Hur man döljer IP-adressen till din mobil, dator och andra enheter

Din IP-adress är som ditt ID på Internet. Det är en offentlig identifierare som tjänar till att kontrollera allt du gör i nätverket. Till exempel, när du besöker en webbsida, fungerar IP så att servern på den sidan vet var den måste skicka all information du begär medan du surfar på den.

Okej, den smartaste på platsen kommer att berätta för mig att den verkliga unika identifieraren är enhetens MAC-adress, men när det gäller hur vi ansluter till Internet är IP-adressen nyckeln till allt.

Varför ska jag dölja min offentliga IP när jag ansluter till Internet?

Det kan finnas många anledningar till att inte avslöja vår IP-adress. Många webbsidor använder reklamtjänster som registrerar din IP och de associerar det med all möjlig information de har om dig för att visa personliga annonser. Har du någonsin undrat varför nästan alla annonser du ser på Internet är så aktuella? Uppenbarligen är det inte en ren tillfällighet.

De flesta döljer sin IP för att ansluta till Internet och ladda ner eller hantera olagligt innehåll, men det kan finnas många andra övertygande skäl. Som till exempel geografisk begränsning eller censur- En del innehåll är endast tillgängligt i vissa länder. YouTube är det tydligaste exemplet, men det är något som också händer för alla som vill titta på BBC utanför Storbritannien. Geolokalisering kan bli ett verkligt problem.

Sekretess är också en mycket viktig anledning. Genom att göra en snabb internetsökning kan jag enkelt se vilken information jag upptäcker, till och med utan att platstjänster är aktiverade.

Alla som har min IP kan göra samma sökning och få denna information. Det betyder inte att de kan lära känna vårt namn eller var vi bor. Men om ett företag har tillgång till kunddata från en ISP eller internetleverantör - vanligtvis ditt telefonföretag - kan det hitta oss relativt enkelt.

Det finns många företag som är dedikerade till att köpa och sälja denna typ av data, och bara av den anledningen, om vi vill hålla oss utanför denna "kommersiella informationskrets", inget bättre än att börja med att dölja vår IP-adress.

Hur man döljer IP-adressen till din smartphone, surfplatta eller PC

För närvarande finns det 3 effektiva sätt att dölja vår IP-adress:

  • Använda en proxy
  • Ansluter till en VPN
  • Använda TOR-nätverket

En proxyserver är en mellanhand som ansvarar för dirigering av vår trafik. Således servrarna på de sidor vi besöker de ser bara proxy-IP: noch inte vår. Sedan, när dessa servrar returnerar information till oss, skickar de den till proxyen och den serverar den till oss.

Det dåliga med proxyservrarna som vi kan hitta på Internet är att de är lite "obskyra" för det mesta: de lägger in reklam i vår webbläsare, och ingen är helt tydlig vad de verkligen gör med informationen från användarna de hanterar.

VPN är ett mycket säkrare och mer tillförlitligt alternativ i det avseendet. När vi ansluter till en VPN (via PC, telefon, surfplatta eller vad som helst) fungerar vår enhet som om den vore i samma lokala nätverk som VPN. Det betyder att vi tilldelas en ny IP att navigera, förändrar också vår geolokalisering samma som VPN-servern.

Dessutom ger det oss andra säkerhetsfördelar som kan vara till nytta om vi är vana vid att ansluta till offentliga WiFi-nätverk och liknande.

Slutligen kan vi också använda TOR-nätverket för att bläddra anonymt på ett extremt sätt. Den stora nackdelen är att det är ganska långsamt, och för de flesta användare är det mer än du verkligen behöver. Med en bra VPN är det vanligtvis mer än tillräckligt.

Så vilken VPN ska jag installera?

Det finns otaliga VPN-tjänster på Internet. De som är gratis har vanligtvis begränsad funktionalitet, är inte särskilt snabba och kan vanligtvis bara användas upp till maximalt MB. Det finns några undantag som är ganska coola, som VPNHub, gratis VPN från skaparna av Pornhub.

Om jag var tvungen att rekommendera en betald VPN av hög kvalitet Jag skulle säga att du tittar på NordVPN. Jag försökte det ett tag och sanningen är att det är det mest kompletta jag hittills har sett på alla sätt. En annan som jag också har använt i många år är Tunnelbear, en klassiker i branschen (med gratis användning upp till 1,5 GB, perfekt om vi bara ska ge den en mycket specifik användning).

Du kan se mer information om dessa VPN-applikationer i detta POSTA som jag skrev för ett tag sedan. Alla har versioner för både Android och PC, så de kan användas på både mobila och stationära enheter.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found