Hur man krypterar en Android-enhet och dess SD-kort

Är det värt att kryptera eller kryptera SD-kortet på vår Android? Vi hanterar mer och mer känslig data från vår smartphone. Vi utför banktransaktioner, gör inköp via Internet och lagrar personuppgifter på vår mobila enhet på ett mer än vanligt sätt.

Vid stöld eller förlust Detta kan bli en informationsbomb som kan explodera i alla våra ansikten om vi inte vidtar lämpliga åtgärder. För att undvika denna typ av situation är det utan tvekan den bästa vägen att kryptera terminalens externa minne.

Så här krypterar du ett SD-kort på Android: vad vi måste ta hänsyn till

I dagens inlägg kommer vi att se hur vi kan kryptera eller kryptera en Android-enhet och ett micro SD-kort för att skydda våra data. Det vill säga om vi vill att vår personliga eller arbetsinformation ska vara så skyddad som möjligt är det bäst att kryptera båda minnena, både interna och externa. Men låt oss gå igenom delar ...

Vad är datakryptering för?

Tänk på att även om vi aktiverar skärmlåset med lösenord, mönster eller fingeravtryck är det fortfarande möjligt att komma åt terminaldata via en dator. Och om vi har ett micro SD-kort är det ännu enklare: vi behöver bara extrahera minnet för att göra vad vi vill med den information som det innehåller. Lösningen är att kryptera både terminalen och SD-kortet. Om vi ​​krypterar en enhet, Data som den innehåller kan endast nås om vi känner till upplåsnings-PIN-koden.

Är det lämpligt att utföra krypterings- eller krypteringsprocessen?

Först kan detta verka som en mängd fördelar som bara en galning skulle undvika att se över. Men gör inget misstag, krypteringsprocessen har också sina nackdelar:

 • När terminalen är krypterad går det inte tillbaka, kan inte dechiffreras. Kryptering kan bara inaktiveras genom att återställa telefonen till fabriksinställningarna.
 • Lägre telefonprestanda. På de mest kraftfulla smartphonesna är denna nedgång i prestanda knappt märkbar, men om vi har en telefon med några år är det möjligt att vi märker en viss avmattning.

Det vill säga om vi ska kryptera smarttelefonen måste vi vara mycket övertygade om vad vi gör. Vi måste ha minst en mellantelefon så att systemet inte saktar ner.

I vilket fall som helst är vanligtvis ett bra alternativ kryptera endast SD-kortet. På det här sättet undviker vi möjlig förlust av prestanda. Naturligtvis måste vi se till att alla viktiga data i telefonen lagras i SD.

Hur man krypterar ett SD-kort och en Android-telefon, förklaras steg för steg

Telefoner och surfplattor med Android 6.0 och senare har redan kryptering aktiverat som standard, men om terminalen har uppdaterats från en tidigare version är det nödvändigt att aktivera krypteringen. Kom ihåg det!

Ett par saker innan vi börjar:

 • Se till att batteriet är fullt. Krypteringsprocessen är lång och kan ta mer än en timme. Om du har slut på batteri kan du tappa dina data.
 • Ange en PIN-kod eller ett lösenord för låsskärmen. Det är ett väsentligt krav, annars låter systemet dig inte kryptera telefonen. Du kan ställa in PIN-koden från Inställningar> Låsskärm> Skärmlås> PIN. På vissa enheter kan alternativet för låsskärm vara inom Säkerhet.

Steg för att kryptera enhetsdata

Låt oss komma i trubbel. Stegen för att aktivera kryptering eller kryptering av själva Android-terminalen är riktigt enkla. Det enda vi måste ta hänsyn till är Android-versionen av vår terminal.

Android 5.0 eller senare

För telefon eller surfplattor med Android 5.0 eller senare, öppna bara säkerhetsavsnittet i systeminställningarna:

 • Gå till Inställningar> Säkerhet> Kryptera (eller kryptera) telefon och klicka på Kryptera telefonen.

Kom ihåg att det är en process som tar ungefär en timme och att du kommer att vara lång tid utan att kunna använda enheten. Varaktigheten beror också på datamängden som vi har lagrat.

Under processen kommer systemet att be oss att ange en säkerhets-PIN. Skriv ner det någonstans eller spela in det med eld i hjärnan, eftersom det kommer att vara koden som vi måste använda från och med nu när vi slår på eller låser upp terminalen.

Android 4.4 eller lägre

Den enda stora skillnaden om vi har en något äldre version av Android är att vi måste ställa in PIN-koden innan vi börjar hela processen. Fördelen - eller nackdelen, det beror på hur du ser på det - är den vi kan också använda ett upplåsningsmönster, förutom den numeriska PIN-koden.

PIN-koden eller mönstret kan fastställas från «Inställningar -> Säkerhet -> Låsskärm«. När detta steg är klart kommer vi «Inställningar -> Säkerhet»Och klicka på«Kryptera telefonen«.

Steg för att kryptera micro SD-kortet

Om vi ​​bara vill kryptera micro SD-kortet måste vi bara följa följande steg:

 • Gå till Inställningar> Säkerhet och klicka på Kryptera (eller kryptera) det externa minneskortet.

Innan du krypterar dina data kommer Android att fråga dig om du vill utesluta mediefiler från kryptering. Kom ihåg hur som helst att om du bara använder SD-kortet för att spara låtar, videor och filmer kanske det inte är helt nödvändigt att genomföra denna process.

När SD-krypteringen är klar, Kortdata kan endast nås från samma terminal, och om vi ansluter SD till datorn eller en annan telefon kommer datan att vara otillgänglig.

Kryptera data för en micro SD i Android 6.0 och senare

Om du har en telefon med Android 7.0 eller högre ser du att det i säkerhetsinställningarna inte finns något alternativ till «Kryptera micro SD-minne«. I dessa fall behöver vi bara för att SD-data ska krypteras ställa in kortet som internminne.

Detta beror på att telefonen redan är krypterad som standard. Genom att lägga till micro SD som en del av det interna minnet krypteras data som det innehåller automatiskt och De kan bara läsas från samma mobiltelefon.

 • Vi öppnar menyn "Inställningar " av systemet och vi går in i «Lagring".
 • Vi rullar till "Bärbar lagring”Och klicka på micro SD-kortet.
 • Därefter klickar vi på rullgardinsmenyn i skärmens övre vänstra marginal och väljer "Lagringsinställningar”.

 • Detta tar oss till en ny meny där vi väljer "Formatera som internt”. Således kommer Android att formatera SD och använda den som en intern lagringsenhet.
 • Slutligen ser vi ett varningsmeddelande som vi accepterar genom att klicka på «Formatera SD-kort ». öga! Kom ihåg att göra en tidigare säkerhetskopia om du inte vill förlora alla filer som är lagrade i SD-minnet. När det väl har formaterats fungerar detta SD-kort bara på den här enheten. Viktigt att ta hänsyn till det!
 • Formateringsprocessen kan ta flera minuter, beroende på storlek och data som lagras på micro SD.

Efter det, om det vi vill ha är att SD-kortet också kan läsas på andra enheter, måste vi formatera det. När det är klart kommer vi att ange att det är ett externt minne när vi konfigurerar det för första gången. På detta sätt kan vi ta bort SD och ansluta den till en dator eller få åtkomst till dess data genom att sätta in den i en annan enhet.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found