Hur man reparerar en skadad USB-flashenhet - 3-stegslösning

Ibland händer det oundvikliga, och från så mycket användning till vårt pendrive- eller USB-minne i slutändan misslyckas det. Detta kan översättas på flera sätt: det läser inte innehållet på disken, PC: n känner inte igen pendrive, eller vi har helt enkelt problem med att öppna vissa lagrade filer. I dagens handledning kommer vi att se hur man löser det och vi lär oss hur man gör det reparera ett skadat USB-minne med 3 enkla tekniker.

Grundläggande guide för att reparera ett pendrive- eller USB-minne

Det första vi måste bedöma är vilken typ av fel vår lagringsenhet har drabbats av: ett programvarufel (det läser inte innehållet på skivan) är inte detsamma som ett maskinvarufel (det har fått ett slag eller blivit blött etc.)

I mitt fall hade jag en pendrive som jag använde för att installera en bärbar version av Android för PC, som slutligen gav flera fel. Filsystemet var rensat och det tillät mig inte ens att formatera disken. Vill du veta hur jag löste det?

I följande guide kommer vi att se 3 olika metoder för att reparera en skadad USB-disk. Det rekommenderas att börja med den första, och om den inte fungerar, prova den andra och tredje metoden (den senare är den mest effektiva).

För att förverkliga dessa tre tester behöver vi:

 • En Windows-dator (XP / 7 / 8.1 / 10).
 • Den skadade pendrive. Gäller även SD- eller micro SD-minnen (om vi har en adapter för att ansluta dem till datorn).
 • Känner för att ha lite sås.

1 # Använd CHKDSK-kommandot för att reparera diskfel

Det första vi ska göra är att ansluta USB-minnet till en Windows-dator. När systemet känner igen skivan går vi till "Start -> Kör", vi skriver kommandot "cmd" (utan citat) och vi kommer att trycka på enter. När det gäller Windows 10 kan vi skriva detta kommando i Cortana direkt för att öppna kommandotolken (MS-DOS).

VIKTIG: För att allt detta ska fungera måste vi öppna kommandotolken med administratörsbehörighet:

 • Om vi ​​använder Cortana i Windows 10 skriver vi "cmd" och klickar på «Kör som administratör»Genom att högerklicka med musen på programikonen.
 • När det gäller tidigare versioner av Windows (och i samma Windows 10 också) kan vi gå till rutten C: \ Windows \ System32, högerklicka på "cmd.exe" och välj "Kör som administratör".

Nu går vi till det svarta MS-DOS-fönstret och skriver följande kommando: «chkdsk / x / f G: » (utan citat), där G motsvarar den enhetsbokstav som tilldelats USB. På skärmdumpen av bilden är bokstaven i min pendrive (F :).

Med detta kommando, systemet kommer att leta efter fel i USB-minnet, och om den hittar någon kommer den att försöka reparera den.

OBS: När vi startar kommandot chkdsk kan vi få felet «kan inte öppna volymen för genväg«. Det betyder att det finns ett externt program som blockerar åtkomst till USB-enheten. Vanligtvis är det vanligtvis antivirusprogrammet eller något diskövervakningsverktyg. Försök att hitta programmet, inaktivera det och starta om kommandot.

2 # Formatera pendrive- eller USB-minnet

Om vi ​​inte kan lösa problemet med kommandot CHKDSK försöker vi formatera pendrive. Vi kommer att förlora data lagrade på disken, men det är troligt att det här sättet fungerar igen, så låt oss komma ihåg det!

För att formatera en extern lagringsdisk eller ett USB-minne i Windows måste vi helt enkelt öppna "Team", Välj pendrive-enheten och välj med höger knapp"Formatera”.

Vi avmarkerar alternativet "Snabbformatering"Och klicka på"Start”.

3 # DISKPART, den slutgiltiga reparationen

Om ingen av dessa två metoder har fungerat för oss är det dags att ta ut det tunga artilleriet. Vi öppnar ett kommandofönster igen (skrivning "cmd"Eller"systemets symbol"I Cortana eller från" Start -> Kör "-knappen).

Obs! Det är viktigt att öppna terminalfönstret med administratörsbehörighet (Som vi angav i metod nr 1 i början av inlägget), om inte, kan vi få ett fel med otillräckliga behörigheter.

Därefter kör vi följande serier av kommandon i den här ordningen:

 • diskpart”: Med det här kommandot kommer vi åt diskpartitionen.
 • listdisk”: Här ber vi dig att visa oss en lista över skivorna. Vi identifierar pendrive med storleken som visas på varje disk.
 • välj skiva NUMERO_DE_DISCO_DEL_USB": Om till exempel pendrive är disk 2 skriver vi kommandot"välj disk 2”.

 • rena”: Med detta kommando rengör vi USB-minnet.
 • skapa partition primär”: Nu skapar vi en primär partition.
 • välj partition 1”: Vi väljer den partition vi just skapat.
 • aktiva”: Vi markerar partitionen som aktiv.
 • format fs = FAT32”: Med detta kommando formaterar vi USB-skivan.

När alla stegen har följts, om allt har gått bra, har vi en formaterad disk, läsbar och redo att lagra nya data och filer på den. Ja självklart!

