Vad är mellanområdet för ett Wi-Fi-nätverk? - The Happy Android

När vi är anslutna till ett trådlöst nätverk och vi märker att vi knappt kan surfa på Internet är det första vi tror att Wi-Fi-signalen är mycket svag. När vi väl har uteslutit förekomsten av inkräktare i vårt nätverk eller mer än troligt störningar från grannarna kan vi bara fråga oss en sak: Kan vi vara för långt från routern? Vad är det genomsnittliga intervallet för ett Wi-Fi-nätverk?

Räckvidd enligt signalfrekvens

Trådlösa nätverk använder radiovågor för att sända signalen, samma som TV-apparater eller smartphones. Det är därför ju längre vi flyttar oss från källan till emission, desto mer försvagas signalstyrkan.

I vilket fall som helst, om vi enbart fokuserar på frekvensen för nämnda signal, kan vi mer eller mindre beräkna det område som vår router kan ha.

  • 4 GHz: 45 meter inomhus och 90 meter utomhus.
  • 5 GHz: 15 meter inomhus och 30 meter utomhus.

De nya 802.11n- och 802.11ac-standarderna, som fungerar i båda frekvensbanden enligt varje ögonblicks behov, kan nå större avstånd.

Faktorer som påverkar täckningen av ett Wi-Fi-nätverk

Men inte allt beror på hur ofta det trådlösa nätverket körs. Det finns också andra faktorer som är lika eller mer viktiga som direkt påverkar signalens kvalitet och effekt.

Routern eller åtkomstpunkten som används

Det finns flera faktorer som bestämmer en routers räckvidd, såsom antennernas riktning, 802.11-protokollet som används, enhetens sändningseffekt och radiostörningar från omgivningen.

Om vi ​​använder en mobiltelefon kan vi till och med märka att signalen ökar eller minskar helt enkelt genom att vrida enheten, beroende på dess inriktning i förhållande till routern. Vissa åtkomstpunkter tenderar också att innehålla antenner, vilket får signalen att öka i den riktning de pekar och försvagas i andra områden.

Byggnadsstruktur och material

Tegelväggar och metallföremål kan minska räckvidden med 25%. Normalt är husen uppdelade i rum, har tak, golv och är vanligtvis dekorerade med speglar och andra möbler eller tillbehör som hindrar fri cirkulation av Wi-Fi-vågor.

Ett bra sätt att övervinna denna typ av strukturproblem är att installera en eller flera Wi-Fi-repeater i områden där signalen börjar försvagas. Det finns ingen gyllene regel: det kan räcka i ett hus med en enda repeater, och i en annan av samma dimensioner behöver vi 2 eller till och med 3 förlängare för att få ett liknande resultat.

Trådlös standard

802.11-protokollet, eller vad är detsamma, den trådlösa standarden som vi använder för att sända signalen har en direkt effekt på den erbjudna täckningen. Var och en av dessa protokoll har olika omfång:

  • 11: 35 meter inomhus och 118 meter utomhus.
  • 11b: 35 meter inomhus och 140 meter utomhus.
  • 11g: 38 meter inomhus och 140 meter utomhus.
  • 11n: 70 meter inomhus och 250 meter utomhus.
  • 11ac: 70 meter inomhus och 250 meter utomhus.

Slutligen bör man komma ihåg att signalstyrkan beror på dess nedbrytningsgrad. Vanligtvis, ju lägre frekvens, desto lägre försämring Av signalen.

Om vi ​​tittar på radiovågor tenderar lågfrekventa signaler (2,4 GHz) att ha mindre uttalade vågor i motsats till högre frekvenser (5 GHz, 6 GHz) som visar mer uttalade vågor och nära varandra. Detta gör lågfrekventa vågor mer stabila och har längre räckvidd.

Dock är låga frekvenser också mer mottagliga för störningar. De flesta enheter använder 2,4 GHz-frekvensen och om vi befinner oss på ett ställe med många elektroniska enheter och flera Wi-Fi-nätverk kan ”sylt” genereras i överföringskanalerna. I dessa fall är det bäst att konfigurera routern för att sända i 5 GHz, även om detta också innebär att signalens räckvidd minskas som vi nämnde i början av inlägget.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found