Så här konfigurerar du en router steg för steg - The Happy Android

Routern är utan tvekan en av de viktigaste enheterna i datorutrustningen som vanligtvis finns i ett hem. Om stationär PC kraschar är det ett problem, men vi kan alltid ansluta till Internet med vilken annan enhet som helst om routern - och naturligtvis också modemet - fungerar korrekt.

Konfigurera en router Det kan tyckas lite farligt om vi inte är vana vid att salta med den här typen av saker, men sanningen är att det räcker att veta vart kablarna går och röra vid ett par inställningar.

Så här konfigurerar du en router i 5 steg

Om du har köpt en ny router eller behöver konfigurera om den du redan har hemma kan du få Wi-Fi och internetåtkomst på drygt fem minuter genom att följa dessa enkla instruktioner.

1. Anslut modemet till routern

Det första vi måste göra är att gå till modemet från vår internetleverantör och ansluta det till routern. Om vi ​​har modemet anslutet till datorn måste vi göra det koppla bort Ethernet-kabeln från modemet och anslut den till routerns WAN-ingång. Om modemet inte är anslutet till någon enhet behöver vi en Ethernet-kabel (vanligtvis innehåller de en i routerboxen) för att upprätta anslutningen mellan modemet och routern.

Routerns WAN-port eller ingång är vanligtvis märkt med namnet “Internet”. Denna port är densamma som resten av LAN-ingångarna, men är vanligtvis separerad från resten. Det har vanligtvis också en annan färg så att vi kan identifiera det utan problem. På bilden nedan är WAN-porten till exempel blå färgad.

Slutligen, anslut routern till eluttag.

Obs! Se till att modemet fortfarande är anslutet till internetvägguttaget medan du utför alla dessa kabelhanteringsuppgifter.

2. Anslut routern till datorn

I nästa steg fortsätter vi med att ansluta routern till datorn. För detta kommer vi att använda en annan Ethernet-kabel, ansluta den i ena änden till en av routerns LAN-portar, och i den andra, till dator Ethernet-port.

3. Gå till routerns konfigurationssida

Därefter tillåter vi några minuter för routern att starta och modemet att känna igen den nya enheten som vi just har anslutit till nätverket. Därefter öppnar vi webbläsaren och laddar webbadressen som tar oss till routerns konfigurationspanel.

Adressen ska finnas i instruktionerna eller på någon av klistermärkena som routern själv bär. Vanligtvis är det //192.168.0.1 eller //192.168.1.1.

Obs: Om du vill komma åt routern från din mobil, ta en titt på inlägget «Så här får du tillgång till en router från Android«.

4. Logga in med ditt användarnamn och lösenord

För att komma åt konfigurationspanelen ber systemet oss att identifiera oss med routerns administratörsanvändarnamn och lösenord. Få åtkomst till data vanligtvis anges på en klistermärke som är fäst vid routern. De är vanligtvis "administration"Eller"Lösenord”.

5. Ställ in din router för första gången

När sessionen har startat framgångsrikt guidar routern oss genom en konfigurationsguide för att göra alla grundinställningar. Om guiden inte aktiveras automatiskt hittar vi säkert en meny där vi kan aktivera den som heter "Assistent"Eller"Snabb installation”.

Härifrån är allt ganska enkelt: vi måste namnge routern, välja säkerhetsprotokollet som vi vill tillämpa och så vidare. När denna process är klar är routern redo att starta.

Några detaljer av intresse

  • Om vi ​​inte har en dator för att ansluta routern, kan vi komma åt konfigurationspanelen genom att ansluta till det Wi-Fi-nätverk som routern genererar som standard. För detta kan vi använda en smartphone, surfplatta eller någon annan mobil enhet.
  • WPA2: När vi etablerar Wi-Fi-anslutningen är det viktigt att vi väljer den säkraste krypteringsstandarden, det vill säga WPA2. WEP-kryptering är mycket mer sårbar, och därför bör vi undvika att välja den när vi konfigurerar vår router.
  • Ändra Wi-Fi-namn och lösenord: Lämna aldrig det trådlösa nätverksnamnet (SSID) och lösenord som routern har som standard. Det är mycket lättare att "hacka".
  • Filtrerad av MAC: Om vi ​​misstänker att grannar ansluter till vår wifi kan vi skapa en vitlista så att endast våra enheter kan ansluta. För att göra detta behöver vi bara identifiera MAC-adressen till våra hushållsapparater, gå till routerns säkerhetsinställningar och leta efter avsnittet «Åtkomstkontroll«. Här kan vi skydda åtkomsten till vårt trådlösa nätverk genom att skapa svarta listor eller vita listor över enheter.

Relaterad artikel: Hur kan jag blockera min granns Wi-Fi

Om du tyckte det här inlägget var intressant skulle jag uppskatta det om du skulle kunna ge det en bra gilla eller dela det med en vän. Du kan också hitta andra liknande inlägg ganska nyfikna inom kategorin "Anslutning”.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found