Om de ringer dig från numret 964867951 ta det inte, det är en bluff

Har du fått några samtal från numret 964 867 951 nyligen indikerar att de ringer dig från Vodafone och de har ett bra erbjudande till dig? Ta inte det, eftersom det är en telefonbedrägeri. Som rapporterats av Canary Islands Computer Crime Observatory (ODIC), det första officiella organet som larmar, är det en telefonbedrägeri vars enda mål är att få offrets bankkontonummer, liksom annan personlig information.

Haren hoppade för ett par dagar sedan, när ODIC upptäckte mer än 10 000 sökningar på webben relaterat till detta telefonnummer, 964 867 951. Ett snabbt samråd på specialiserade sidor som Tellows ger oss redan vissa ledtrådar om de aktiviteter som utförs från detta nummer med ett Castellón-prefix. "En man svarar med en mycket hes röst som om han var en gangster, han ber dig skamlöst om dina bankuppgifter i utbyte mot att sänka din telefonräkning. Som det är väl«, Indikerar en användares vittnesmål. "De poserar som Vodafone, ber om bankuppgifter och ID. De erbjuder besparingar på internetkontrakt, de utnyttjar äldres förtroende. De vidarebefordrar länken så att du kan skriva ett kontrakt som inte har något att göra med det. Vi har fördömt ...”Säger ett annat av offren.

Du kanske är intresserad: De 7 bästa applikationerna för att identifiera telefonnummer

Siffran 964 867 951 är inte kommersiellt och inte heller från Vodafone

Den använda tekniken är vad som kallas nätfiske, en typ av bluff där cyberbrottsligheten utger sig för en annan enhet för att erhålla personuppgifter olagligt. I det här fallet erbjöd de riktigt attraktiva sista minuten-mobiltelefonavtal för att fånga offrets uppmärksamhet.

Kanarieöarnas datorbrottsobservatorium har utvecklat denna undersökning med hjälp av OSINT-tekniker (Open Source Intelligence), som samlar in allmän information och relaterar olika typer av data. På detta sätt har man upptäckt att det är ett nummer som tillhör operatören Jazz Telecom Sau och att telefonen inte visas i Vodafone-databasen som en kommersiell.

Vad kan vi göra för att undvika att falla för denna nätfiskebedrägeri?

Det bästa vi kan göra för att undvika att falla för denna bluff är att lägga till telefonnumret i vår katalog och spara den med namnet "svara inte"och omedelbart efter fortsätt att blockera den. Något som vi kan göra både i vår terminal och hos alla äldre släktingar som vi har i vår miljö. Och det är tyvärr att denna typ av olagliga aktiviteter tenderar att rovas särskilt hos de mest utsatta grupperna inför tekniska brott som äldre.

För att blockera ett telefonnummer på Android, skriv bara in telefonboken och tryck länge på numret. Detta visar en meny där vi ser alternativet "Att blockera”. På iPhone (iOS) är processen mycket lik: klicka på "i" som visas bredvid numret och välj "Blockera detta nummer".

Utan tvekan står vi inför en bluff som har lyckats hitta den perfekta tidpunkten för att visa sina klor, i en tid då inneslutningen av Covid-19 har tvingat miljontals människor att stanna hemma, vilket gör att de tar upp telefonen mycket lättare.

Har du Telegram installerad? Få det bästa inlägget för varje dag den vår kanal. Eller om du föredrar, ta reda på allt från vårt Facebook sida.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found