Så här installerar du LineageOS på en Android-telefon - The Happy Android

LineageOS Det är den naturliga arvtagaren till den mytiska CyanogenMod, och en av de bästa anpassade ROM-skivorna för Android idag. Således kanske du vill prova det på din mobil, eftersom det har några riktigt intressanta funktioner - speciellt om din smartphone inte är för kraftfull. Sanningen är att det är ett riktigt godis för fans av anpassning och Android i allmänhet, utan tvekan.

Även om jag för en tid sedan redan publicerade ett inlägg med allmänna riktlinjer för att installera en anpassad ROM, kommer vi idag att gå in mer detaljerat. I följande handledning förklarar vi steg för steg LineageOS installationsprocess på Android. Låt oss gå dit!

1. Kontrollera att din telefon är kompatibel med LineageOS (och att allt är i ordning)

Innan vi börjar är det första steget att se till att det vår smartphone är kompatibel med LineageOS. För att göra detta måste vi gå in i nedladdningssektionen för LineageOS och se om de har en specifik ROM för vårt varumärke och telefonmodell.

Vi kommer att göra en del av installationen från en dator, så det är också viktigt att vi ser till att vi har allt vi behöver på datorn. Det vill säga, vi har paketen med ADB och Fastboot korrekt installerade. För detta kan vi ta en titt på följande nedladdnings- och installationshandledning för ADB och Fastboot.

Ett annat viktigt krav för att installera LineageOS är att vår telefon tillåter det låsa upp bootloader. Om detta inte är fallet (som är fallet med många Samsung-mobiler) måste vi göra en specifik sökning på Google för att ta reda på hur du låser upp bootloader i vår exakta terminalmodell.

2. Ladda ner alla nödvändiga verktyg och komponenter

För att utföra installationen av LineageOS anpassade ROM på vår Android-enhet behöver vi följande verktyg.

  • En anpassad återställning: Vi kan använda TWRP eller något annat som är kompatibelt med vår telefon.
  • LineageOS: Operativsystemet som sådant.
  • GApps: Paketet med alla Google-applikationer (Google Apps).
  • SU-fil: Nödvändigt om vi vill ha rootbehörigheter när vi har installerat operativsystemet.

Både installationen av Google Apps och rotbehörigheterna de är helt valfria, och de behöver inte installera LineageOS.

Ladda ner den anpassade återställningen som passar din smartphone

Både ClockWorkMod Recovery och TWRP är kompatibla med ett stort antal Android-telefoner. För att veta om din terminal är kompatibel med TWRP kan du titta på dess lista över kompatibla telefoner HÄR.

Notera: Det är viktigt att se till att exakt märke och modell matchar. Om så är fallet, ladda ner motsvarande .IMG-fil och spara den i samma mapp där du installerade ADB på din dator.

Ladda ner LineageOS ROM

Nästa steg blir att ladda ner LineageOS ROM som är kompatibel med vår telefonmodell. För detta kommer vi att återvända till nedladdningssektionen på Lineage-webbplatsen som vi besökte för en stund sedan och ladda ner ZIP-filen med "Bygga"nyare.

Om vi ​​senare ska installera GApp är det viktigt att vi skriver ner någonstans den version av LineageOS som vi laddar ner. Det är en information som vi kommer att behöva senare.

Ladda ner Google Apps

Som vi sa lite ovan är detta ett valfritt verktyg. Även om det är viktigt om vi vill ha tillgång till Play Store, använd vårt Gmail-konto, Google Photos, Drive och alla de saker som gör Android så användbar och praktisk.

Låt oss gå till GApps nedladdningssida. Här måste vi välja den version av LineageOS som vi har laddat ner och sedan välj rätt plattform. Plattformen hänvisar till den typ av processor –ARM, ARM46 eller x86- som vår telefon har (vi kan se den genom att konsultera Wiki HÄR).

När paketet har laddats ner sparar vi det i ADB-mappen på datorn.

Ladda ner SU-filen från Superuser för att få root

Om vi ​​vill ha det den nya anpassade ROM-enheten har rootbehörigheter, då måste vi ladda ner motsvarande SU-fil. Det här är länken som vi har lagt lite ovan, där vi måste välja SU som motsvarar oss, beroende på typ av processor och vår version av LineageOS.

Versioner finns tillgängliga för Lineage 14.1 och Lineage 15.1.

När filen har laddats ner i ZIP-format sparar vi den tillsammans med resten av filerna i ADB-mappen på vår dator.

3. Aktivera utvecklarläge och aktivera USB-felsökning

Nu när vi har alla nödvändiga filer, går vi till telefonen och vi aktiverar felsökning via USB. Det här alternativet visas i den dolda menyn "Utvecklaralternativ”.

