Hur man förbättrar och förstärker WiFi-signalen på Android - The Happy Android

Vad gagnar en mobiltelefon som inte kan komma åt Internet? Sanningen är att vi är lite lama. Om vi ​​har slut på data kommer vi troligen att försöka ansluta oss till ett trådlöst nätverk genom att använda applikationer som WiFi Master Key för att upptäcka gratis åtkomstpunkter runt omkring oss.

WiFi är också den mest praktiska lösningen, särskilt om vi är hemma, men vad händer om signalen som når vår Android är mycket svag? I det här fallet är det bäst att sitta ner och spendera 5 minuter förbättra kvaliteten på nämnda trådlösa nätverk. Vi kommer verkligen att uppskatta det på lång sikt!

Hur man förbättrar WiFi-kvalitet på Android-enheter

När vi angriper ett problem med en svag eller för svag WiFi-signal, måste vi göra det genom två väldifferentierade fronter. Å ena sidan finns det de åtgärder som vi kan utföra på vår telefon eller surfplatta, och å andra sidan konfigurationsinställningarna som vi kan tillämpa direkt på routern. Låt oss se vad de består av.

Från telefonen

Innan du börjar ta tag i routern är det lämpligt att utföra vissa "underhållsuppgifter" på telefonen.

Glöm WiFi-nätverket och anslut igen

När vi har ett problem med Wi-Fi-anslutningen är det första vi bör göra att rensa nätverkskonfigurationsdata och återansluta. Detta fungerar vanligtvis särskilt bra när det gäller engångsfel.

Vi måste bara gå till “Inställningar -> Nätverk och internet", Klicka på den aktiva Wi-Fi-anslutningen och välj" i nätverksinformationenAtt glömma”. På detta sätt raderar vår Android alla anslutningsinställningar samt åtkomstlösenordet. Om vi ​​hade ett problem med låg räckvidd kommer det troligen att lösas "automatiskt" när vi återupprättar anslutningen.

Hitta frekvenser och kanaler som är mindre rest

Om det, efter att vi har glömt och konfigurerat om anslutningen, fortfarande inte går så fort som vi skulle vilja, måste vi vidta lite mer drastiska åtgärder: vi måste rulla upp ärmarna och lägga händerna lite i leran.

För att göra detta installerar vi WiFi Analyzer-appen (eller andra alternativ som ESTA) för att kontrollera kanaler och frekvenser i de nätverk som vi har runt oss. Det här är en information som hjälper oss att veta vilka sändningskanaler som används minst. På detta sätt kan vi gå till konfigurationsinställningarna för vår router och justera den så att våra grannars Wi-Fi inte skapar störningar och vi har en anslutning av mycket bättre kvalitet.

Ladda ner QR-kod Wifi Analyzer Utvecklare: farproc Pris: Gratis

Obs: För att WiFi Analyzer ska fungera korrekt är det nödvändigt att ge platsbehörigheter till applikationen (från menyn "Inställningar -> Program" i systemet).

För närvarande sänds WiFi-signaler genom två frekvenser: 2,4 GHz och 5 GHz. I sin tur har var och en av dessa frekvenser olika utsläppsband, även kallade "kanaler". Således har 2,4 GHz-frekvensen ungefär 11 kanaler, med 5 GHz-frekvensen som bredast, med 45 kanaler.

Som sagt, vi kommer att öppna WiFi Analyzer-appen och när skanningen är klar ser vi på vilken kanal både vår wifi och vår närmaste nätverkssändning. Detta gör det också möjligt för oss att se vilka kanaler som är gratis.

Nu när vi vet detta är nästa steg mer än uppenbart: gå in i routerns konfigurationsmeny och ändra kanal för vårt WiFi-nätverk.

Från routern

För att komma in i routern behöver vi två data:

  • Routarens IP-adress eller gateway.
  • Åtkomstanvändarnamnet / lösenordet (får inte förväxlas med användarnamnet / lösenordet för att ansluta till WiFi-nätverket).

Om du har problem med att komma åt den, ta en titt på inlägget "Så här får du tillgång till en router".

Konfigurationspanelen för varje router är annorlunda, även om de i de flesta fall har ganska lika gränssnitt. I inställningarna för TP-Link-routern i bilden nedan kan vi till exempel ändra kanalen från menyn "Trådlöst nätverk -> Inställningar för trådlöst nätverk”.

När vi väl har hittat avsnittet som hänvisar till kanalen måste vi bara ändra det för en som är gratis (enligt de uppgifter som samlats in med Wifi Analyzer-appen).

Kom ihåg att 5 GHz-frekvensen vanligtvis används mindre, så om du har en kompatibel router är det troligt att du hittar fler lediga kanaler på den här frekvensen. Naturligtvis, även om överföringshastigheten är mycket kraftfullare i trådlösa 5 GHz-nätverk, är räckvidden också mycket mer begränsad.

Installera en Wi-Fi-repeater i de områden längst bort från routern

Om vi ​​ändå får en mycket svag signal i vissa rum efter kanalbyte rekommenderas det installera en wifi-repeater. De är inte så dyra - de brukar vara runt 20 eller 30 euro - och de hjälper oss att förstärka signalen i hela huset. Jag använder för närvarande TP-Link N300 TL-WA850RE, och för ett medelstort golv är sanningen att den fungerar mycket bra.

Relaterat inlägg: De 7 bästa wifi-repeaterna för hemmet

Hur man förbättrar wifi-signalen när vi är på gatan

Allt detta är bra om vi är hemma, men när vi är på offentliga platser anslutna till andra nätverk kan vi uppenbarligen inte röra vid routern. Även om alternativen i dessa situationer är mycket mer begränsade, kan vi alltid ha några av de här tipsen i åtanke:

  • Rör dig inte för mycket: Om vi ​​är anslutna till wifi i ett bibliotek eller ett köpcentrum och vi inte slutar flytta, hoppar vi från en åtkomstpunkt till en annan. Detta gör att signalen försvagas.
  • Undvik hinder: WiFi har ofta problem med att komma igenom väggar. Andra föremål som dörrar och andra hinder kan också försvaga den trådlösa signalen. Försök att stanna i de största rummen (eller så nära routern eller repeatern som möjligt).

Om du tyckte det här inlägget var intressant kan du hitta mer liknande innehåll i avsnittet Anslutning.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found