Dragon Ball Minus: Goku's mors manga

Nu när vi vet att nästa Dragon Ball-film kommer att handla om Broly och Saiyans historia kan det vara intressant att ta en titt på det förflutna och återställa mangan från Dragon ball minus.

Det är den sista serieteckningen - hittills - helt ritad av Akira Toriyama där Dragon Ball-karaktärerna återigen passerar under konstnärens penna. Det är inte heller en otroligt avslöjande berättelse, men den tjänar till att introducera ett par element i retokontinuitet och fylla det udda gapet i planeten Vegetas historia.

Dragon Ball Minus, en sista titt på sajianerna före apokalypsen

Dragon Ball Minus: Special Omake Story - Raketets öde", också känd som "Extra speciell berättelse: Dragon Ball - (minus): ödet övergivna barn”, “Drak boll -"Eller"Dragon ball minus"Att torka, publicerades i april 2014 i Japan som ett ytterligare kapitel för tankobon- och kanzenban-upplagorna av mangan. Jaco, den galaktiska patrullen skriven och ritad av Toriyama själv.

Här i Spanien släpptes det 2015 av Planeta Cómic inom Jacos enhetsvolym och tillkännagav sig på omslaget till mangan som ”Dragon Ball Prequel!”. Sedan visade det sig att av de 247 sidorna som volymen hade, motsvarade endast 17 Dragon Ball Minus, men det är en annan historia ...

Är Dragon Ball Minus canon?

I denna speciella 17-sidiga manga tar Akira Toriyama chansen att gå tillbaka i tiden och utveckla lite dagarna och miljön innan Freeza förstörde planeten Vegeta.

Vi ser Bardock i all sin härlighet, erövra planeter och samtidigt orolig för framtiden för sin unga 3-åriga son Kakarot. Men det som verkligen är intressant är det äntligen vi kan för första gången se Gine, Goku's mor.

Dessutom använder Toriyama Freeza för att ta fram en möjlig "super Saiyan-gud", och introducerar detta nya koncept utvecklat från Dragon Ball Super i retrocontinuity.

Med alla dessa begrepp på bordet, kan vi säga att Dragon Ball Minus är kanon? Om vi ​​anser att någon berättelse skriven och ritad av Akira Toriyama är kanon, denna manga är lika kanon som mest.

Det faktum att det publicerades som ett komplement till en annan manga, i detta fall Jaco, påverkar inte dess giltighet. Dessutom har den galaktiska patrullmannen själv integrerats i Dragon Ball Super a posteriori, så vi kan anta att båda berättelserna äger rum i samma delade universum.

Det här är Gine, Son Gokos mamma, som skär en skinka.

Ritningen: detta är inte den Toriyama du kände som barn

Akira Toriyamas ritning, liksom alla goda föredragare, har utvecklats genom åren. Hans stroke har blivit mycket mer direkt, med färre linjer och tunnare kroppar. Det vore intressant att se hur författaren skulle möta några av sagans mest ikoniska strider idag. Tyvärr finns det inte många actionscener i Dragon Ball Minus, så det är svårt att göra en anständig jämförelse.

På en stilistisk nivå befinner vi oss inför ett verk närmare Kintoki eller Toccio själv, Ängeln. Toriyama var aldrig alltför entusiastisk över slagsmål, och denna typ av teckning gynnar de mer vardagliga scenerna i manga. Vi ser unga Raditz och Vegeta, en Goku-baby mycket mindre knubbig än när han var liten och en Bardock mindre muskulös än många kommer ihåg.

Vegeta och Raditz, innan de gjorde nattvarden.

Det första steget att skriva om ursprunget till Goku och slutet av planeten Vegeta

I början av Dragon Ball Minus kan vi läsa ett kort meddelande (förment från redaktören): ”Eftersom Dragon Balls förflutna oväntat har förändrats lite, har vi bett författaren att gå lite längre i tiden och berätta för oss hur Goku åkte till jorden, något som inte ens han visste”.

Som många av er kommer ihåg släppte Toei 1990 OVA ”Den sista striden”, En TV-special där Bardocks död och förstörelsen av planeten Vegeta fick höra. Denna special, även om den uppskattades av allmänheten, blev aldrig kanon som sådan, eftersom den här historien inte kom från den ursprungliga mangan.

Därför, när det i början av Dragon Ball Minus sägs att "det förflutna med Dragon Ball oväntat har förändrats lite", ger de oss att förstå att de kommer att göra en mer detaljerad inställning till det förflutna i Saiyan-loppet.

Något som vi redan har sett återspeglas i nyligen uttalanden av Toriyama, som talar om den legendariska Yamoshi. Ett Saiyan-förflutna som vi utan tvekan också får mer information om när det släpps Dragon Ball Super: Broly i slutet av 2018.

Kort sagt, en intressant manga, mer som en möjlig utgångspunkt för framtida berättelser, än som en manga själv. Väldragna och med en berättelse om ett husmärke. Rekommenderas för alla fans av Dragon Ball-sagan.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found