Så här skapar du Android-säkerhetskopiering från PC utan root (ADB)

En säkerhetskopia av vår telefon kan spara vår hud vid mer än ett tillfälle. Om vi ​​tar några minuter av vår tid att utarbeta en fullständig säkerhetskopia av vår Android-terminalkommer vi att ha en oerhört användbar livräddare.

Detta hjälper oss att återställa enheten i händelse av dataförlust eller en möjlig tegelsten. I dagens handledning ser vi hur man säkerhetskopierar Android från PC. En fullständig och total säkerhetskopiering utan att det behövs rootbehörigheter eller ytterligare modifieringar.

För att göra den totala säkerhetskopian kommer vi att använda ADB-kommandona för Android och en PC

Ett av de mest kraftfulla verktygen när du arbetar med Android är ADB-kommandon (Android Debug Bridge eller Android Debugging Bridge). Med dem kan vi kommunicera med en Android-enhet från en PC och utföra oerhört konstruktiva operationer. Som till exempel en komplett säkerhetskopia av vår terminal.

Innan vi börjar kan du ta en titt på detta Grundläggande guide för ADB-kommandot. Missa inte ADB-drivrutiner för installation och nedladdning för Windows.

Hur man gör en fullständig säkerhetskopia av Android i Windows

När vi har lyckats installera ADB på datorn måste vi se till att vår Android-telefon eller surfplatta har följande inställningar aktiverade:

  • USB-felsökning aktiverad. OM vi vill att Android ska kommunicera med vår dator via en USB-kabel måste vi aktivera USB-felsökning på enheten (finns i "Inställningar -> Utvecklaralternativ”).

Förutom USB-felsökning måste vi ha installerat drivrutinerna för vår Android-enhet i datorn. Om vi ​​har en telefon med en Mediatek-processor behöver vi till exempel MTK-drivrutinerna för Windows.

Om vi ​​har en Galaxy måste vi installera Samsung-drivrutinerna för den modellen etc. Vi hittar vanligtvis dessa drivrutiner på tillverkarens officiella webbplats. Obs! Vi kan också använda generiska Google-drivrutiner (Google USB-drivrutiner) och prova lyckan genom att installera Android Studio på vår dator.

Kontrollerar terminalanslutning i ADB

Nu när vi har USB-felsökning aktiverat och telefondrivrutinerna installerade kommer vi att göra ett anslutningstest.

Vi navigerar till mappen där vi har ADB installerad på datorn. Vanligtvis är det i C: \ adb eller C: \ Users \ NAME \ AppData \ Local \ Android \ Android-sdk \ platform-tools, standard.

Medan vi håller ned shift-knappen på tangentbordet högerklickar vi inuti mappen och väljer "Öppna Power Shell-fönstret här"Eller"Öppna kommandofönstret härí ".

Vi skriver följande kommando i terminalfönstret:

ADB-enheter

Om datorn kan kommunicera via ADB med telefonen visas den ett meddelande med identifieraren för Android-enheten upptäckt.

Om ingen enhet visas i listan betyder det att ADB inte kan kommunicera och vi måste installera motsvarande drivrutiner för telefonen eller surfplattan.

Gör säkerhetskopia av Android

Om vi ​​har gjort det så långt är resten en bit kaka. Nu när vi har verifierat att Android kan "lyssna" på våra kommandon, måste vi bara starta följande kommandorad:

adb backup -apk -shared -all -f backup-file.adb

Notera: Med kommandot –apk anger vi att det gör en kopia av alla appar. Om vi ​​skriver –noapk kommer inte apparna att kopieras.

Anteckning 2: Med kommandot –shared anger vi att det gör en kopia av SD-data. Om vi ​​skriver –noshared kommer det inte att göra en kopia av SD.

Därefter visas ett meddelande på vår Android-enhet som indikerar att en säkerhetskopia kommer att göras, och ger oss möjlighet att kryptera data.

När kopian har godkänts, systemet skapar en fil med namnet backup-fil.adb på vägen där vi har utfört kommandot. Processens varaktighet beror på mängden data som vi har lagrat på datorn.

Återställ säkerhetskopian

När vi vill återställa den säkerhetskopia som vi just gjort måste vi helt enkelt starta följande kommando:

adb återställ backup-file.adb

Innan du utför återställningen, se till att det finns anslutning mellan enheten och datorn och det kopian som ska återställas finns i samma mapp där vi öppnar terminalen.

Som du kan se är det en process med en något högre komplexitet än vanligt, men den fungerar perfekt och det är ett verktyg som vi kan dra nytta av mycket.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found