Om det fortfarande finns något tvivel bifogar jag följande video där jag utvecklar alla metoderna "live and direct", en efter en:

Lösningar för eventuella fel och fel under reparationsprocessen

Beroende på tillståndet för pendrive kan vi stöta på några av dessa fel under "sanitetsprocessen". Här kommer jag att försöka samla alla de vanliga problemen som du har överfört till mig i kommentarområdet.

"Servicefel för virtuell disk"

Bland de virtuella disktjänstfelen kan vi hitta några varianter:

 • «Fel på virtuell disktjänst: inget media på enheten«. Detta fel innebär att systemet inte kan kommunicera med USB-minnet. För datorn är det en tom enhet. Som ett resultat kan du inte komma åt de data som lagras på enheten.
 • «Fel på virtuell disktjänst: Time-out för operationen«. Vad detta meddelande säger oss är att ett försök har gjorts för att kontakta enheten, men det svarar inte.
 • «Fel diskpart har stött på ett fel: begäran kan inte göras på grund av ett I / O-enhetsfel«. Som i tidigare fall står vi inför ett kommunikationsfel mellan USB-minnet och datorn.
 • «DiskPart har stött på ett fel: Enheten är inte redo«. Återigen säger detta fel oss att Windows-systemet inte kan kontakta USB-enheten.

Dessa fyra fel relaterade till den virtuella skivan innebär ofta att pendrive har ett maskinvarufel.

Om USB har blivit blött kan vi försöka lägga den i en rispåse i ett par dagar. Vi låter den absorbera fukt bra och försöker ansluta den igen.

Om fallet är att det har träffats eller det helt enkelt har gått länge att vi inte har använt det, är det möjligt att det har försämrats eller förstörts för alltid.

Inför denna situation är det verkligen lite vi kan göra. Det finns fortfarande möjligheten att allt detta kommer ifrån ett fel vid tilldelning av en enhetsbokstav, även om det är osannolikt. Det är ett fel som uppstår när vi ansluter en USB med en bokstav som redan har tilldelats en annan disk på datorn (en annan pendrive, datorns egen hårddisk, etc.). Vi kan försöka lösa det genom att ändra bokstaven som tilldelats pendrive:

 • Vi öppnar «Diskhantering»(Från kontrollpanelen eller från Cortana).
 • Vi väljer vår pendrive och genom att högerklicka klickar vi på «Ändra enhetsbokstav och sökvägar«. Vi tilldelar en ny bokstav (som är gratis och oanvänd) och sparar ändringarna.

"Fel på virtuell skivtjänst: mediet är skrivskyddat"

Detta fel berättar att pendrive- eller USB-minnet endast har läsbehörigheter. Normalt kan vi lösa det genom att flytta skrivlåsfliken som de flesta USB-enheter på marknaden vanligtvis innehåller.

Om vi ​​inte har någon flik kan vi också få skrivbehörigheter genom att utföra kommandot «attribut disk klart läsbart"(Utan citat) i MS-DOS, strax innan du kör kommandot" clean "i metod # 3.

"Tjänstfel för virtuell disk: volymen är för liten"

Ytterligare ett fel med den virtuella skivan, men den här gången kan vi fixa det utan för mycket drama. Allt vi behöver göra är formatera USB i NTFS-format istället för FAT32.

För att göra detta, när vi utför formateringen med hjälp av kommandon, istället för att använda kommandot «format fs = FAT32"Vi kommer använda"format fs = NTFS«.

Om detta inte fungerar kommer vi att utföra följande serier av kommandon:

 • diskpart
 • rena
 • konvertera gpt
 • format fs = NTFS

"Volymen är för stor"

Vi fortsätter med ett annat virtuellt diskfel när vi försöker formatera vår pendrive. I det här fallet är problemet att Windows inte kan formatera vilken disk som helst till FAT32 större än 32 GB. Ett ganska märkligt faktum med tanke på att systemet kan montera och läsa större enheter.

I vilket fall som helst, för att kunna formatera en USB-enhet som har en storlek på 1 TB, 500 GB eller liknande, måste vi använda ett tredjepartsprogram som är aktiverat för att formatera denna typ av disk. Ett bra gratis verktyg för att utföra denna process är FAT32 Format (tillgängligt HÄR).

"Chkdsk är inte tillgängligt för RAW-filer"

Det här felet visas när du försöker reparera diskfel med kommandot chkdsk. När en enhet är i RAW-format betyder det att har tappat filformatet. För att köra skivkontrollverktyget måste vi därför först formatera det (som förklaras i metod nr 2 och nr 3).

"Åtkomst nekad eftersom du inte har tillräckliga behörigheter"

Jag har kommenterat det ett par gånger under handledningen, men om vi inte kör MS-DOS-fönstret med administratörsbehörigheter får vi det här felet. Vi kan fixa det genom att helt enkelt göra detta:

 • Om vi ​​använder Cortana: Vi skrev "cmd«, Och när kommandosymbolsikonen visas istället för att klicka på den högerklickar vi och väljer«Kör som administratör«.
 • I versioner före Windows 10: Vi flyttar till mappen C: \ Windows \ System32 och letar efter den körbara «cmd.exe». Vi högerklickar på filen medan vi trycker på tangenten «shift» och väljer «Kör som administratör«.

Jag hoppas att denna lilla handledning är användbar för dig, och som alltid ser vi dig i kommentarområdet för allt.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found