För att aktivera utvecklarläget måste vi bara gå till "Inställningar -> System -> Telefoninformation”Och tryck flera gånger på telefonens byggnummer tills ett meddelande visas på skärmen.

OEM-upplåsning

Om vår telefon är ganska ny måste vi också aktivera fliken "OEM-upplåsning". Detta alternativ ligger inomUtvecklaralternativ”Och det är det som kommer att tillåta oss låsa upp bootloader.

4. Lås upp Bootloader

Att låsa upp startladdaren är det som gör att vi kan installera anpassad återställning (nödvändigt för att installera Lineage ROM). Det är därför viktigt att vi säkerhetskopierar Android, eftersom vi under processen måste formatera enheten.

För att låsa upp startladdaren vi ansluter mobilen till datorn via USB. Vi öppnar mappen där vi har alla ADB-filer och de filer som vi just har laddat ner och vi öppnar ett kommandofönster i den sökvägen.

Det snabbaste sättet att göra detta är genom att trycka på Skift-tangenten, högerklicka med musen och välja “Öppna Powershell-fönstret här”.

  • Det första kommandot som vi kommer att införa är “ADB-enheter”, Med vilken vi kommer att kontrollera om datorn har upptäckt vår Android-enhet. Om den upptäcker det kommer meddelandet "enheter" och enhetsnumret att visas.

  • Om det är första gången du använder ADB-kommandona på din mobil ser du ett meddelande på telefonskärmen. Se till att ge det begärda tillståndet (annars har kommandona ingen effekt).

  • Nu startar vi kommandot "adb omstart bootloader", Som startar om telefonen och laddas i" bootloader "-läge.

  • Härifrån kan vi starta Fastboot-kommandot som låser upp bootloader, "snabbstart oem låsa upp”. Uppmärksam! När du startar detta kommando en fabrikstorkning kommer att utföras. Se till att du har behållit en kopia av allt viktigt.

För att slutföra upplåsning och fabriksradering måste vi acceptera ett bekräftelsemeddelande från telefonen. När detta är gjort fortsätter vi med att installera vår anpassade återställning.

5. Installera en anpassad återställning

När uppladdaren är upplåst kan vi fortsätta att installera eller blixt den anpassade återställningen. För att göra detta öppnar vi kommandofönstret igen och kör följande kommando:

snabbstart flashåterställning

Obs: "recoveryname.img" motsvarar TWRP-installationspaketet eller vilken återställning vi ska installera. Det vill säga namnet på den aktuella filen.

6. Gör en Wipe eller "återställ" partitionerna

När vi har installerat återställningen kan vi komma åt den via kommandot "ADB omstart-återställning”Eller med mobilen avstängd och tryck på ström- + volymknapparna uppåt eller nedåt.

Nu ska vi göra det en rensning av systempartitioner, data och cache. Om vi ​​arbetar med TWRP kan vi göra detta från "Torka -> Avancerat rensa"Och markera rutorna" System "," Data "och" Cache ".

Denna process kan ta en stund. När du är klar startar du om enheten och återställ återställningen.

7. Flashea LineageOS, Google Apps och root-behörigheter

Vi närmar oss att uppnå vårt mål. Vi öppnar ett Power Shell-fönster som vid tidigare tillfällen och startar följande kommando.

adb push / sdcard

Obs: motsvarar den komprimerade LineageOS-installationsfilen som vi laddade ner tidigare.

Med detta kommando kommer vi att vara kopiera installationsfilen för LineageOS till internminnet telefon (inget behov av ett SD-kort).

Om vi ​​också ska installera Google Apps och root-behörigheter upprepar vi samma process med dessa två ytterligare installationspaket.

adb push / sdcard

adb push / sdcard

Därefter fortsätter vi med att installera de kopierade paketen i telefonminnet. Från TWRP klickar du på "Installera" och väljer installationsfilen för LineageOS som vi just kopierade.

Efter det,klicka på "Lägg till fler dragkedjor" och vi väljer Google Apps installationsfiler och SU-fil.

Det är viktigt att vi ser till att vi har valt de tre installationsblixtarna och att den första i listan är LineageOS-paketet.

När vi har allt i ordning och redo att bli blinkade flyttar vi stapeln Svep för att bekräfta Flash”För att påbörja installationen.

Det här är en process som kan ta flera minuter. Om allt gick bra kommer vi att ha vår Android med den perfekt funktionella LineageOS anpassade ROM, Google-applikationer installerade, och allt detta med superanvändare root-behörigheter, redo för vår njutning.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found