Hur laddar jag ner Wikipedia (för att läsa offline) - The Happy Android

De Wikipedia det är ett av de mest fascinerande verktygen som internetåldern har gett oss. En fascinerande, öppen källkodsuppslagsverk, byggd utifrån bidrag från dess användargrupp och med mycket uppdaterad information (som på alla webbplatser finns det också troll och partisan-distanser, men de är färst). Nackdelen är dock att vi måste vara anslutna till Internet för att kunna göra förfrågningar och navigera bland dess mer än 50 miljoner sidor.

Det kan verka som en galen och överdriven idé, men sanningen är att vi kan ladda ner hela Wikipedia och konsultera det offline när vi behöver det. Något som kan vara mest användbart om vi bor i ett land där internetanslutningen är mycket dyr eller täckningen inte uppfyller minimistabilitetsstandarder.

Hur man laddar ner en fullständig kopia av Wikipedia på din dator

Detta är det snabbaste och mest direkta sättet att få en offline-kopia av Wikipedia. Wikipedia själv utför komprimerade soptippar av hela databasen en gång i månaden. För närvarande är nedladdningen ungefär 16 GB i komprimerat format (även om innehållet en gång är uppackat väger det cirka 60 GB).

För att kunna använda de officiella Wikipedia-dumpningarna måste vi slutföra två steg:

  • Ha en läsare: Vi behöver programvara som kan läsa det speciella format som används för att lagra wiki-artiklar. För detta måste vi använda ett program som Xowa eller WikiTaxi. Xowa är ett av de mest populära alternativen, och det har också en Android-app vilket är ännu enklare att använda. WikiTaxi är också ett bra alternativ, men det kräver att vi laddar ner wiki-dumpningen i XML-format och det stöder inte bilder (vilket kan vara till nytta om vi vill ha en version av Wikipedia som är så lätt som möjligt).
Ladda ner QR-kod XOWA - Wikipedia Offline Utvecklare: gnosygnu Pris: Gratis
  • Packa upp dumpfilen: När vi väl har läsaren behöver vi bara packa upp "dumpa" eller dumpa som vi just laddat ner. Om vi ​​använder Xowa har vi fördelen att programmet kan läsa direkt från den komprimerade dumpningen, så det är inte nödvändigt att utföra dekompression (vilket sparar några spelplatser).

Använd Kiwix för att läsa Wikipedia offline

Kiwix är ett verktyg som, precis som Xowa eller WikiTaxi, låter oss läsa Wikipedia-nedladdningar. Men med stor skillnad i förhållande till dessa två, och det är att Kiwix förenklar hela processen som vi har förklarat i föregående punkt mycket mer.

Kiwix har anpassat Wikipedia-dumpningarna så att de passar dess format och håller dem uppdaterade. Så vi behöver bara ladda ner en av dessa kopior och använda en av de olika läsare som finns tillgängliga för Kiwix.

Dessa kopior kan enkelt laddas ner från webbplatsen eller från dedikerade appar för mobiler och surfplattor. För närvarande finns det också en stationär version för PC och en förlängning för Chrome om vi vill använda Kiwix utan att lämna webbläsaren.

Gå till den officiella Kiwix-webbplatsen

Installera Wikipedia-appen

Själva Wikipedia-appen låter oss också spara och synkronisera artiklar som intresserar oss för att komma åt dem offline. Det är inte detsamma som att ladda ner en fullständig säkerhetskopia av hela Wikipedia, men i vissa situationer kan det vara ganska användbart och funktionellt.

Ladda ner QR-kod Wikipedia Utvecklare: Wikimedia Foundation Pris: Gratis

Tricket är att lägga till ett bokmärke i alla inlägg som intresserar oss. Detta gör att en offline-kopia av den artikeln laddas ner till enhetens interna minne så att vi kan konsultera den när vi vill. Således kan vi till exempel ta tillfället i akt att markera alla poster vi behöver när vi är anslutna till en Wi-Fi-signal i skolan eller var som helst, och sedan få tillgång till allt innehåll utan att spendera data eller ansluta till Internet.

Ladda ner Wikipedia på CD / DVD

Allt Wikipedia-innehåll, förutom resten av Wikimedia Foundation-projekten, publiceras under licenser som gör det möjligt för alla att ladda ner och distribuera det på vilket sätt de vill. Naturligtvis inkluderar det också det fysiska formatet.

Detta har gjort det möjligt att det finns projekt som ansvarar för att underlätta versioner av Wikipedia på DVD, flashminne eller det klassiska CD-formatet. För närvarande finns det versioner av Wikipedia med utvalda artiklar (vanligtvis de mest väsentliga för utbildningsområdet) för att ange tillgängligt utrymme på en CD-skiva.

Tyvärr är dessa projekt på engelska, tyska, polska och portugisiska, så vi måste behärska några av dessa språk för att kunna använda dem. Det finns också ett Wikipedia-projekt på spanska, men det är fortfarande under utveckling (om du är intresserad av att samarbeta kan du få mer info HÄR).

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found