Foolproof-metod för att blockera inkräktare på ditt WiFi-nätverk - The Happy Android

Har du någonsin haft misstanke om att grannen intill han stjäl din wifi? Är ditt nätverk för långsamt vid vissa tider på dygnet och du är inte säker på varför? Ett bra sätt att säkerställa att vår anslutning inte bromsas av "externa agenter" är att kartlägga vårt hemnätverk.

På det här sättet kan vi göra det om vi har identifierat alla hemapparater som ansluter till Internet skapa en säkerhetsvitlista. Således är det bara mobiler, datorer och prylar som tillhör nämnda "vita lista" som har tillstånd att upprätta en anslutning, vilket utelämnar någon typ av inkräktare eller obehörig åtkomst.

Steg 1 - Få åtkomst till routerns konfigurationsinställningar

Det första steget kommer att bestå av att komma in i routerns konfigurationsmeny, det är där vi kommer att göra alla relevanta steg. Åtkomst till routern görs från webbläsaren och det räcker vanligtvis att skriva IP-adressen i adressfältet (du kan se din IP-adress tillsammans med användarnamnet och åtkomstlösenordet på en klistermärke som vanligtvis är fäst på själva routern ). Vanligtvis är routerns IP //192.168.0.1 eller //192.168.1.1.

När vi väl är inne måste vi hitta panelen som hänvisar till åtkomstkontroll. Dess plats varierar vanligtvis från en routermodell till en annan, även om det vanligtvis ligger mellan inställningarna för “Säkerhet”.

Här kan vi också se en lista med IP: erna för alla enheter som för närvarande är anslutna till vår wifi. Så med båt är det snart omöjligt att veta om alla dessa enheter är våra eller om det finns en inkräktare som suger från burken, även om det är en fråga som vi kommer att lösa snabbt.

Steg # 2 - Koppla bort alla trådlösa enheter från nätverket

Därefter fortsätter vi med att ändra Wi-Fi-lösenordet. Detta kommer att göra alla enheter är frånkopplade som hittills var anslutna till nätverket (med undantag för de som är anslutna via ethernet via en nätverkskabel, till exempel hemdator). Naturligtvis kommer denna förändring också att leda till att Wi-Fi-tjuven tappar sin anslutning och inte kan ansluta igen.

Steg 3 - Anslut enheterna till Wi-Fi en efter en

Då ansluter vi till nätverket en och en alla mobiltelefoner och andra enheter som vi har hemma med det nya lösenordet. Med routerns adminpanel framför dig, vi kommer att notera MAC-adressen av var och en av enheterna som ansluter till nätverket.

Viktigt: vi lägger inte till en ny enhet i nätverket förrän vi har noterat MAC för den tidigare enheten (annars är det omöjligt att veta vilken MAC som motsvarar varje enhet).

Steg # 4 - Skapa en åtkomstvitlista

Nu börjar magiken. När vi har framför listan över MAC-adresser som vi just har samlat in går vi till routerns administrationspanel tills avsnittet "Säkerhet -> Åtkomstkontroll"Och vi aktiverar alternativet"Vitlista”.

Därefter lägger vi till en efter en alla våra enheter i den vita listan, vilket anger motsvarande MAC-adress i varje fall. När alla enheter har lagts till sparar vi ändringarna.

Detta kommer att innebära att från och med nu endast datorer vars MAC läggs till i vitlistan kan ansluta till hem-Wi-Fi-nätverket, håller ut alla inkräktare och suger i grannskapet. Detta är en taktik som ger oss stor säkerhet, eftersom även om Wi-Fi-tjuvar lyckas hacka åtkomstlösenordet kommer de inte att kunna komma in eftersom de inte läggs till i den vita listan.

* För att genomföra denna handledning har vi använt en TP-Link-router. Beroende på vår router är det möjligt att menyerna är lite annorlunda.

** Detta trick hindrar inte routern från att hackas vid något tillfälle. För att förhindra att piraten lägger till sina enheter i den vita listan (det är inte något vanligt men det kan hända) är det lämpligt att granska listan och ändra lösenordet för att komma åt routern som vanligtvis är inställd på fabriken.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found