Varför finns det inga virus i Linux? - The Happy Android

Linux-baserade operativsystem har alltid ansetts fria från virus och skadlig kod. Det är rätt? ... Tja, ärligt talat är sanningen att nej. Inget operativsystem på jordens yta är 100% fritt från att smittas. Inte ens Linux, dock långt ifrån möjligheten till massiva infektioner. En av dem som sprider sig via webben, som det händer med Windows, vet du. Så varför har vi en känsla av att Linux är immun mot alla skadliga attacker?

Många tror att Linux är ett system som så få använder att hackare inte är värda att spendera sin tid och ansträngning på att skapa virus som bara påverkar några få datorer. Det är fortfarande ett misstag sedan dess mer än 90% av internetservrarna arbetar under Linux-arkitekturer. Vilket bättre sätt att orsaka kaos än genom att attackera de servrar som alla använder? Om dessa servrar skulle infekteras eller förstöras skulle tusentals datorer falla på grund av en enkel dominoeffekt. Därför är det uppenbart att den lilla användningen av Linux inte är en anledning att ta hänsyn till för att förklara den låga spridningen av virus i detta system.

Låt oss gå till roten till saken: Linux är en arkitektur med en mycket solid struktur och med få sprickor, vilket gör den praktiskt taget immun mot de flesta infektioner. System baserade på Linux består av Linux (Korrekt sagt), vilket är systemkärnan och för GNU / Linux, vilket är operativsystemet. Vi kan säga att kärnan är hjärtat i systemet, kärnan och GNU / Linux är de lager som omger den och som interagerar med användaren. Idag finns det hundratals Linux-distributioner, och de är alla mer eller mindre desamma på kärnnivå, men helt olika på operativsystemsnivå.

Låt oss gå till den praktiska sidan: Antag att vi skapar ett virus för Debian. Det skulle vara väldigt bra, för vi skulle infektera Debian-maskiner, men vi kunde inte göra någonting mot RPM-baserade maskiner som RedHat eller Fedora. Allt detta utan att ta hänsyn till att vi också skulle behöva ett oumbärligt krav: ett root- eller administratörslösenord. Väldigt komplicerat.

Linux tvingar oss att skapa ett root-lösenord och ett lösenord för varje användare (förutom gästanvändare) till skillnad från Windows, vilket gör det möjligt att skapa administratörsanvändare utan ett lösenord, ett faktum som gör det mycket sårbart. Men det finns fortfarande mer. Windows kan inte fungera utan ett användargränssnitt, till skillnad från Linux, som kan installeras utan behov av ett grafiskt gränssnitt, vilket ökar säkerhetsnivån i vårt system. Som du ser tillåter Linux mycket restriktiva åtgärder för systemintegritet och säkerhet. Nu när allt börjar bli mer vettigt?

I Linux är administratörsbehörigheter grundläggande!

Låt oss i alla fall inte lita på oss själva. I dag Det finns mer än 800 kända virus för Linux: vi har trojaner, olika skript, maskar, rootkits ... Men låt oss inte vara oroliga. Vet du hur många virus som identifieras i Windows? Mer än 20 miljoner. Jämförelsen är överväldigande.

Är det nödvändigt att installera antivirus på Linux? I princip skulle det vara tillräckligt att navigera och arbeta försiktigt för att inte ha några problem, så det är inte att det är nödvändigt. För de av oss som ständigt formaterar eller skickar antivirusprogrammet till vår Linux-dator är det ett uppriktigt rekommenderat alternativ.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found