Hur man vet om din mobil spioneras: 5 ledtrådar som hjälper dig att upptäcka den

¿Du tror att de spionerar på din mobil? Först och främst, inte panik. Även om film och tv har fått oss att tro att vem som helst kan hacka en telefon, är sanningen att den inte är så enkel.

Att hacka en telefon som inte upptäcks kräver inte bara teknisk kunskap. Det kräver också mycket skicklighet och några andra färdigheter som inte har något att göra med teknikvärlden. Att spionera på en telefon är dock lika enkelt som att installera en app på din mobil. I de flesta fall är det vanligtvis människor från vår miljö eller apputvecklare som alla vill visa oss reklam även i soppan. De senare är de lättaste att upptäcka. De andra är dock mycket mer sibylline, eftersom det enda de verkligen letar efter är personlig information om telefonens ägare.

5 ledtrådar som berättar om din mobil spioneras av någon annan

För att få personuppgifter från offret är WhatsApp favoritapplikationen för informationstjuvar. Dessutom är det ganska enkelt att hacka in allt som vi har lite tillsyn (vi diskuterade redan denna dag i DENNA ANDRA POST).

Resten av data som vår kontaktlista, samtalshistorik, meddelanden, GPS-plats eller användning av appar, de är lite svårare att subtrahera. Här är några av de punkter som vi måste granska noggrant om vi tror att det spioneras på vår mobil.

Obs! Följande guide är giltig för både Android- och iPhone-telefoner.

  • Om din telefon har rotats (Android) eller har en jailbreak (iOS). En smartphone levereras aldrig med rootadministratörsbehörigheter som standard. Vi kan kontrollera det på några sekunder med appar som Root Checker.
  • Oregelbundna beteenden Om du ser att telefonens historik har samtalsloggar som du inte kommer ihåg att göra, kan det vara en indikation på att vi har hackats. Detsamma gäller textmeddelanden och SMS.
  • Om du hör små stötar, störningar, fästingar eller ljud med vissa upprepade mönster under ett telefonsamtal, det är ett annat tecken på att telefonen kan tryckas.
  • Om batteriet tappar mycket snabbare än normalt. Spionappar brukar springa i bakgrunden och förbrukar i allmänhet mycket batteriström.
  • Kontrollera listan över installerade applikationer för spionappar. Om du hittar ett program eller ett spel med ett misstänkt namn eller som du inte kommer ihåg att installera, kan det vara ett spionprogram. Tänk också att några av dessa appar kan komma "kamouflerade" under kända namn eller ofarliga vid första anblicken.

Vad kan jag göra om min telefon har hackats?

Om vi ​​har misstankar eller till och med några fasta bevis för att vi spioneras på, är det tillrådligt att utföra en rad åtgärder på vår terminal.

  • Om du redan har identifierat applikationen som hackar din mobil, avinstallera den så snart som möjligt. Starta om telefonen och kontrollera att den inte längre visas i listan över installerade applikationer.
  • Dessa typer av appar är vanligtvis ganska ihållande, och ibland är de omöjliga att radera med traditionella metoder. Om du har Android installerar du ett bra antivirusprogram för att kontrollera om det finns några aktiva hot. När det gäller iPhone kan vi installera någon typ av Malwarebytes antimalware.

Om vi ​​inte har rootbehörigheter på vår terminal är det troligt att antivirusprogrammet inte kan eliminera hotet. I det här fallet är det bäst att säkerhetskopiera alla våra data och formatera terminalen till fabriksstatus.

Slutligen kommentera att det i dessa fall inte skadar heller uppdatera vår telefon till den senaste tillgängliga versionen. De senaste systemuppdateringarna kan innehålla korrigeringar och säkerhetsåtgärder mot den typ av hot som kapar telefonen.

Hur vi skyddar oss mot möjliga hackare och spioner

Normalt kräver spionapplikationer att angriparen tar över vår telefon fysiskt, åtminstone för ett ögonblick. För att undvika detta är det viktigt att vi skyddar vår telefon med en PIN-kod, lösenord eller något annat skärmlås.

Inför andra informationsstöldtekniker, som t.ex. nätfiskeDet är också viktigt att vi inte klickar på misstänkta länkar eller installerar något sådant program, oavsett hur mycket det verkar vara ett meddelande från vår bank eller finansinstitution. Ännu mer anledning om numret från vilket SMS eller e-post skickas kommer från ett okänt nummer eller avsändare. Kom också ihåg att din bank aldrig kommer att be dig att skicka din PIN-kod eller lösenord via SMS.

Den sista punkten, och kanske den viktigaste för att undvika att bli hackad, är att inte ansluta till öppna WiFi-nätverk. Använd bara trådlösa nätverk där trafiken är krypterad, och om du inte har något val, installera åtminstone en VPN-app för att kryptera din datatrafik.

Relaterad: De bästa VPN-apparna för Android

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found