Så här startar du datorn från en USB-enhet - The Happy Android

Starta datorn från en USB Det är något som kan vara bra när datorn inte fungerar korrekt eller om vi vill installera ett nytt operativsystem. På detta sätt kan vi köra diagnostiska verktyg, ett bra antivirusprogram eller direkt installera ett nytt operativsystem på datorn. Det är inte så komplicerat, men som i allt i livet måste du veta hur du gör det korrekt. Nedan förklarar vi alla steg som ska följas.

Först och främst behöver du en startbar USB

Vi måste naturligtvis komma ihåg att för att datorn ska kunna laddas från en extern USB-enhet är det nödvändigt att pendrive eller USB-minne kan startas själv. Det är inte bara värt att kopiera antivirusprogrammet på pendrive eller göra ett kopiera klistra in med Windows- eller Linux-installationsfilerna.

För detta behöver vi en applikation som Rufus, bränna en ISO med Hiren's Boot på USB eller använda motsvarande startbara installationspaket. Om du ser att BIOS på din PC inte kör något när du laddar från USB, är det hög sannolikhet att den externa USB-enhet som vi använder inte är startbar eller startbar.

Så här startar du datorn från en USB

Om vi ​​redan har en automatisk USB-start måste vi bara följa dessa steg:

 • Ange BIOS / UEFI på vår dator.
 • Ändra den första startenheten till USB.
 • Starta om systemet.

I vilket fall som helst måste vi komma ihåg att dessa steg endast är kompatibla med stationära datorer och bärbara datorer, vilket lämnar alla typer av Mac-datorer eller enheter som tillverkas av Apple helt.

1- Ange BIOS / UEFI

För att kunna komma in i BIOS är det nödvändigt att utföra ett visst tangenttryckning.

 • Stäng av datorn och slå på den igen eller starta om den direkt.
 • Innan laddningsskärmen för Windows eller Linux visas (det vill säga så snart datorn startar om efter några sekunder), tryck på F2, Delete, ESC, F8, F9 eller F10. Nyckeln att trycka på kan variera beroende på datorns märke och modell. Om ingen av dessa nycklar fungerar för dig, gör en Internetsökning för att ta reda på vilken som är BIOS-åtkomstnyckeln för din specifika dator.
 • Om vi ​​har tryckt på rätt tangent kommer systemet in i BIOS eller UEFI, en svart eller blå skärm, utan fönster och hanterbar endast från tangentbordet (utan mus).

2 - Kontrollera om kortets firmware är BIOS eller UEFI

Nästa steg är att veta om vår dator fungerar med BIOS eller tvärtom använder UEFI-systemet. Detta är en viktig information, eftersom det kommer att avgöra metoden för att ändra startsystemet och ladda det från USB.

 • Väl inne i BIOS / UEFI använder du tangentbordet för att gå till menyn "Känga"Eller"Start”.
 • Leta reda påÄldre boot”(Legacy Boot) eller“Säker start”(Säker start).
 • Om Legacy Boot är aktiverat, det betyder att vi använder ett BIOS. Tvärtom, om det är inaktiverat betyder det att vi använder UEFI.
 • Om Secure Boot är aktiverat, det betyder att vi använder en UEFI. Tvärtom, om det är inaktiverat betyder det att vi är inne i BIOS.

Om du inte ser alternativet Legacy Boot eller Secure Boot kan vi också skilja mellan båda systemen enligt dess gränssnitt och visuella aspekt. Normalt ser vi i övre delen av skärmen om vi befinner oss i BIOS eller UEFI. Dessutom har UEFI-gränssnittet ett mer aktuellt utseende med olika färger, medan BIOS vanligtvis bara är blått och vitt.

3- Ändra startordningen i BIOS

Nu när vi vet vad firmware är på vår dator, om vi arbetar med ett BIOS, kommer vi att göra följande.

 • Slå på datorn och gå in i BIOS (se tidigare steg).
 • Gå till fliken "Start"Eller"Känga”.
 • Leta upp avsnittet "Bootprioritet”, “Prioritetsordning för bootenheter”, “Startorder”, “Startorder”Eller liknande och tryck Enter.
 • Använd riktningspilarna för att välja USB-disk eller USB-enhet som den primära startmetoden.
 • Spara ändringarna och avsluta BIOS.
 • Anslut USB-enheten till din dator och starta om datorn igen. Datorn laddas automatiskt från pendrive- eller USB-enheten som vi just anslöt.

Obs: I vissa BIOS ser vi inte direkt alternativet att välja USB-enhet. I dessa fall måste vi först ange “Start -> Hårddiskar”Och välj USB-enheten som den primära hårddisken och välj sedan den valda hårddisken som primär start.

4- Ändra startordningen i UEFI

För system med ett UEFI-gränssnitt är processen något annorlunda.

 • Stäng av datorn och anslut den startbara USB-enhet som du vill använda.
 • Slå på datorn och titta noga på startskärmen. Du kommer att se en legend med de olika tangenterna som du kan trycka på. En av dem kommer att säga något som “Boot-alternativ"eller"Boot-alternativ”. Tryck på den knappen.
 • Detta tar oss till en ny skärm där vi ser de olika startalternativen som finns tillgängliga.
 • Välj USB-enheten som du precis har anslutit till din dator. Systemet laddas automatiskt från pendrive- eller USB-minnet.

Även om de har funnits på marknaden i många år är UEFI-system fortfarande inte lika populära som det klassiska BIOS. Många människor är fortfarande inte säkra på vilken av de två de använder, och även om de är mycket lika för den genomsnittliga användaren, har de verkligen sina nyanser när det gäller laddningsprioriteringar. Om vi ​​arbetar med UEFI laddas systemet alltid från hårddisken eller SSD såvida vi inte ändrar ordningen så snart datorn startar. När det gäller BIOS kommer start alltid att följa en bestämd ordning oavsett om startdrivenheten (i det här fallet USB) är ansluten eller inte. När vi väl vet vilken av de 2 vi använder är processen väldigt lätt att genomföra.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.