7 knep för att veta om en mobil är ny, renoverad eller stulen

Smartphones har blivit ett vanligt tillbehör för alla. Det finns miljontals märken och modeller, i prisklasser från 50 till 1000 euro och däröver. Med en sådan marknad är det inte få som försöker ge dig en prat, speciellt om de säljer en av dessa telefoner till ett misstänkt lågt pris.

¿Finns det något sätt att kontrollera om en mobil är ny och original? Vad kan vi göra för att se till att det inte är en begagnad, stulen, replika eller “renoverad”(Renoverad)?

7 knep för att veta om en telefon är ny och original: hur man kan utesluta att den inte är en stulen eller renoverad mobil

Det bästa sättet att se till att vi inte köper en falsk / replika eller falsk mobil är att göra det. genom varumärkets officiella distributionskanaler. Om vi ​​köper en telefon i en otrevlig butik eller genom en privat part, har vi fler valröster om att telefonen är begagnad, har retuscherats eller till och med att det är en stulen telefon.

Det finns dock flera detaljer som vi kan kontrollera för oss själva säkerställa terminalens äkthet. De löser kanske inte våra tvivel 100%, men det är en bra tråd att börja dra.

1 # Kontrollera IMEI

IMEI-koden för en telefon är ett unikt och universellt registreringsnummer som hjälper oss att identifiera en mobil över hela världen. Det är ungefär DNI som fysiska personer använder, och det är det första vi måste titta på om vi tror att vår smartphone kan bli stulen, begagnad eller liknande.

Vanligtvis är IMEI vanligtvis en 15-siffrig kod och den anges på 3 olika platser:

  • I rutan där telefonen kommer.
  • Inuti terminalchassit. Vanligtvis bakom batteriet.
  • Genom intern mjukvarukontroll (genom att ringa koden * # 06 #).

IMEI måste vara detsamma i alla tre fall. Till exempel, Om en telefon blir stulen kommer programvaran IMEI att skilja sig från chassit och fodralet. Detta beror på att tjuvar ofta byter IMEI innan de säljs igen.

Varför? Om telefonen blir stulen kan vi rapportera den och begära terminalblocket med dess IMEI-kod. Därför ändrar brottslingar ofta IMEI så att det kan fortsätta att användas.

Å andra sidan, om IMEI för rutan skiljer sig från terminalens, betyder det att Det är inte original, och allt tyder på att det renoveras eller används. Vad som är tydligt är att det inte är telefonen som kom i rutan.

Många märken inkluderar också en säkerhetsförsegling eller försegling. Om denna klistermärke är trasig har vi obestridliga bevis för att telefonen har manipulerats i mer eller mindre utsträckning. Var försiktig, för inte alla smartphones inkluderar den här typen av tätningar.

På denna klistermärke står det mycket tydligt: ​​acceptera inte om förseglingen är trasig.

2 # Kontrollera GSMA-svartlistan för att se om det är en stulen mobil

Ett bra verktyg för att veta om vi har en telefon som har stulits är att titta på appen "Kontrollera IMEI”.

Ladda ner QR-kod Kontrollera IMEI-utvecklare: Fernando Iguago Pris: Gratis

Tack vare denna applikation kan vi kontrollera om vi just köpte telefonen visas på den svarta listan över GSM-föreningens officiella databaser. Vi måste bara gå in i IMEI och på några sekunder kan vi se om mobilen har rapporterats stulen. GSMA-databasen har mer än 800 operatörer (Movistar, Claro, ATT, T-MOBIL, etc.) och 200 företag, så informationen du ger oss kommer att vara ganska tillförlitlig.

3 # Kontrollera serienumret

Precis som IMEI är serienumret en annan unik identifierare som används av tillverkaren. Det anges vanligtvis bredvid IMEI-koden på chassit och det kan också kontrolleras med programvara genom att slå koden * # 06 # på telefonen.

Dess format kan variera, även om det vanligtvis är ett följt av siffror och bokstäver. Nackdelen med allt detta är att inte alla tillverkare anger serienumret på lådan, så det kan vara svår information att verifiera vid vissa tillfällen. I vilket fall som helst, om serienumret inte matchar, är det ett dåligt tecken.

4 # Kör ett prestandatest

Vi går in i mer känslig terräng. Vissa säljare kan försöka sälja oss en telefon inom ett visst intervall och inom placera modifierade komponenter (och vanligtvis mycket billigare).

Ett bra sätt att verifiera att vi till exempel inte har en 4-hård kinesisk mobil med en Samsung Galaxy S10, är ​​att göra ett benchmarking-test.

Benchmarking-verktyg som Antutu gör att vi kan utföra ett prestandatest av vår enhet för att verifiera dess kraft i verklig användning.

