Hur man sparkar en inkräktare från ditt Wi-Fi-nätverk (för alltid) - The Happy Android

Netflix är för långsamt vid vissa tider på dygnet och du misstänker att något är fel? Nedladdningshastigheter har minskat avsevärt och du är inte säker på varför, men allt luktar lite singe för dig? Du kanske har en inkräktare som stjäl från din dyra internetanslutning, kompis!

Skämt åt sidan, i många år har wifi-infiltrationssystem blivit det dagliga brödet och smöret, och sanningen är att det inte är nödvändigt att vara en hacker från Mr. Robot att smyga in i dagens vanliga trådlösa nätverk. Varje bra råttabarn med internetanslutning och lite ledig tid kan få vår åtkomstkod, och om den är osäker och inte väcker mycket uppmärksamhet kanske vi inte ens inser deras felaktigheter ...

Det är därför vi, förutom att skapa ett säkert lösenord och ändra de nycklar som kommer som standard i routern, måste vidta ytterligare åtgärder. För ett par veckor sedan diskuterade vi hur man skapar en åtkomstkontroll med vita listor, och sanningen är att det är en av de säkraste filtreringsmetoderna som finns.

Varför inte skapa en åtkomstvitlista?

Skapandet av vita listor kräver dock att vi måste identifiera alla våra pålitliga enheter en efter en, något som kan ta lång tid om vi har flera prylar hemma, inklusive datorer, surfplattor, smartphones och annan trådlös fauna (oavsett enheter. av tillfälliga gäster). Dessutom måste vi också kom ihåg att vitlista alla nya enheter låt honom komma in i huset om vi vill att han ska ha tillgång till Internet.

Tvärtom, om vi redan har identifierat inkräktarens IP och MAC, är det enklaste att skapa en svartlista över WiFi-åtkomst i routerns administrationspanel. På detta sätt kommer vi att blockera åtkomst permanent och undvika större huvudvärk i framtiden.

Vet du fortfarande inte inkräktarens IP- och MAC-adress?

Innan vi börjar gå runt med routerns hanteringspanel måste vi vara tydliga med IP-adressen och framför allt, MAC-adressen till inkräktaren i fråga. Ett av de snabbaste sätten att få denna information och att bli av med tvivel är att installera Fing-appen.

Ladda ner QR-kod Fing - Network Scanner Developer: Fing Limited Pris: Gratis

Med detta gratisverktyg för Android kan vi identifiera alla enheter som är anslutna till nätverket ganska bekvämt och hålla ett kontrollerat register. När vi har installerat Fing måste vi bara stänga av alla enheter som är anslutna till WiFi.

Med Fing kan vi med en överblick se alla enheter som är anslutna till nätverket.

Vid den här tiden slår vi på den första enheten, ansluter den till nätverket och när Fing upptäcker den kommer vi att tilldela den ett namn (“Vardagsrumsbärbar dator”, “min systers mobil”, “PS4" etc.). Sedan kommer vi att upprepa samma process tills vi har alla hemenheter påslagna och anslutna till Internet.

Således kommer alla andra enheter som verkar anslutna i Fing och som inte har en etikett eller namn som vi har gett under denna process utan tvekan att en obehörig inkräktare- Skriv ner din IP-adress och MAC.

Det bör noteras att ja, det kan Fing upptäcka typ av enhet och ibland till och med fabrikat eller modell av den. Därför är det många gånger möjligt att identifiera inkräktare utan att ens behöva stänga av och sätta på Wi-Fi-enheterna hemma.

Obs! Kom ihåg att i Fing visas också routerns IP och alla stationära datorer som är anslutna med Ethernet-kabel. Förväxla dem inte med tjuven.

Hur man skapar en svartlista för WiFi-åtkomst

Nu när vi har MAC för den enhet som vi vill blockera, måste vi bara öppna webbläsaren och ladda routerns administrationssida. Detta är vanligtvis på URL //192.168.0.1 eller //192.168.1.1.

En gång inuti letar vi efter konfigurationsmenyn tillägnad MAC-filtrering. Beroende på vilken router vi har kan vi hitta den på ett eller annat ställe, även om det vanligtvis finns i avsnittet "Säkerhet" eller i de avancerade inställningarna för "Trådlöst nätverk" eller "WiFi".

För att illustrera detta exempel har vi använt en TP-Link-router: i det här fallet skulle vi gå till “Säkerhet -> Åtkomstkontroll”. Här aktiverar viÅtkomstkontroll"Och välj"Standardåtkomstläge: svart lista”.

För att avsluta, i listan över enheter i den svarta listan, klicka på “Lägg till”Och vi bifogar MAC för inkräktaren som vi har identifierat med Fing-appen.

När ändringarna har tillämpats, wifi-tjuven du kommer inte att kunna använda enheten igen för att ansluta till vårt nätverk, eftersom MAC är data som tillhandahålls av tillverkaren, och till skillnad från IP-adressen är det inte något som kan modifieras (vi kan maskera den ursprungliga MAC genom att skapa en virtuell MAC, men den fysiska adressen förblir den samma).

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found