Vad exakt är kryptering av militär kvalitet? - The Happy Android

Det finns flera ställen eller termer där valör av militär klass. Radering av militärgrad, fallskydd av militärgrad, och nyligen har vi också hört talas om "kryptering av militär kvalitet" eller engelska "kryptering av militär kvalitet”. Men vad exakt är kryptering av militär kvalitet? Och vad innebär denna term?

Vi börjar med att motbevisa termen "grad": den är helt uppfunnen. Det finns ingen grad av kryptering som militären anser vara sin egen, även om den existerar en kryptering som används av militären och företag som vill skydda din information så mycket som möjligt.

"Militär klass"

Vi måste förstå att "militär klass" ofta används för de tekniker eller system som uppnår högsta möjliga nivå av säkerhet eller effektivitet. Till exempel radering av militär kvalitet utför många borttagningar av samma fil tills den är praktiskt taget oigenkännlig. När det gäller kryptering är det inte annorlunda: en kryptering av militär kvalitet är en mycket allvarlig datakryptering, även om det inte finns någon standard som godkänts av internationella arméer (vilket är fallet med dataraderingen med AR380-19-arméstandarderna US Department of Defense DoD 5220.22-ME.).

I fallet med krypteringsstandarder (som vi kommer att se senare) ja det finns standarder, men inte godkända av arméer eller försvarsdepartement. Även om ja av NSA (US National Security Agency) som godkände AES-128, AES-192 och AES-256 som giltiga för regeringens säkerhet. Om du behöver det snabba svaret kommer vi att säga att AES-256 för närvarande betraktas som "militärklass", det är inte det enda men det är det mest "odjuret".

Krypterad ... vad?

För att till fullo förstå denna term bör vi gå tillbaka några steg och förklara (kort) vad kryptering består av. Kryptering består av att kryptera ett dokument, i detta fall digitalt, så att det inte kan läsas av tredje part. Krypteringen gör det därför omöjligt att förstå dokumentet.

Men för att ett krypterat dokument ska vara till nytta - även om det låter självklart - måste vi kunna dekryptera det senare ... Hur uppnår vi detta? Som det har gjorts med stängda dörrar i tusentals år ... det är här nyckeln eller "nyckeln" spelar in.

Nyckeln: mkpm pmnpv mk kmiwmpv

Nyckeln är det enda sättet (eller det snabbaste sättet att vara sant) att återställa ett krypterat dokument till sitt ursprungliga tillstånd. Att öppna dörren som vi stängde när vi krypterade den och lämna dokumentet oläsligt.

Hur kan vi förstå detta nyckelbegrepp för krypto? Ett exempel på ett mycket enkelt krypteringssystem hjälper till att förstå det:

Låt oss säga att vi ska ge varje bokstav i alfabetet ett nytt värde med en annan bokstav. Detta, vilket skulle vara den mest grundläggande krypteringen av alla, skulle innebära att vi behöver en nyckel för var och en av bokstäverna i alfabetet. Om vi ​​sätter ihop dem alla skulle vi få en nyckel på 27 siffror (eller 28 om du lade till ñ).

Därför, om vi använder följande nyckel:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTU WXYZ

yjirmlfaqbhetojvuzwkpcdgnsx

Och vi vill kryptera den här texten: «den här texten är hemlig»

Vi skulle få följande text:

mkpm pmnpv mk kmiwmpv

Om vi ​​känner till det ursprungliga lösenordet (kom ihåg de 28 bokstäver som ändrats och i ordning) skulle det vara några minuter att med en enkel övning av att ändra bokstäver skulle vi kunna gissa den krypterade texten. Men även utan att känna till nyckeln kunde vi komma att dechiffrera den genom försök och fel, ändra en bokstav för en annan. Eftersom många bokstäver upprepas kan till och med en människa dekryptera det på nolltid ... föreställ dig nu hur lite en dator skulle ta.

AES, den avancerade standarden

Därför blir saker och ting komplicerade när vi pratar om datorkryptering. I stället för en enkel lista med bokstäver som ska ersättas, talar vi om tusentals tabeller där de ursprungliga värdena byts ut beroende på huvuddatatabell eller "nyckel". Och det är här vi kommer till AES eller Advanced Encryption Standards.

I likhet med vår tidigare grundläggande kryptering AES baseras på värdesubstitution men lägga till komplexa matematiska operationer under flera omgångar av "kryptering". För att inte komplicera problemet för mycket, låt oss säga att krypteringsnyckeln består av en tabell med en mängd värden som används för att ändra de ursprungliga värdena för det dokument som vi vill göra hemligt. Under flera omgångar (10 på AES-128, 12 på AES-192 och 14 på AES-256) omvandlar vi det ursprungliga värdet till ett nytt värde.

AES-256, den mest "kraftfulla"

För att känna originaldokumentet behöver vi originalnyckeln eftersom antalet möjliga operationer för att nå ett läsbart dokument skulle vara så högt att en superkraftig dator skulle ta år att dechiffrera den. Var försiktig, det betyder inte att det är omöjligt, helt enkelt att det kräver så mycket ansträngning och tid att praktiskt taget alla kommer att ge upp. Beroende på vilken AES-nivå vi använder, kommer den tiden att vara högre, för ju större nyckel desto fler gånger har vi modifierat originaldokumentet och med fler värden, så det blir mer komplicerat att göra omvänd väg.

Slutligen, nu ja, vi kan säga att -för närvarande- AES-256-kryptering (den största nyckeln med flest pass) är det som nu kallas "militär kvalitet" datakryptering. På grund av dess stora komplexitet är det den som används vid kryptering av https-webbplatser (klicka på hänglåset på en webbplats och klicka på informationsfliken), men också i filkrypteringsprogram eller i banknyckelfilen och andra institutioner som vill ha för att skydda deras filer så mycket som möjligt.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found