  • Det första vi måste göra är att göra en Google-sökning och se vad Antutu-poängen på vår telefon är.
  • Därefter installerar vi Antutu-appen och utför ett prestandatest.
Ladda ner QR-kod AnTuTu Benchmark Utvecklare: AnTuTu Pris: Gratis

Här är det normalt att det finns små variationer när det gäller den specifika telefonens officiella prestanda. Men om Huawei P20 officiellt har ett benchmarking-resultat på 213 000 poäng och vår terminal ger ett resultat på 40 000 ... är det troligt att det de har sålt oss inte är en Huawei P20.

5 # Få information om enhetens interna komponenter

Om vi ​​tvivlar på om vår telefon är ny och original är detta ett annat test att utföra. Installera bara en app som tar hand om kontrastera de officiella komponenterna i en terminal och se om de sammanfaller med våra.

Antutu Benchmark själv gör att denna typ av verifiering kan genomföras, men om vi letar efter något enklare och mer direkt är det bäst att försöka med Antutu Officer. Ett verktyg vars mål är att avgöra om en telefon är äkta eller en falsk baserad på dess komponenter (CPU, GPU, batteri).

Ladda ner QR-kod AnTuTu Officer Utvecklare: AnTuTu Pris: Gratis

Obs! När det gäller Android erhålls informationen om komponenterna genom en fil som är lagrad i systemet. En fil som kan ändras. Vilket innebär att det inte är data som vi helt kan lita på (även om det inte klarar testet är det tydligt att det är en klon eller falsk).

6 # Kontrollera garantistatus

En utmärkt indikation på äktheten och tiden för användning av en mobil är att kontrollera status för garantin. Om vi ​​ser det garantin håller på att upphöra eller har redan upphört att gälla, vi kommer definitivt att möta en begagnad eller renoverad terminal - renoverad-.

Varje tillverkare har sina egna metoder för att kontrollera garantistatusen för sina smartphones:

  • Manzana: Om vi ​​har en iPhone är ingenting enklare än att besöka den här sidan. Härifrån kan vi kontrollera enhetens service och support, helt enkelt genom att ange terminalens serienummer.
I den meningen gör Apple det väldigt enkelt för oss.
  • Samsung: Till skillnad från sin stora konkurrent till det bitna äpplet, erbjuder den koreanska tillverkaren inte en online-metod för att kontrollera telefonens garanti med IMEI eller serienummer. Vad den erbjuder är denna supportsida. Härifrån kan vi prata med Samsungs tekniker via chatt, skicka dem ett e-postmeddelande eller ringa (902 172 678 för Spanien). Med serienumret kan vi veta tillverkningsdatumet för telefonen. Det är inte avgörande data, men om datumet är nyligen är det verkligen ett gott tecken.
  • Huawei: I likhet med Apple erbjuder Huawei en sida (HÄR) där vi kan kontrollera garantin på vår mobil genom att ange dess serienummer.
  • Sony: Som med Samsung erbjuder Sony inte ett direkt garantikontrollverktyg. För att få information måste vi kontakta teknisk supportteam HÄR. Beroende på vårt land erbjuder sidan oss olika kontaktnummer, support via chatt eller e-post.
  • LG: Samma som Sony och Samsung. Vi kan kontakta LG kundtjänst från dess officiella webbplats HÄR.

7 # Ta en titt på de speciella egenskaperna hos din smartphone

Som i nästan allt är djävulen i små detaljer. Om det är en förfalskad telefon eller en kopia är det troligtvis något som inte matchar originalet. Oavsett om det är fallet design, förpackning låda, vikt, programvara eller någon annan detalj, det är vanligtvis en liten skillnad.

Det bästa sättet att bli av med tvivel är vanligtvis att titta på YouTube och göra en sökning som:

“[mobilnamn] original kontra kopia / klon / förfalskning / falska ” (eller någon annan liknande term)

När som helst kan en bra YouTube-sökning få dig ur en bindning.

Andra tecken på att en mobil har renoverats eller renoverad

En renoverad, renoverad eller ”renoverad” mobil - enligt dess engelska betydelse - är en telefon som har drabbats av en defekt eller haveri, den har återvänt till fabriken, och efter att ha rättats till har den säljts igen.

Därför tittar vi inte på en ny telefon från fabriken. Det är därför de oftast är mycket billigare än en ny "vanlig" telefon.

Samsung-telefoner har en app som i teorin kan identifiera om en telefon har renoverats. Heter Telefoninfo, och även om det inte är ett officiellt verktyg, verkar det ha ett mycket bra betyg från Google Play-användare.

Ladda ner QR-kod Telefon INFO ★ SAM ★ Utvecklare: vndnguyen Pris: Gratis

När det gäller andra märken, renoverade telefoner De bär vanligtvis ett märke eller etikett på lådan som anger deras tillstånd, även om det inte är något som alltid händer. Bortsett från det finns det inte mycket att kontrollera, utöver det är priset misstänkt lågt i butik.

På Amazon till exempel gör de det klart när en telefon renoveras.

Tyckte du att det här inlägget var användbart eller intressant? Om så är fallet skulle jag uppskatta det om du skulle ge mig en LIKE eller dela den på Facebook med dina vänner. Det hjälper mig mycket! Tack underarmen!

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found