yuka är tänkt att vara så tillgänglig som möjligt. När vi väl har installerat programmet behöver vi därför bara klicka på den gröna streckkodsikonen i skärmens nedre vänstra marginal för att börja arbeta.

Härifrån aktiveras kameran på vår Android så att vi kan skanna produktens streckkod.

Det måste sägas att systemet returnerar resultaten i hög hastighet och visar nästan automatiskt tillsatsämnen, mättade fetter, kalorier, salt och socker som maten innehåller, tillsammans med resten av näringsvärdena. Med all denna information gör appen en utvärdering av produkten och ger den en poäng mellan 0 och 100. Obs! För att se detaljerna för varje produkt, svep bara upp informationskortet.

När det gäller kosmetika analyserar verktyget också andra värden, såsom cyklometikon, BHT, aluminiumhydroklorid och andra komponenter. En intressant detalj som är värt att nämna är att när appen visar en produkt klassad som "dålig", i slutet av analysen visar också en lista över hälsosamma alternativ.

Yuka är en gratis applikation för Android som inte innehåller annonser, katalogiserad bland de 10 bästa gratisapplikationerna från 2018. I sin databas har den redan mer än 600 000 livsmedel och 200 000 kosmetiska produkter, vilket innebär att den kan analysera det mesta av allmänna konsumentprodukter.

Ladda ner QR-kod Yuka - Produktanalysutvecklare: Yuka-apppris: Gratis

Det har mer än positivt betyg på 4,5 stjärnor och mer än 5 miljoner nedladdningar i Google Play Store. Kort sagt, ett starkt rekommenderat verktyg för dem som vill ta hand om sig själva och veta lite mer om maten som läggs i munnen.

Relaterat inlägg: De 10 bästa apparna för att träna hemma

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found